"Нямат избор, предпочитат да са в камиона" - посланикът на Афганистан за мигрантите

Колко отчаяни трябва да са били тези хора, за да се съгласят да влязат в малко пространство на един камион
Обновена: 19 фев 2023 12:41 | 19 фев 2023 12:38, Елка Василева
98
"Нямат избор, предпочитат да са в камиона" - посланикът на Афганистан за мигрантите
Снимка: БГНЕС

За тежката трагедия, нелегалния трафик на мигранти от Афганистан и за ситуацията в страната, година и половина след като талибаните взеха властта, посланикът на Афганистан в България д-р Мохаммад Сайфи говори пред Нова тв.

„Знаете ли, те нямат избор. Представете си държава, в която на практика животът е невъзможен. Младите хора искат образование, работа, бъдеще. Да помагат на родителите си. Те нямат тази възможност. И към това дискриминация, убийства. Ако се опиташ да защитиш правата си, отиваш в затвора или те разстрелват. И при тези условия те предпочитат да бъдат в камиона, отколкото да привикнат към това, което се случва в Афганистан”, разказа д-р Мохаммад Сайфи, посланик на Афганистан в България.

Още по темата
Той научил за трагичния инцидент край Локорско в петък около 16:00 часа. Не знае обаче повече от това, което е известно навсякъде.

„Вашите власти ни уведомиха. Но искам да благодаря за бързата им реакция. И за това, че успяха да окажат в кратко време помощ на оцелелите. Шестима от тях са в по-тежко състояние и, дай Боже, да се оправят. Останалите хора са още в шок. Но ми престои среща с тях в болница”, обясни д-р Сайфи.

„Като повече мигранти, които пристигат, те нямат документи. Те идват без паспорти. Доколкото ни съобщиха, нито един от тях няма документи. Но ние си имаме свой начин, който да ги идентифицираме – дали са афганистанци, или не. След разследването, което българските власти направят, и ако е нужно, ние също ще отидем на място да ги идентифицираме. Но това не е толкова трудно”, обясни посланикът.

„Готови сме да окажем всякаква помощ, но останалото зависи от българската власт. Знаете, че колкото и да се полагат усилия за укрепване на границата, потокът от нелегални мигранти не може да се пресече на 100%. Например тези 18 души, които са загинали, ние можем да информираме техните семейства в Афганистан, да намерим средства и да помогнем за транспортиране на телата им в Кабул. Но за останалите мигранти – те са в ръцете на българската власт, тя ще реши дали ще останат тук, или ще бъдат върнати. Но ситуацията там е такава, че ако ги върнат обратно, те ще загинат. Защо са стигнали дотук? Замислете се! Има причина. Няма работа, образование – няма, цари пълна дискриминация спрямо жените, а и не само. Колко отчаяни трябва да са били тези хора, за да се съгласят да влязат в малко пространство на един камион с ясното съзнание, че може да се задушат и да не оцелеят”, коментира посланикът.

Според него, за да тръгнат, всеки от тях е продал дома си или е взел заем.

„Тези трафиканти взимат огромни пари, често лъжат хората, които бягат. Оставят ги по пътя. Това не е първият случай и не се случва само в България. В Иран също има много такива случаи, в Турция - също. И в Сърбия. Прибират си парите в джоба и изчезват”, разказва д-р Сайфи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кажете ми, че не е най-справедливо САЩ да си ги прибере, те им съсипаха държавата.
35
0
 
14
 
! Отговори
Не! преди 1 година
Афганистан е на близо 5000 километра пресечен терен от нас, това не са мигранти, това е ДОСТАВКА!!!
34
1
 
1
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
До АнонименЯсно е,че ти си Динко,но защо се криеш като анонимен? Страх те е за бизнеса ти?!
33
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укрите що не си оправят държавата, а от една година са увиснали в хотели за да ги хрантутим? Да не би ние да сме им избрали Зеленчука?
32
0
 
0
 
! Отговори
Милен преди 1 година
До АнонименНе бери грижа за мен .Безпокой се за себе си!
31
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама защо не бягат към земния рай Съвецкия союз.
30
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
А защо вместо в камиона не си стоят в страната си и да се опитат да направя нещо, а припкат на уреденото място? Или спешно спиране на всякакви помощи, или край с Европа!
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Миуене, леко да не спукаш капиляр от злоба, Миуене.
28
1
 
7
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
На тоя нема ли некой да му затвори мохамеднаската лъжовна фасиална джунджурия ? Наглец! Юрнали се като невиждали в Европа,затваряйки си очите за нашата мизерия. Посланник на Афганистан,заначи Посланник на мафията ,която сам той определя като мафия. Вън от България бе, педофил талибански ! Ром грозен ! Вие сте си виновни,защотоникой не ви кара да се пъхате в пространства без кислород.Нямат акъл семки да пекат,ама студенти искали да стават.Във Франция афганистанците не учат,а висят да педофилстват
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това посланик на талибаните ли е, кого представлява.
26
0
 
0
 
! Отговори
Милен преди 1 година
До АнонименТи си разобличеният
25
2
 
6
 
! Отговори
Шоу преди 1 година
Но забележете нито дума за сащ и нато виновниците за катастрофата в Афганистан!!!
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оффф мъка голяма :))) Те не могат да кажат 2 думи на кръст, толкова са неуки, обаче драмата е голяма :)))
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Карайте ги към хамериканското посолство.
22
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ДаАко бях нацист,щях да съм сред доброволците при Путин.
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Няма работа, образование няма, цари пълна дискриминация спрямо жените, а и не само" ------------ Значи в Еропа идват хора, които не знаят как се работи и са необразовани. При това само мъже, макар че жените са дискриминирани. Е ние какво да ги правим тези навлеци? Чужд език не знаят, трудови навици нямат, но искат добър живот и бъдеще в Европа???
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя Милен май го разобличиха хахахах, някакво LGBT детенце се е оказал хахахха. Психопат
19
8
 
2
 
! Отговори
Мила преди 1 година
До СтранноСтранното е,че гнусотията е твоят начин да изкривяваш истината.Тук няма и следа от американизация.Всичко е русофилия...
18
3
 
6
 
! Отговори
Да преди 1 година
До 17,ти защо си тук а не в Украйна, нали си голям защитник на хунтата в Киев?!Страхливец нацист си ти....
17
2
 
12
 
! Отговори
Факти преди 1 година
НАТО и Сащ позорно избягаха от Афганистан изоставяйки свойте съюзници.Те за пореден път създадоха бежанска криза и беди.