Епидемиолог предлага задължителна ваксина срещу варицела

Заболяването може да протече и изключително тежко
19 яну 2023 19:44, Анисия Иванова
66

Изключително важно е ваксината за варицела да стане част от задължителния имунизационен календар в България. Това мнение изрази в ефира на предаването "Директно" епидемиологът д-р Христиана Бацелова.

По думите ѝ обхватът при препоръчителните имунизации у нас е нисък.

"Когато говорим за варицела, там имаме един много висок контагиозен индекс, много бързо се разпространява и ни трябва един ваксинационен обхват. Но не трябва да се очаква, че когато бъде въведена като задължителна, изведнъж ще изчезне варицелата, защото ваксинирането на възрастовите групи ще започне постепенно", обясни тя.

Редица европейски държави, както и САЩ, прилагат ваксината срещу варицела от години и там се наблюдава осезаем и траен спад в разпространението и хоспитализациите, коментира още д-р Бацелова.

Една от най-честите схеми при имунизацията срещу варицела превдижда първата доза да бъде поставяна на 13-месечна възраст, както ваксината срещу морбили и рубеола, а тези препарати са съвместими и е напълно безопасно да се прилагат заедно. Втората доза може да бъде поставена във възрастта между 4 и 5 години, каза епидемиологът пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Бацелова подчерта още, че варицелата може да причини тежко заболяване и усложнения, затова предпазването от вируса е по-добрият вариант от придобиването на естествен имунитет.

Тя коментира и интензивното разпространение на грипа у нас, като подчерта, че повишението на случаите е очаквано, както и грипната епидемия във все повече области на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимем преди 1 година
Имунизация и фалшификация се родеят.
17
12
 
5
 
! Отговори
Lora преди 1 година
Абсолютно съм съгласна. Не разбирам защо ако можеш да се предпазиш от дадена болест да не го направиш, а да чакаш да се разболееш. Двете ми деца се разболяха едновремено - едното на 6 години другото на 8 месеца. Каката донеса шарката. Беше ад - рев, температура, сърбежи. Пазили сме ги със зъби и нокти да не чешат пъпките, за да не останат белези. Варицелата при възрастни е изключително тежка и чести се стига до болница.
16
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога ще има ваксина против придобита мозъчна недостатъчност в резултат на неконтролируема алчност?
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чуваш ли го, тинке....тик-так,тик-так,тик-так
14
5
 
23
 
! Отговори
Чак па задължителна преди 1 година
Теб трябва да те освидетелстват *** Бациловице! То бива обсесия по ваксинирането, бива *** чак па толко, че и да си налагаш психопатиите .. намерете и място в психодиспансера бре, кво я показвате насам натам.
13
5
 
13
 
! Отговори
Ганчо зубидрен преди 1 година
На тази гуспожа, децата се сърдеха, че няма детски ваксини, против короня 19. Промити мозъци.
12
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Taя отдавна е в списъка за трибунала. Времето и изтича.
11
4
 
15
 
! Отговори
Ей, БацИлова?!? преди 1 година
От кога не си ваксинирана, кукАвица?!?
10
10
 
8
 
! Отговори
lol преди 1 година
Задължително е да се слага ваксина против варицела - изключително противна шарка. Някои познати дори ходеха до Гърция и си я взимаха, но май вече и у нас се предлага. Аз съм я карал като дете и се разминах леко, но едно приятелче остана на дупки по лицето за цял живот. Да не горовим, че лапетата на комшията му я донесаха от градината и той разви пневмония, та полежа малко и в болница. Да видиш човек на дърти години с варицела не е яко.
9
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая Бацилова ще я ваксинирам с моята кoжeнa спринцовка по няколко пъти и ще се успокои.
8
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 7 "плюят срещу тези, които се грижат за здравето на децата им"- ооо, да, грижи се бацилова, да инжектират с още и още и още и още безсмислени, ненужни и излишни препарати новородените! Недвусмислено под финансово влияние! Как не ни е срам да се обаждаме срещу великата експертка, чиято експертиза за всичко е "повече инжекции и медикаменти"!
7
3
 
11
 
! Отговори
Тази преди 1 година
пак ли изпълзя?Някои мрЪт да се видЪт по тАлАвизорЪ
6
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде, организмите с едноцифрено айкю и несъществуващо образование започнаха компетентно да плюят срещу тези, които се грижат за здравето на децата им. Изключително неприятен народец.
5
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тази трябва да й вкарат едновременно три ваксини и ще замлъкне завинаги.
4
6
 
22
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 година
Доктор Бацилова има ли достатъчно стаж эа толко мащабно предложение
3
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проклета убийца с типично си бацилско име. Незадоволени алчна психопатка.
2
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да стане задължителна може над 18 години. Деца на 5-10 години карат варицелата леко и безпроблемно. Стига с тия "задължителни" ваксини за незначителни болести! БАЦИЛОВА, ТИ ИСКАШЕ ДА ИНЖЕКТИРАШ ДЕЦАТА И ЗА КОВИД, НАЛИ ЧУДОВИЩЕ? Изкара ли пак за една вноска по кредита, продажнице?
1
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ко казА тая епидемилококошка?

Спонсорирани публикации