Как българите помагат на пострадалите в Турция и Сирия?

БЧК събра над 700 000 лв. за пострадалите
Обновена: 8 фев 2023 21:44 | 8 фев 2023 21:42, Йоана Цонева
7
Как българите помагат на пострадалите в Турция и Сирия?

"Българският червен кръст незабавно обяви кампания за набиране на финансови средства. Към момента са събрани над 700 000 лв. Това става по два начина - банкова сметка и SMS 1466", каза д-р София Стоименова от БЧК пред Bulgaria ON AIR.

Гостът благодари на всички дарители и информира, че са необходими топли дрехи, завивки и много други неща. В тази връзка е обявена и кампания за набиране на материални средства в офисите на областните организации. "Има голям отзив от страна на хората. В София се събират на бул. "Даклиев" 9. Необходими са и хигиенни материали, но събираме нови неща", поясни тя.

Д-р Стоименова съобщи, че има много желаещи да помагат, хората са съпричастни с трудностите и проблемите на засегнатите от бедствието.

"Екип от 12 планински спасители незабавно замина, заедно с 5 спасителни кучета. Работиха в Адана. Имам информация, че са се преместили на друго място. Нямаме позитивни новини, но заедно с екипа на "Пожарна безопасност и защита на населението" и с Турския червен полумесец работят в синхрон. Много е важно веднага да се реагира", коментира тя и добави, че изпратените екипи ще бъдат сменени с други.

"Екипите са уморени, но са здрави. Имат всичко необходимо. Преди години наш екип също беше втори, когато пристигна по време на голямото земетресение. Имат опит. Очакваме ги живи и здрави. Нашите планински спасители са психически и физически устойчиви", каза още гостът.

Българският червен кръст разполага с обучени 28 екипа в областните организации, които участват в различни  бедствени ситуации.

"Те се подготвят по определена програма. Екипът на БЧК е изцяло от доброволци. Има занятия както в България, така и в други национални дружества. Разчитаме на тях. БЧК има традиции и опит в доброволчеството. Винаги сме имали доброволци. Относно планинските спасители - очакваме промени в законите, които да регламентират освобождаването им от работа, когато участват в акции. Това е процес, който изисква време, но е въпрос, който поставяме многократно. Очакваме решение", заяви д-р Стоименова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господ си знае работата. Няма в историята нито едно незаслужено страдание. за всичко се плаща.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А те колко пари ни дадоха за наводнените райони в Карлово? Как ни помогнаха? ДПС са главният виновник за изсичане на дърветата и износ на дървен материал за Турция.
4
0
 
2
 
! Отговори
абе, преди 1 година
къде са политиците-С ПОМОЩИ,защо не дарят по една заплата,толкова много крадоха
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Турция помагат, което не е лошо, но на Сирия не помагат, което е лошо!
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България реагира адекватно и светкавично. Турция и турския народ съм сигурен, че това няма да го забрави и недай си боже ако се наложи ще върне жеста десеткратно.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За това са комшиите! За добро или за лошо те са първи ! Така е било и така ще бъде !