Недостигът на кадри е 200 000 души и ще продължава да расте

Българската индустрия е в топ три по темп на развитие в ЕС
2 фев 2023 22:15, Анисия Иванова
104
Недостигът на кадри е 200 000 души и ще продължава да расте
Снимка: БГНЕС

Краткосрочният недостиг на кадри в страната е 200 000 души и той ще продължава да расте. Заради демографската криза ежегодно на пазара на труда губим по 50 000 души, като това ще продължи поне през следващите 20 години. Това коментира днес във Варна председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Той взе участие в среща-дискусия за проблемите и възможностите пред българския бизнес през 2023 г. Домакин на форума бе Икономическият университет във Варна.

Приоритетите на АИКБ за тази година са трите членства на страната ни – в еврозоната, в Шенген и в ОИСР, обясни Велев. По думите му дали ще бъдем приети в еврозоната от 1 януари 2024 година, ще се реши в средата на настоящата, като за постигането на тази цел е важно и бизнесът да мобилизира усилията си.

Според Велев за целта е нужна ценова стабилност и затова АИКБ призова предприемачите да се постараят да намалят цените на стоките и услугите, за да бъде потисната инфлацията. Той уточни, че Асоциацията напълно подкрепя влизането на България в еврозоната, тъй като това ще подобри инвестиционната среда, ще спомогне за ускоряване на икономическия растеж и повишаване на жизнения стандарт.

За нас приоритет остава осигуряването на енергия на конкурентни цени за българския бизнес, допълни Велев. По думите му акцент за Асоциацията е и осигуряването на човешки ресурси. В тази насока освен развитие на връзките между бизнеса и образованието и пазара на труда, ще се работи и за облекчаване на трудовата миграция. В това отношение българското законодателство все още е далеч от най-добрите европейски практики, обясни Велев. По думите му у нас са наложени излишни ограничения, а в държавите, най-големи износители на човешки ресурс, дори нямаме дипломатически представителства. Ако процедурите за внос на работна ръка бъдат улеснени, тук ще има много повече икономически заети хора, които ще плащат данъци в България и ще харчат в нашата страна, допълни председателят на АИКБ.

През последните две години имаше серия кризи, светът започна да се деглобализира, но въпреки трудностите за изминалата година ще покажем добър икономически ръст, каза още Велев. Той уточни, че през второто полугодие на 2022 г. българската индустрия е в топ три по темп на развитие в ЕС. Като ръст на възнагражденията за последното отчетено тримесечие България е номер едно, допълни Велев.

Председателят на АИКБ каза още, че е редно да бъдат реализирани реформите, отлагани през последните 30 години. Според него има нужда от промени в медицинската и трудова експертиза. Необходима е и реформа с такса битови отпадъци, защото България е единствената страна в ЕС, където се плаща не на база генерираното количество, а според оценката на имота, каза Велев и допълни, че този начин на определяне на налога, освен всичко друго, пречи и за реализирането на кръгова икономика.(Мила Едрева, Данаил Войков, БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Търсят отнякъде евтина работна ръка. Не искат да плащат на българите. 200 хиляди индийци ще заменят избягалите на Запад роми.
22
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има голям недостиг на ниско платени професионалисти, без значение от образованието.
21
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гонят българите и канят африканци и азиатци. Бизнесът вреди на държавата, създава етнически проблеми и кани чужденци от чужди култури. Запада трябва да ни бъде за лош пример.
20
3
 
4
 
! Отговори
До чик чок преди 1 година
Честит празник
19
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От необразовани хора без стратегия какво мошеж да очакваш.Живеем в рая,а сами си го правим ад.
18
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен С ЕДНА ДУМА ... ДА ВНАСЯТ ЛЕКАРИ ,ИНЖЕНЕРИ, СПЕЦИЯЛИСТИ ОТ АФГАНИСТАН , ТОГА ,ТИМБУКТУ И ЦЯЛА АФРИКА . .... НАЛИ ИМА САМО 4-5 % БЕЗРАБОТИЦА . НАГЛИТЕ ДЕМОКРАТИ ЛЪЖАТ .
17
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като пратим на съд демократите управлявали България след 1989 година може и да се оправим.
16
4
 
20
 
! Отговори
ако има службица преди 1 година
на бюрце и лаптоп става, иначе по добре гладен отколкото изморен да съм ратай на чорбаджии
15
3
 
6
 
! Отговори
До15 преди 1 година
Мали ги махаш 23 години вече бе!!!! Сениор идиотиоо, докъде стигна!!!!?????
14
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баламите които работят по принуда за без пари - са на измиране и на свършване...
13
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-добре само гладен, отколкото гладен и уморен! А често и унизен.
12
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в топ три са тия дето взимат големите заплати в европата- стига сте тровили народа с тия измислици- ако има нормални заплати няма да има запълване на тия работни места
11
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някакви работни места със заплата 3-4 хиляди лева и с недостиг на кадри има ли? А и тези пари са минимални за нормален живот в София.
10
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То за едни кирливи 850 лева МРЗ, вдигнаха олелия чак до европейският парламент нашите пишман бизнесмени а от тях търсим достойно заплащане и нормално развитие на трудовия пазар
9
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При по скъпи цени и разходи от европейските - направете заплатите по европейски стандарт във всички сектори и отрасли...и да видим дали ще има недостиг на кадри и работници...От сега мога да ви кажа че ще има по няколко кандидати за едно работно място.. Ам настоящите чорбяджии ще трябва да се бръкнат в джоба...а те не са свикнали да плащат - предпочитат да държат хората в мизерия и да им бачкат ангария ...за без пари..Та за това липсват кадри - не за друго
8
4
 
52
 
! Отговори
Ами преди 1 година
При положение, че се пънат да плащат дори 850 лева минимална, какво се чудят. Ще останат само ай ти, ама те ще умрат от глад, че са много надути. Ще имат пари, но няма кой да им строи апартаментите, които искат да купуват. Ще имат пари, но няма да имат сервитьори или готвачи. Всъщност неуважаеми ай ти...отдавна Бг обществото е било по този начин. През 1990 всички имаха пари, но нямаше какво да си купят. Та..честити ви пари. Пари не се ядат. С пари само зааадника можеш при срааане да си избърше
7
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
500 лева заплата и едно йце струва 1 лев егати и комунизма братче. При соца взимаш 100 лева и едно яйце струва 2 стотинки.
6
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ли Русия ни е виновна?
5
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нали безработицата била рекордно ниска бе ***? 4.5%?
4
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой причини тая демографска криза и тая безпрецедентна депопулация последните 30 години бре sмрад червена,случайно да не беше ти ти и твоите чврвени събратя които в стремежа си да забогатеят прогонихте ТРИ милиона българи от родината си,за да могат двеста-триста червени фамилии да се обогатят неимоверно?Живи да ви одерем пак ще ви е малко,гниdи такива!