Защо идеята за Мадарския конник върху еврото разедини българите?

Сред предложенията за евромонетите са още Рилският манастир и Царевец
65

Предложението Мадарският конник да е на монетата от две евро предизвика сериозен отзвук в социалните мрежи.

В голяма част от коментарите хората са възмутени от самото изобразяване на Ма̀дарският конник и лъва, въпреки че то присъства на монетите у нас от десетилетия.

"Вижте какво евро са ни предвидили - стъпкан лъв", гласи един от коментарите.

През годините релефът е рисуван и обследван, което е причината изображението да има различни варианти. Според историка Тодор Чобанов повод за недоволството в мрежите е предстоящата предизборната кампания, както и подписката за референдум срещу въвеждането на еврото.

"Разликите са работа на художника, защото той все пак не прави фотоизображение, а гравьорът работи с проект на художник. Той може да интерпретира, тоест прави се конкурс в монетния двор и е възможно да има отлики, защото самият релеф вече е доста повреден от вековете и някои детайли са интерпретации. В емисията от 30-те години са го направили с нещо като калпак, а той най-вероятно не носи", коментира той.

Скалното изображение на прабългарския воин вече стои върху няколко емисии български монети, а лъвът е символ на победената империя. Още през 2008 година 25% от българите са гласували в запитване за символи на евромонетите, като е изобразен именно Мадарският конник.

"Не на една, а на три монети ще има български символи. Освен Мадарският конник, вероятно ще бъдат избрани и други национални символи - дори може да е българската роза, но е въпрос на преценка от страна на БНБ и на монетния двор. При всички случаи милиони европейци ще държат в ръцете си българските символи, което е повод за радост, а не за притеснение", категоричен бе Чобанов.

Сред предложенията за евромонетите са Рилският манастир, както и крепостта Царевец.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
2
 
! Отговори
Онзи преди 1 година
Който не иска еврото, да ходи на изток и да пазарува с копейки 😉
49
4
 
1
 
! Отговори
gogo преди 1 година
каруцата пред магарето слагат пак!РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ БЪЛГАРИНЪТ НЕ ИСКА ЕВРО!!! ИЛИ АКО ИСКА ТО ТРЯБВА ДА Е С НАЦИОНАЛЕН ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН РЕФЕНДУМ!!!
48
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аз как ги разбирам нещата досега:българина си остава ***, неграмотен, слабо образован с високо мнение за своите способности и качества, и едни тясно селектирани периоди от своята история. Ся аз какво ще ви кажа, понеже българската държава от освобождението насам съвкупнейше със своя народ, трудно сама си бърше *** и връзка връзва обувките, винаги има нужда от помощ в лицето на някоя империя. Затова вземете еврото и се радвайте че не е някоя друга слабо конвертируема валута.
47
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофобската дружинка у нас трябва да разбере, че ние не искаме никакво евро. Да си слагат мадарски конници на центовете, които получават от Козяк, ако искат, но да не ни занимават с вредните си адженди
46
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еврото си е евро и монетата си е монети без значение какво ще има на нея. Стойността и няма да се промени и повечето от нас ще си останем бедни. Най-добре е да се пуснат няколко варианта и с гласуване от народа в социалните мрежи да се избере.... или Просто да има няколко различни емисии, както е с други наши монети и всички да са доволни.
45
10
 
3
 
! Отговори
Калитко преди 1 година
Защо само и единствено българите имат ,,пра-" предци.Не се е чувало нито за Пра-руснаци,нито за пра-гърци,нито за пра-китайци или пра-германци и саксонци? Това ,,пра" може да означава единствено,че след ледниковия период,са останали единствено българите и нищо друго.Което пък значи,че българите сме най-важните на света,дали живот на цялото днешно човечество.Аз така го разбирам.и ако не съм прав,не някой ми обясни разликата межу мен,и моите ,,пра" сънародници.Моля учените от БАН да вземат думата.
44
5
 
15
 
! Отговори
Стига глупусти!!! преди 1 година
Защо трябва да има българско евро а? Тя рибата в морето те тигана на котлона подгряват. Една гайда да турят, надута че най добре отговаря на народопсихологията - въздух под налягане.
43
9
 
4
 
! Отговори
Хайл преди 1 година
Таня,не дай Боже да приемат еврото без референдум,че тогава ще питаш "къде *** гладните"
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 25 А за теб нормално ли е да те язди Цента ?
41
3
 
15
 
! Отговори
Мадара преди 1 година
Родните руcoроби съм сигурен, че за първи път чуват за Мадарския конник, въпреки че е един от най-важните паметници на нашата велика история. На него Източната Римска империя признава България като отделна държава/империя. Хан Тервел е героят на Европа, разбил арабската инвазия, титулуват го Император Тервел - господар на всички българи и славяни. Ромеите започват да плащат данък на България.
40
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хич не ме итересува какво ще сложат на еврото! Важното е да имам евро за харчене!
39
2
 
2
 
! Отговори
Таня лъжкинята преди 1 година
Как се справя кучето ти, добре ли те ***?
38
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
евро ге й с ки стотинки, аман от филтриранеНашите символи, са си наши символи. Предателство ще е да бъдат подарени на г ей ропа.
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
с точност до обратното де, 2 хиляди лъва за еди зелен гущер.
36
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България я има 1300 години, българският лев го има от 142 години! Евро съюза ще е ден до пладне. Кои сте вие българофоби, които искате да унищожавате националността ни? Който иска евро, да напусне родината ни, да се присъедини към евроге..йския сюз и бял ден да не види! Амин!
35
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българският лев днес е стабилен, защото е здраво привързан за еврото. Когато нашият лев беше отвързан, взе че го удари на разврат (1997) и така отслабна, че се търгуваше срещу 2 хиляди зелени гущера, т. е. долари.
34
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Какво е виновен ЕС, че tupiq Ganyo не гласува или гласува за тиквата ? Малкото хубави неща които са станали са само и единствено блогадарение на ЕС
33
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само че не ни трябва евро, ами и ЕС не ни трябва. Тая прогнила от корупция система, дето обещаваха 2007-***, че ще излезем от блатото, а то станахме по-зле, по-корумпирани и с повече нагли депутати и ето - системата забуксува, влязохме в спирала от избори, избори и пак избори. Прибраха си в джобовете милиаерди евро пари.
32
1
 
10
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Не може някои медии да напишат , че има разделение на българите и това да е вярно! Цялата новина е фейк по начина по който е представена. Никой няма право да пише против национален символ като Мадарският конник даже изтазявайки чуждо мнение. Мединната манипулация трябва да бъде регулирана.
31
5
 
5
 
! Отговори
Крум Страшний преди 1 година
Най- добре е с редакция- конник пронизва ромей на земята, а горд лъв му е откъснал главата, която Крум ще обкове в сребро!