Финансов експерт: С еврото ни очакват повишаване на средните доходи

Според Боян Петров няма добра разяснителна кампания
20 фев 2023 21:27, Красимир Ангелов
35

България няма да бъде част от Еврозоната от 1 януари догодина. Какво се обърка?

"Типично българска черта е да оставяме всичко за накрая. Времето не стигна. Оказа се, че някои от въпросите са твърде дискусионни, за да могат да бъдат приети. Основно законодателните промени. Важните неща не успяхме да изпълним за тези три години. Някои от въпросите засягат определени интереси, но оставам оптимист", заяви финансовият анализатор Борис Петров в в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
"Можем да изискаме допълнително извънреден конвергентен доклад за оценка на изпълнението на критериите. Това може да стане след изборите", уточни той.

Пред Bulgaria ON AIR Петров коментира темата за инфлацията като посочи примера на Хърватска през миналата година. "Хърватска беше с референтна инфлация, по-висока от средната за трите държави в еврозоната с най-ниска инфлация, но ЕК непосредствено елиминира три държави с най-ниските инфлационни процеси. Оказа се, че средната инфлация за трите държави с най-ниска инфлация беше малко по-висока от първоначалните оценки. Хърватска успя да влезе в маастрихския критерий за инфлация. Не знаехме как щеше да подходи ЕК, но имаше сигнали, че е възможно да повлияе позитивно на нашите стремежи", коментира финансовият анализатор.

"Правителствата, които ще управляват страната, трябва направят бюджет, който да влезе в маастрихския критерий. Има и редица условия свързани с върховенството на закона, антикорупционните закони, промени в законодателството за пране на пари. Европа въведе критериите, които беше поставила още през 2020 г. Имахме достатъчно време да ги изпълним", подчерта Петров.

Той се съгласи с думите на министър Пеканов, който каза, че губим около 300-400 млрд., защото страната ни няма да влезе в еврозоната от догодина.

Според него притеснението на хората идва от това, че няма достатъчно ясна разяснителна кампания. "Всяка държава, която се присъединява към еврозоната, има ускорено икономическо развитие, което се прехвърля в повишаване на средните доходи. Това ни очаква и нас", коментира още финансовият анализатор.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Валутен стратег преди 1 година
С влизането на еврото отпада контрола върху размера на държавния дълг, упражняван в момента от валутният борд. Това означава огромно увеличение на държавния дълг в много кратки срокове. Всички политици си точат зъбите за плячката дето ще налапат. Затова ще започнат да дънят всички ***, експертни или манипулативни за безвъзвратно да се влезе в еврозоната и да се върне робството в Български или Франкфуртски вариант. Щели сме да имаме по-ниски лихви: Мижи како да те лажам!
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И този ще получи някой лев за пропаганда.
25
0
 
4
 
! Отговори
Joko преди 1 година
Нямам нужда от акъл от личност завършила УНССеее ! Всички умишлено заобикалят рисковете. Когато това проффесорче ми обясни ЗАЩО най-големите икономики от бившия соц. Полша и Чехия не искат еврото , когато обясни защо Швеция и Дания са на същото положние, мога и да се съглася .
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радио Ереван обяснява. .......Има три типа икономисти. .......Първият тип казва направете това и ще ми благодарите. .......Втория тип казва направете обратното на първия и ще ми благодарите. .......Третият тип казва направете обратното на първия и втория и ще ми благодарите. .......
23
6
 
19
 
! Отговори
Тролска атака преди 1 година
Пак някакви *** са налазили тук. На времето Румен Радев предложи да се закупят грипени защото са доста по-евтини като цена и експлоатация. Троловете веднага го обвиниха, че прокарва руски иинтереси, но те грипените не са руски а шведски. Сега, всекки който държи на българсккиия лев е обявяван за руски шпионин. НЕ, ние не искаме да въвееждаме нито руската рубла, нито еврото. ИСКАМЕ СИ ЛЕВА!
22
3
 
19
 
! Отговори
SS преди 1 година
Като чуя думата ,,експерт" в Бг-я и се хващам за броунинга !
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ко рече? Милионеерите идея нямат как да перат пари, седят и гледат жално чувалите и се притесняват
20
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА БЪДЕ ПРИЕТА В ЕВРОЗОНАТА НИТО В ШЕНГЕН ДОКАТО В БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА ИМА ПРОРУСКИ, МУТРИ И КОМУНИСТИ
19
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как точно ще се дигнат доходи, ще напечатат евро ли хахахаха ***
18
2
 
24
 
! Отговори
Обикновен човек: преди 1 година
За вашите доходи повишението е ясно,а сега кажи и за останалите българи!
17
10
 
5
 
! Отговори
Ко рече? преди 1 година
Имам 65 милиона лева от Рушвети в чували. Как да ги обърна легално в Евро?В банката искат произход на парите. Мога само да купувам имоти, ама на мое име не искам да са. Фирмени, на жената и пак остават. Да му се невиди, Никакво Евро докато не си изпера парите ей!
16
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не , мерси. И така сме си добре. Не щем да сме чак толкова богати. Колкото за сиропите ви повярвахме, толкова и за еврото. Въпреки , че сме убедени, че само и единствено за нас го правите.
15
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига лъгахте беееее!
14
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повишаване на средните доходи в превод ще рече че тези които ядат свинско ще ядат още свинско, а тези които ядат зеле ще ядат по-малко зеле. Средната стойност ще е че всички ядат повече свинско със зеле.
13
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Притеснението на хората не е от липсата на разяснителна кампания, а от натрапчивата "разяснителна кампания. Такава "разяснителна кампания" осъществявана от "експерти" преивяхне и за агитацията за шистов газ. също за изграждане на заводи за горене на отпадъци, които били "без ***" и всякакви др, експертизи, включително, че няма да има нужда от много електричество и че нови мощности на АЕЦ са излишни.
12
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Пеканов, който каза, че губим около 300-400 млрд" Пеканов каза, че "губим" толкова в милиони, ама нищо, като ни лъжете и ни манипулирате елементарно, ще спечелите доверието ни още повече. Като с вацините.
11
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
стига тези лъжи , не верваме , този уж финасов анализатор е брокер от форекс измамите, обичайно са платеникоментатори на правитеството тия изманици
10
2
 
34
 
! Отговори
Майстора преди 1 година
"Всяка държава, която се присъединява към еврозоната, има ускорено икономическо развитие" - ами що не са се присъединили половината държави? Полша? Чехия? Унгария? Швеция? Швейцария? Дания? Норвегия? Не искат ли "ускорено развитие"? Какво е развитието всъщност, милиарди заеми ли?
9
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато стандарта ни се изравни с европейския чак тогава може да се мисли по въпроса за или против еврото. Това да сме приемали еврото че уж ще станем по-богати са празни приказки за наивници. С приемане на еврото ще стане закръгляне нагоре и съответно още инфлация от което ще намалее покупателната способност.
8
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тези приказки за "повишение на доходите"!!! знаете ли какво означава? _ Инфлация и само инфлация. От което следва, че 90% от всички работещи сега, ако въобще доживеят,биха получавали само минимална пенсия. Защото тя е функция на текущата средна заплата. Целта е хората да харчат всичко спечелено, за да има оборот, а не да събират пари за големи полупки, мнапример къща. Зашото в "развитие страни" много голяма част от хората НЯМАТ недвижимо имущество, а са като чергари и плащат наеми ....