При джипитата: Обсъждат потребителска такса между 5 и 8 лв.

Голяма е групата пациенти, освободени от такса, мотивира се д-р Николова
Обновена: 26 яну 2023 11:44 | 26 яну 2023 11:33, Анисия Иванова
353
При джипитата: Обсъждат потребителска такса между 5 и 8 лв.
Снимка: БГНЕС

Обсъжда се потребителската такса за посещението при личните лекари да е между 5 и 8 лева, заяви общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

"Искаме или твърда цена, или връщането на 1% от минималната работна заплата. Което е около 8 лева”, обясни тя пред Нова тв.

Общопрактикуващият лекар мотивира искането за по-високата такса: "Децата д 18 години, студентите, хората с хронични заболявания, които имат ТЕЛК – са освободени от такса. А това не е никак малка група. Сега кабинетите са пълни с деца. Държавата, която е социалната държава, на която всички плащаме данъци, когато извършва социални функции, трябва да ги извършва за своя сметка, а не за сметка на лекарите в България”.

По отношение на грипната обстановка в страната тя изрази възмущение от факта, че всяка година в есенно-зимния сезон се говори за това, че грипът идва, но никога не сме подготвени.

„В момента има смисъл да се постави антигрипна ваксина, но няма налични дози. За хората, които се страхуват от убождане и игли – има назална ваксина срещу грип. Тя е подходяща и за деца, и за възрастни, и има голяма ефективност”, подчерта тя.

По думите на доктор Николова ваксинационната програма срещу грип трябва да се разшири. „Тя трябва да обхване задължително децата. Защото държавата е тази, която трябва да се замисли, че е много по-добре да профилактира, а не да лекува. Защото при всички случаи на държавата ще ѝ излезе много по-евтино. Ще се спести и болката, страданието, усложненията и болестта”,  допълни тя.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


353
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
7
 
4
 
! Отговори
Прокаженият месия преди 1 година
Ходенето на лекар, не е задължително !
207
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кого ще лекуват, то хора не останаха.
206
3
 
8
 
! Отговори
до 214 преди 1 година
Усещаш ли иронията, или не ти стига капацитета. Аргумента ти срещу вдигането на лекарската такса от 3 на 8лв е ,че имало освен по 100лв фризьори и по 30?! Ами хляба трябва да е по 2ст. защото ходиш в магазина защото си гладен. Логика и мисъл не достига на тази държава най-вече, другото се купува!
205
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да то тези с 50к ме се редят в джипото
204
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Значи оставяш на фризьор 150 лв за 1,5 часа обаче се пазариш за 5 лв при лекар!" А аз не оставям 150лв. на фризьор!Всеки месец ходя за подстригване и плащам по 10 лв. Същевременно се грижа за двама болни в семейството,тичам по частни лекари,за рецепти!А личната дори не се е сетила да попита за тези хора как са,имат ли нужда от нещо!Личната се възмути,че чакам за протокол за дете-епилептик,защото "се излагам"да чакам за някакви си 2-3 лв.облекчение!А тя също имаше дете-инвалид!Е,това човек ли е?
203
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има фризьор и по 30 лв и там пак ходиш по желание, не защото те боли.
202
9
 
4
 
! Отговори
до 209 преди 1 година
Айде сега си представи такива като теб да имаха мозък! Пенсионерите, децата, студентите И хронично болните са освободени от такса, без значение дали е 2 или 200лв. Става дума за платежоспособните пациенти, които карат кола за 50к и ходят на фризьор за 150лв , но се цига...ят за 3лв при лекаря! Затова качеството ще става все по-добро. Тренирайте реване!
201
2
 
17
 
! Отговори
Как ще ги стигнем преди 1 година
Искахте да ги стигнете! Стигнахте ги! В САЩ, който не плаща умира! Така, че не ми задавайте отговори, за "мизерниците" . Питайте Херо, Урсула и останалите партньори, как се приспадат 2.50 като платиш 8 лева такса! Демократично и американско е , другото не е важно! Честита демокрация другари!
200
0
 
11
 
! Отговори
Закривай преди 1 година
Държавата!!!!!
199
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде представете си болен пенсионер с 500 лв пенсия да дава месечно 1-2 пъти по 8 лв. И това без лекарствата. ВИЕ ДОБРЕ ЛИ СТЕ? И БЕЗ ТОВА СМЕ МАЛКО И БОЛНИ, ТА ХЕПТЕН ДА ИЗМРЕМ.
198
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руския мир сам се разпадна
197
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 195 за фризьора ходиш по избор но до лекаря ходиш по нужда
196
3
 
8
 
! Отговори
Големин Дринов преди 1 година
Младежта се подлъга по лъскави западни джунджурии, искали по хубава кола, искали по хубави дрехи, искали по хубав телефон и какво стана руския мир не можа да ни предложи нищо от това. То маани другото ами и самите русначета бяха хлътнали в тази насока, та се наложи Путин да взема крути мерки. Нали не мислите че не е знаел че запада ще реагира така както сега? И въобще не е важно в крайна сметка дали Крим и Донбас ще останат руски, важното е че руснака се разделя със западната пошлост.
195
2
 
7
 
! Отговори
Закривай преди 1 година
Държавата!!!!!!!
194
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората са си го казали помогни си сам за да ти помогне бог
193
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАП и касата трупат и лихварни точки върху здравното.
192
1
 
4
 
! Отговори
до 196 преди 1 година
ами разните "мизерници" да вземат направо да умрат , вместо да ти хабят кислорода и пространството, защото ти видиш ли си с два чифта а?
191
4
 
3
 
! Отговори
Хмх преди 1 година
До Анонимен 187 За всеки преглед се издава амбулаторен лист. Минава през касата. Дали е отчетен документ за пред НАП - не знам, но така касата знае колко пациенти са минали. И за пациента има екземпляр впрочем.
190
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Таксата 8 лева не е кой знае колко. Но те проверяват първо здравната такса за 1000 лева и ако не си внесъл парите, отказват.
189
2
 
15
 
! Отговори
Дот дот дот преди 1 година
За кво плащаш здравни всеки месец...Като искат потребителската махат здравните и толкова!