При джипитата: Обсъждат потребителска такса между 5 и 8 лв.

Голяма е групата пациенти, освободени от такса, мотивира се д-р Николова
Обновена: 26 яну 2023 11:44 | 26 яну 2023 11:33, Анисия Иванова
353
При джипитата: Обсъждат потребителска такса между 5 и 8 лв.
Снимка: БГНЕС

Обсъжда се потребителската такса за посещението при личните лекари да е между 5 и 8 лева, заяви общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

"Искаме или твърда цена, или връщането на 1% от минималната работна заплата. Което е около 8 лева”, обясни тя пред Нова тв.

Общопрактикуващият лекар мотивира искането за по-високата такса: "Децата д 18 години, студентите, хората с хронични заболявания, които имат ТЕЛК – са освободени от такса. А това не е никак малка група. Сега кабинетите са пълни с деца. Държавата, която е социалната държава, на която всички плащаме данъци, когато извършва социални функции, трябва да ги извършва за своя сметка, а не за сметка на лекарите в България”.

По отношение на грипната обстановка в страната тя изрази възмущение от факта, че всяка година в есенно-зимния сезон се говори за това, че грипът идва, но никога не сме подготвени.

„В момента има смисъл да се постави антигрипна ваксина, но няма налични дози. За хората, които се страхуват от убождане и игли – има назална ваксина срещу грип. Тя е подходяща и за деца, и за възрастни, и има голяма ефективност”, подчерта тя.

По думите на доктор Николова ваксинационната програма срещу грип трябва да се разшири. „Тя трябва да обхване задължително децата. Защото държавата е тази, която трябва да се замисли, че е много по-добре да профилактира, а не да лекува. Защото при всички случаи на държавата ще ѝ излезе много по-евтино. Ще се спести и болката, страданието, усложненията и болестта”,  допълни тя.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


353
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
14
 
6
 
! Отговори
до 233 преди 1 година
Всяко ДжиПи ще се съгласи на момента да махнат вноските и да платиш 10лв като отидеш. Но ако не си с настинка или нещо което да ти изпишат хапчета и да се оправиш с 10лв + хапчетата, ще трябва да отидеш на специалист и да платиш 200. Ако извикаш линейка и влезеш в болница ще платиш 2000... и така нататък! От мизерната ти здравна осигуровка ДЖИПИТО взема 18 лева НА ГОДИНА!
227
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДжиПиТо не съм го посещавал от студент, директно ходя на специалист и ми плащаха здравните застрахователи за много неща, другото от моя джоб.А сега вече дори не съм в България, хората там се ползват само за доене, да може Боко, Пеевски и Гешературата да въртят едни пари и да ни правят на балами!
226
4
 
16
 
! Отговори
До до 219 преди 1 година
Джипито работи със Здравна Каса, която му плаща за всичко. 13лв му плащат за преглед, 31лв за ваксинация, 26лв за профилактичен преглед, за извънболнична помощ (ходене по домове/ прегледи без час или извън работно време) 34, допълнително, ако имаш пациенти с хронични заболявания се плащат на всеки преглед отгоре 18лв за 1 хронично, 20лв за 2, 24лв за повече от 2 хронични НА преглед НА ПАЦИЕНТ. 13.50 плаща касата за медицински и бележки, ти допълнително плащаш 15-20лв, и допълнително плащаш такса
225
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДЖИПИТАТА ИСКАТ ДА УДАРЯТ КЬОРАВОТО. ПО-МАЛКО ПАЦИЕНТИ И РАБОТА, ПОВЕЧЕ ПАРИ. САМО ЧЕ ТАКА ЩЕ ИМ СЕКНЕ ПОНЕ 30% ОТ ПАЦИЕНТСКИЯ ПОТОК. ПЛАТЕЖОСПОСОБНИТЕ ЩЕ СЕ ПОДРАЗНЯТ И СЪЩО ЩЕ СИ СЪКРАТЯТ ПЪТЯ ДО ДЖИПИТО, А МНОГО ХОРА ОТНОВО ЩЕ СПРАТ ДА СИ ПЛАЩАТ ЗДРАВНИТЕ ВНОСКИ. ПРЕЗ ОКТОМВРИ ЧАКАХ ЗА ЛИНЕЙКА 2 ЧАСА С БЪБРЕЧНА КРИЗА. ЛИНЕЙКА НЕ ДОЙДЕ. ПЛАТИХМЕ 200 ЛВ В СПЕШНОТО НА ТОКУДА. ЗАЩО ДА РАЗЧИТАМ НА "БЕЗПЛАТНАТА" МЕДИЦИНА???
224
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди известно време някаква се оплакваше , че на ден минавали по 50 човека при нея.Ами ако ги сметнем 50 по 8 и стават 400 лева на ден. Никак не са лоши, за да ти изпише някой антибиотик без дори и да те прегледат.
223
10
 
2
 
! Отговори
Цеко Сифонев преди 1 година
Тиквта ви го каза - матряла е калпав, не може от народ който си изхвърля 6оклуците където му падне и е превърнал страната си в 6унище да очакваш добра медицина, добри пътища и каквото се сетите, Ние сме просто един 6антустан копие на руския такъв, с тази разлика че тук мога да нарека президента руска подлоrа и няма да ми направят нищо.
222
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре ни оправиха лъжливите и крадливи комунисти от БСП, ПП и ДБ!
221
8
 
5
 
! Отговори
Не народ а мърша! преди 1 година
Само едно племе балканско иска да живее в Америка, но да има социалните грижи от комунизма! Не народ а шизофренична лудница!
220
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашто JR още преди две години приема по 10 лв. поне ( иначе не ни обръща внимание).
219
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И за какво ми удържат по 100 лева на месец здравни тогава...Да махнат вноската и ще им плащам и 10 лева като отида.
218
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 209 Абе какъви пенсионери бълнуваш.Те са освободени от такси.
217
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се индексират с инфлацията. ОТ 1.90 смятаме 17% като мобилните оператори и става 2-20 таксата.
216
1
 
4
 
! Отговори
Славейко преди 1 година
Аз мисля, че всеки си заслужава съдбата, управниците , лекарите, учителите и полицията! Не може злобни и алчни човечета, гледащи само в чуждата паница и плюещо по ближния да просперират! Кланяме се на господарите и робовладелците, но броим стотинките на съседа! Не народ а м...а бе казал някой на име Петко!
215
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз повече от 10 години не съм ходил на лекар и дано не ми се налага но тези пари които плащам за здравни осигуровки всеки месец къде отиват в кой джоб?
214
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не си чувал, хлябът и другите продукти от първа необходимост подлежат на дотации при определени обстоятелства. Здравните вноски са затова, да не плащат социално уязвимите групи. А фризьорът и цената му са ИЗЦЯЛО ПО ИЗБОР И ПО ЖЕЛАНИЕ И НЕ ЗАСТРАШАВАТ ЖИВОТА ПРИ НЕВЪЗМОЖНОСТ ДА СИ ГИ ПОЗВОЛИШ. И иронията тук е изцяло НЕУМЕСТНА.
213
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като те завъртят през 5 кабинета на аверчетата (мед.мафия)и олекнеш 40лв. ще са по-рахат. Не 5лв, а 1лв им е много на тези параззити.
212
7
 
5
 
! Отговори
Кириаков преди 1 година
Всички медицински съвременни технологии идват от лошия запад и америка. Познавам много хора които успешно се излекуваха от рак със западни препарати и машинарии. Без западните медицински технологии руските и родни каcaпи щяха само да наместват счупени кокали да и режат апeндицити. Толкова по дерзанията ви друзя.
211
9
 
6
 
! Отговори
до 219 преди 1 година
И АЗ ПОЗНАВАМ КОПЧЕТО SHIFT! ДЖИПИТО Е ЧАСТНА ПРАКТИКА. ОСИГУРОВКИ ПЛАЩАШ ЗА ДА ТЕ ВЗЕМЕ ЛИНЕЙКА , ДА ТЕ ЗАКАРА В СПЕШЕН ЦЕНТЪР И ЗА ДА НЕ ПЛАЩАШ ПРИ СПЕЦИАЛИСТ. ОТ ТЕБ ДЖИПИТО ВЗЕМА 1.50 НА МЕСЕЦ! КОГАТО ТИ ПОЧНЕШ ДА ИЗВЪРШВАШ УСЛУГИ ЗА 1.50 НА МЕСЕЦ ПИШИ ПАК!
210
0
 
13
 
! Отговори
Виготура преди 1 година
Българското "здравеопазване" е КОЙТО НЯМА ПАРИ И ВРЪЗКИ - ДА МРЕ. Като сме овце и не се борим за държавата си, ще мрем като кучета по стълбите на болниците. Идете пак да гласувате за същите мошеници.
209
5
 
3
 
! Отговори
50K преди 1 година
Да бе, всичките с коли по 50К ходят при джипито, прегледай се....

Спонсорирани публикации