Панелките били най-здравите и най-устойчивите на земетресение

Колко от сградите ще се сринат при трус у нас?
156
Панелките били най-здравите и най-устойчивите на земетресение
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Какво би станало, ако България е разтърсена от бедствие в тези мащаби? Как се строят сградите у нас в момента и могат ли да издържат на подобни трусове?

Сеизмолозите са категорични, че към този момент опасност от силни земетресения в България няма. И афтършоците (по-леките повторни трусове), които наблюдаваме в Турция, няма как да окажат влияние на територията на България.
Какви са изискванията обаче за строеж у нас и какво може да компрометира сградите?

Общият брой на жилищните сгради у нас е малко над четири милиона. През четвъртото тримесечие на 2022 г. е започнал строежа на малко над 1200 жилищни сгради, показват данните от жилищния фонд на Националния статистически институт.

„Ако разгледаме най-генерално жилищния фонд. На първо място имам старо строителство, да кажем от преди 1944 г. Едните сгради отговорят в някаква степен на съвременните изисквания за сеизмичност и здравина, а има и сгради, които не отговарят на това“, казва Михаил Чобанов- строителен предприемач пред bTV.

След това във времето на социализма се е строяло основно панелно строителство и ЕПК. Странно или не панелните сгради са най-здравите и най-устойчивите генерално погледато.

За да бъдат най-устойчиви и най-здрави, обаче трябва да се поддържат, както правят в Германия, уточни строителният предприемач Михаил Чобанов.

„За съжаление в България в процеса на саниране на сградите не се обръща съществено внимание на тези въпроси“, категоричен е Чобанов.

През първите години на демокрацията започва така нареченото „ново строителство“. Чертежите са правени на ръка, но с напредването на технологиите, това остава в историята.

„С напредването на годините са се увеличили както изискванията към инженерите конструкторите за здравина, така са се появили и съвременни софтуери, които в много по-голяма степен помагат за това сградите да бъдат по сеизмично устойчиви“, твърди строителният предприемач.

При проектирането всяка сграда трябва да отговаря на конкретни сеизмични изисквания, след това започва и нейният строеж.

Един от документите удостоверяващ техническата изправност на градите е техническият паспорт. През 2021 г. тогавашният регионален министър Виолета Комитова отмени наредбата, която изискваше всяка сграда да притежава документа.

При сградите след 2007г. той се издава при строежа, а при по-старите, само ако извършва реконструкция. Причината - така сградата може да се компрометира.

„Старите сгради са тухлени или тухлени постройки със стоменобетонни плочи или са тухлени постройки с градоред. Сигурни са, ако не са променяни. Настройки, пристройки, не документирани – това е проблем. Най-страшното, дори не е това. Най-страшното е приземните етажи тези тухлени зидарии да са премахвани с цел оформяне на търговско помещение. Особено опасно е, когато фасадните стени са нарушавани. Те са укрепявани слагани са им някакви греди и колони, но тези допълнителни конструкции не могат да заменят тухлената стена, която изпълнява антисеизмичната роля“, обяснява инж. Марин Гергов от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

От Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране са готови изпратят доброволци в пострадалите от земетресенията турски райони, за да помогнат с обследването на пострадалите сгради. „Ние събираме наши членове, но не мога да им дам подробности преди МРРБ да ми каже, че след примерно няколко дена ще пътуваме“, обяснява инж. Марин Гергов.

И така всяка промяна може да компрометира сградата, а камарата на инженерите са в пълна готовност да заминат за Турция, за да отидат на терен и да преценят, кои сгради от пострадалите, но не напълно разрушените са годни за живеене, но за тяхната логистика трябва да помогнат Министерството на регионалното развитие и благоустройството както и външно министерство, а до този момент това все още не е направено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още по темата: земетресениепанелки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
0
 
! Отговори
яСъм преди 1 година
До От ума си теглимХубаво ще ги проверят и после като излезе 1/3 негодни какво правим ? Хората ще ги напуснат или Държатава ще се вземе да помогне ? Квото е писано, тва е...
131
0
 
5
 
! Отговори
Славей преди 1 година
Към тоя де написал че "качеството на старите панелки било лошо, комунистическо и строено от ***" - батка, тия панелки са все още изправени защото навремето се строеше с истински бетон и здрави материали, и не са строени от ***.
130
3
 
2
 
! Отговори
Бай Гочо преди 1 година
"Били"... Да, бяха, преди *** да ги разпробият и разкъртят, да събарят стени безотговорно. Има всякакви, дори четиристайни апартаменти в които са премахнати всички междинни стени. Към днешна дата българските панелки са като къщи от карти, и едно подобно земетресение ще бъде пагубно. Дано не се случва!И е крайно време държавата да изгради план за 50+ годишните панелки, да ги събори и изгради нови за гражданите си.
129
5
 
2
 
! Отговори
Ти да видиш?! преди 1 година
Повече са комунистическите петилетки,качество за Четири години,архитекти обучавани в СССР и с оценка по БДС-КА,като КАЛПАВО.Майсторите са роми и ***,стил таме български *** от ПУЦ-Професионално Учебен Център.УЖАСИИ!!!
128
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И да знаят младите хора в България Историята която е написана в учебните книжа не е вярна.Няма нищо истинско във тях.Освен основните историческите дати за войните.Другото е извратено до безкрай.Нека всички които знаят чужд език да четат от други източници историята.
127
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние в Турция ще направим каквото можем----Не се притеснявай и не се радвай много.Ние ще направим всичко каквото е нужно.Ще дадем каквото и колкото трябва.Само знай че ако 500 години не ви пазеха до сега нямаше да ви има.Учиха ви да мразите Турция и турците.Този комунистически фашистки манталитет беше през времето лисицата живков и от и отчасти продължава.Тогава всичко се диктуваше от Брежнев.Цялата
126
3
 
2
 
! Отговори
ще чакате... преди 1 година
oще 500 години
125
15
 
5
 
! Отговори
инжинер преди 1 година
Всеки трети апартамент е с изкъртени носещи стени, демек стената и трегера ги няма за да се усвои балкона. Ще паднат всички панелни блокове при земетресение над 6 по рихтер.
124
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО ВРАНЧА 1977 ВСИЧКИ БЛОКОВЕ В РАЙОНА (10ЕТАЖА - 30 МЕТРОВИ) ДАВАХА ОТКЛОНЕНИЕ НА ПОКРИВА ПО 1 МЕТЪР ВИДИМО С ПРОСТО ОКО,А СА КЛАСИЧЕСКИ МОНОЛИТ С ТУХЛА И В НИТО ЕДИН БЛОК НЕ Е ИМАЛО НЯКАКВИ ПРОБЛЕМИ ОТ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО.ВЪТРЕ ПОЛИЛЕИТЕ СЕ КЛАТЕХА И ВОДАТА ОТ ТОАЛЕТНИТЕ КАЗАНЧЕТА СЕ ИЗЛЯ. СЛЕД ТОВА СИ ЛЕГНАХМЕ И СПАХМЕ НОРМАЛНО,ЗА РАЗЛИКА ОТ ОСТАНАЛИТЕ,ПРЕКАРАЛИ НОЩТА НАВЪН...
123
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи, панелката била по-сигурна от сграда, която е отлята от бетон и на практика е едно монолитно цяло от горе до долу?!? Вие сериозно ли го твърдите това?!?
122
9
 
4
 
! Отговори
АЗ преди 1 година
Глупости на търкалета !
121
6
 
27
 
! Отговори
Жуков преди 1 година
На бай Тошо ще издържат но тези демократичните след 90 та ще паднат 90%
120
1
 
17
 
! Отговори
От ума си теглим преди 1 година
Моят извод е, че трябва да бъдат обходени всички жилища в България и неподкупни комисии да преценят кои сгради могат даиздържат 7 бала земетресение. Всичко друго безмилостно да се събори и да се строят нови жилища. Но съзнавам, че засега това е невъзможно, 1) Защото са нужни много, много пари, за да се реализира такова начинание; 2) При днешната корупция и подкупност ще са безсмислени подобни обиколки на комисии, дори да се осигурят отнякъде пари за реализация на подобно предложение.
119
1
 
5
 
! Отговори
В Лозенец в София преди 1 година
има жилищна кооперация, която преди половин век е била считана за баровска.Състои се само от 4 апартамента, всеки един от които заема цял етаж. Но това не им е било достатъчно и след като са влезли там като новодомци, са направили самодейни промени. В едно от жилищата също е премахната цяла стена между хола и спалнята и е заменена с плъзгаща врата, но като я гледаш ти се струва, че това си е цяла стена, облицована с дърво, по което няма дори и една фуга. И там избили врата на банята към спалнята
118
1
 
5
 
! Отговори
Самодейността не е преди 1 година
от днес. Още в началото на 70-те години съществуваше един блок на бул. "Д.Несторов" в София, в който, в един четиристаен апартамент, бяха премахнати всички стени, с изключение на стените на кухничката, на една спалня и на банята, но вратата на банята беше зазидана към бившия коридор и беше избита нова врата към спалнята. Едната стена между огромното общо пространство и спалнята беше премахната и заменена с плъзгаща врата,чийто механизъм е бил донесен от чужбина. Бяха запазили една носеща колона.
117
10
 
9
 
! Отговори
Мосю Густав преди 1 година
Не викайте дявола с такива смели заявления! Ако трус като в Турция/Сирия удари България, камък върху камък няма да остане.
116
6
 
12
 
! Отговори
ПАРИ НА ВЯТЪРА преди 1 година
ЩЕ ПАДНАТ ВСИЧКИТЕ СГРАДИ !!!! НАЙ ПЪРВИ НОВОТО СТРОИТЕЛСТВО ЗАЩОТО Е КАЛПАВО И СЕ ПЕСТИ ОТ МАТЕРИАЛ !!! НАРОДЕ ИНВЕСТИРАЙ В ИМОТИ !!!
115
7
 
8
 
! Отговори
ГУБЕЩА ИНВЕСТИЦИЯ преди 1 година
ЩЕ ПАДНАТ ВСИЧКИТЕ СГРАДИ !!!! НАЙ ПЪРВИ НОВОТО СТРОИТЕЛСТВО ЗАЩОТО Е КАШПАВО И СЕ ПЕСТИ ОТ МАТЕРИАЛ !!! НАРОДЕ ИНВЕСТИРАЙ В ИМОТИ !!!
114
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Райските квартали в Турция населени с наши изселници отидоха курбан?????!
113
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Саниране не означава поддръжка и подсигуряване,особено при безумни "дизайнерски"решения.Сеизмолозите да НЕ бъдат заплащани за "труда"си.