Шишков: Не би трябвало да се притесняваме за сградите у нас

Според него при строителството в България правилата се спазват
Обновена: 13 фев 2023 08:36 | 13 фев 2023 08:20, Елка Василева
36
Шишков: Не би трябвало да се притесняваме за сградите у нас
Снимка: архив, БГНЕС

В седмицата, в която се случи огромната трагедия в Турция, се отключиха и страхове за строителството в България.

Още по темата
"Ще се направи анализ защо се стигна до бедствието в Турция. Сградите в България от 1987 година насам, особено с правилниците, които се въвеждат през годините, се изчисляват за сеизмичните региони, какъвто е София, по 9-а степен. Не би трябвало да се притесняваме дори при подобно силно земетресение. Винаги качеството на строителството е сериозна тема“. Това каза служебният регионален министър Иван Шишков пред bTV.

„Нормата в България е независимият строителен надзор да следи целия процес на самото строителство, да създава документи и актове за строителните дейности, които се извършват", посочи министър Шишков.

"От строителството в София, върху което наистина имам наблюдение, се спазват правилата. Предполагам, че така е в цялата страна. Дори да има някакви частични отклонения, то няма да са в такива мащаби. Надзорите проверяват строежите", посочи още той.

"Всяка сграда има специфична конструкция. Когато някой започне да прави ремонт, съседите реагират. Етажната собственост е тази, която трябва да контролира преустройствата на жилищата", отбеляза служебният министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам въпрос - защо не сравните "Златният век" на Артекс с бившият Партиен дом и не ми кажете по какви земетръсни критерии е строена едната сграда и другата.
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам дали гледахте събитията в Турция. Дават изселник там, казва имам къща още от 60-та година, сега около нас изникнаха сграда....след труса къщата си стои, а сградите - не. Ето това е положението и от нас.
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В интерес на истината за това което е било царската строителство и ранния соц не се притеснявам. Там е наливан яко бетон. Що се отнася до новото строителство само един трус и тези сгради ще се срутят. Това си е жив картон.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За жалост при един такъв трус в България ще оцелеят най вече панелните коптори,всичко друго и особено това строено последните 30 в голямата си част ще бъде на земята!
11
1
 
9
 
! Отговори
Qwerty преди 1 година
Да бе, не трябвало да се притесняваме. Те само на панелките вече им е изтекъл срока на експлоатация. Новото строителство лично за мен е със съмнително качество, а да не говорим че масово се строи с така наречен "мек" първи етаж, за да може да се отдават под наем за търговски помещения. А това в момента се сочи като една от основните причини за разрушенията в Турция...
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ... Виждал съм и при панелното строителство в самия панел да стърчи хартиен чувал от цимент. Явно е останало от едно време. Преди живеех в панелка и навремето имаше тапети, та един ден свалих тапетите и мазилката отдолу, връзките естествено бяха с ръждив цвят но това не значи че са ръждясали отвътре, имаше още и запълнени дупки с хартия.
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кои правила се спазват бре шушумиго,молете се с две ръце да не тръска като в Турция,защото повече от половината от всичко построено по времето на демокрацията ще бъде на кота нула!
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ok, Смийгъл. Щом ти си казал, продаваме
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен 8 преди 1 година
Служебен назначен стопира инфраструктура на цяла държава кой ти вярва на теб знаеш ли колко строителни предприемачи има и как строят за огромни печалби НЕ тогава какви ги приказваш измислици
6
0
 
21
 
! Отговори
... преди 1 година
бре 2004-2005г като студен тогава работих в строителството! мога да кажа, че такива спестявания съм виждал, че ...! Дори за една от сградите в центъра на софия знам как не искаха да подписват инженерите за нея на един от актовете примерно там 6 или 10, не знам точно защото се оказа, че те писали желязо 14мм те използвали 8 мм. няма да разпрзвям как за пълнежи на колони се използваха чували от цемента и парцали! бе колко истории видях само за година и половина в строителсвтово!!
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и корупция не би трябвало да има в България но има а се правят че няма. Така че няма как да повярвам на някой ей така на празни думи.
4
0
 
16
 
! Отговори
Дзъ преди 1 година
Трудно е да се повярва при тази прогнила от корупция държава... казва го и стиска палци да не се случи...не че ако стане нещо подобно, ще има виновни ...*** да си постискаме палци, да чукаме на дърво и да си плюем в пазвите
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не че нещо, но тоя готов ли е да се закълне в децата си, че строителната мафияя е строила качествено.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кой е тоя
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кои рламиба се спазват ? Мутренските ли ? Понеже помним един хотел дето потъваше у пясъците...

Спонсорирани публикации