"Нямат избор, предпочитат да са в камиона" - посланикът на Афганистан за мигрантите

Колко отчаяни трябва да са били тези хора, за да се съгласят да влязат в малко пространство на един камион
Обновена: 19 фев 2023 12:41 | 19 фев 2023 12:38, Елка Василева
98
"Нямат избор, предпочитат да са в камиона" - посланикът на Афганистан за мигрантите
Снимка: БГНЕС

За тежката трагедия, нелегалния трафик на мигранти от Афганистан и за ситуацията в страната, година и половина след като талибаните взеха властта, посланикът на Афганистан в България д-р Мохаммад Сайфи говори пред Нова тв.

„Знаете ли, те нямат избор. Представете си държава, в която на практика животът е невъзможен. Младите хора искат образование, работа, бъдеще. Да помагат на родителите си. Те нямат тази възможност. И към това дискриминация, убийства. Ако се опиташ да защитиш правата си, отиваш в затвора или те разстрелват. И при тези условия те предпочитат да бъдат в камиона, отколкото да привикнат към това, което се случва в Афганистан”, разказа д-р Мохаммад Сайфи, посланик на Афганистан в България.

Още по темата
Той научил за трагичния инцидент край Локорско в петък около 16:00 часа. Не знае обаче повече от това, което е известно навсякъде.

„Вашите власти ни уведомиха. Но искам да благодаря за бързата им реакция. И за това, че успяха да окажат в кратко време помощ на оцелелите. Шестима от тях са в по-тежко състояние и, дай Боже, да се оправят. Останалите хора са още в шок. Но ми престои среща с тях в болница”, обясни д-р Сайфи.

„Като повече мигранти, които пристигат, те нямат документи. Те идват без паспорти. Доколкото ни съобщиха, нито един от тях няма документи. Но ние си имаме свой начин, който да ги идентифицираме – дали са афганистанци, или не. След разследването, което българските власти направят, и ако е нужно, ние също ще отидем на място да ги идентифицираме. Но това не е толкова трудно”, обясни посланикът.

„Готови сме да окажем всякаква помощ, но останалото зависи от българската власт. Знаете, че колкото и да се полагат усилия за укрепване на границата, потокът от нелегални мигранти не може да се пресече на 100%. Например тези 18 души, които са загинали, ние можем да информираме техните семейства в Афганистан, да намерим средства и да помогнем за транспортиране на телата им в Кабул. Но за останалите мигранти – те са в ръцете на българската власт, тя ще реши дали ще останат тук, или ще бъдат върнати. Но ситуацията там е такава, че ако ги върнат обратно, те ще загинат. Защо са стигнали дотук? Замислете се! Има причина. Няма работа, образование – няма, цари пълна дискриминация спрямо жените, а и не само. Колко отчаяни трябва да са били тези хора, за да се съгласят да влязат в малко пространство на един камион с ясното съзнание, че може да се задушат и да не оцелеят”, коментира посланикът.

Според него, за да тръгнат, всеки от тях е продал дома си или е взел заем.

„Тези трафиканти взимат огромни пари, често лъжат хората, които бягат. Оставят ги по пътя. Това не е първият случай и не се случва само в България. В Иран също има много такива случаи, в Турция - също. И в Сърбия. Прибират си парите в джоба и изчезват”, разказва д-р Сайфи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
8
 
! Отговори
Тоя преди 1 година
До Оня ... На пРосийката не са и нужни такива неграмотни нещастници ... Да ходят в Германия .. Италия ... Испания .. Франция .. да изнасиллват европейки и да лежат цял живот на социални помощи . *** не е за тях . Нито социаилни ще получат там, нито ще могат да посегнат на руско момиче . Бой ще ядат . За такива африкански и азиатски търтеи РАЯТ е на Запад . При джендърете и третополовите толерасти . ... И ти върви там.. на Запад . Разбирам че там ти е мястото ... Покана ли чакаш ?
55
0
 
12
 
! Отговори
ИЗборЪТ преди 1 година
Искат ДА ни го вкарат НЕ САМО у нашите европейки, а още престъпност и окупация от млади, бързи, яростни разгонени мъже голямото им количество ще унищожи ЕВропа и Запада до по-зле от средновековието и тъмни векове. Тъмни МаВъъРРиии ще грабят безчинстват и изнасилват каквото е останало от Европа.
54
0
 
19
 
! Отговори
Млади и Яростни преди 1 година
Това са млади мъже в пубертет яростни и жадни за секс с европейски жени без задръжки. Това НЕ са бежаци и вълна и тълпи от млади мъже да атакуват Европа и Запада. Това е нашествие и НАПАСТ огромни стени и разстрел при всеки опит за ИНВАЗИЯ и НАХЛУВАНЕ.
53
1
 
22
 
! Отговори
Само питам... преди 1 година
И от къде един 17 годишен полуграмотен афганистански кееелеш от бедно семейство има 6 хиляди евро за да плати на каналджиите ? Разнасял е пица ? Бил е сервитьорче в Кабул ? Надали . За това ще му трябват поне 12-15 години здраво бачкане ..... Най-вероятно са бързи пари от наркотрафик ? Ограбил е няколко семейства или е извършил 5-6 въоръжени грабежа ? А може би е обещал да свърши някоя друга услуга на редикална организация ... или афганистанската мафия и те са му спонсорирали пътуването...
52
0
 
16
 
! Отговори
Ами щом предпочитат преди 1 година
камиона, значи са намерили каквото са търсили. А колкото до липсата на работа и образование и дискриминацията - такава им е държавата, откакто съществува. Те са си я направили такава, не Европа. Няма причина сега европейците да им плащат вересиите.
51
3
 
8
 
! Отговори
Оня преди 1 година
А що не бягат тия хора към пРосийката , там е рая , според ботоксолюбците !
50
0
 
13
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Ако някой предпочита да умира в камион, вместо в бой с талибаните, очевидно ще умре в камион. Иначе талибаните са готени ора. Изгониха лошите хамериканци, подписаха търговски договори с добрия чичо Путин.
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е виновен този, който яде вурста.
48
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В наказателния кодекс понятие "мигранти" няма. Нарушители на границата - съд - затвор.
47
0
 
12
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Имат избор, но предпочитат да паразитират върху социалните системи на европата. Такива едно време се отстрелваха още на границата.
46
0
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Я да видим как афганистански или сирийски мохамеданин служи на аналитичният принцип на Науката,щом мохамеданската му идеология отрича реалността,тоест научното !!! Тия роми оше милсят,че Земята е плоска.Да му се изповръщам в мозъка на тоя посланник на абсурда! Цъ.нгъ.ри !
45
1
 
3
 
! Отговори
Мюмюнхен преди 1 година
Руската граница се пази не е като разградения двор ЕС, а и там никой няма да ги пои и хрантути за сметка на руснаците, както е в Германнистан например.
44
2
 
11
 
! Отговори
алооо преди 1 година
до посланика на афганистан : млади , здрави ,,,, да се борят за свободата си а не да бягат . те всъщност и не бягат де , те отиват в развити държави и живеят на социалки , друго си е да закачаш чужди жени безнаказано . колко от тях почват работа или да учат ?
43
1
 
2
 
! Отговори
Мими преди 1 година
До АнонименАнонимник номер 2 : Бившия СССР беше фашистки,нещастника,но на те ти е мъчно,че вече го няма. Затова дрънкаш глупости
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Умрял съм ви за Шенген, а още повече съм ви умрял за умррялото евро.
41
0
 
0
 
! Отговори
Рони преди 1 година
До АнонименТи от пещерата ли се обаждаш,анонимник?
40
0
 
2
 
! Отговори
БХК преди 1 година
Каква драма, какво страдание, г-н посланик! Но ние знаем, че българският народ е добросърдечен и толерантен - вижте само как отглеждат нашите ***! И за вашите ще се погрижим! Българите ще отделят по една заплата за страдащите афганистанци, а който има добро сърце, ще осинови бежанец, за да му даде шанс за по-добър живот!
39
1
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
И знаете ли как афханистански или сирийски роми стават студенти? Ще Ви кажа.Отиват в некоя асоциациа на обратни и казват нещо на хъкащият си език.Отговаря им се с "да" дори без превод.Соросоидната мафия знае прекрасно,че ни в Ясли,ни в Детска градина,ни в училище са получили база образование.Достатъчна е лъжата,че са учили и хоп,в Университета.В Университета псуват науката,защото педофила Мохамед я забранява и се молят на некакъв никакъв алах по триста пъти в минута.Е те тва са афганските "учени
38
3
 
2
 
! Отговори
Ганио нидерландски преди 1 година
Нещо да кажете пак за взетото на Нидерландия за шенген???
37
0
 
0
 
! Отговори
Лили преди 1 година
До Анонимен" Укрите"ли? Би трябвало да питат умник като теб