Решението да не сменим лева с еврото от 2024 г. било очаквано

Преждевременното влизане в еврозоната водело до обедняване
57
Решението да не сменим лева с еврото от 2024 г. било очаквано
Снимка: Pixabay

"Решението да не приемем еврото от 1 януари беше очаквано. Знаехме, че инфлацията е твърде висока през последните месеци. Бяха положени усилия, но не успяхме”, коментира изследователят в Института за пазарна икономика Петър Ганев Ганев пред Нова телевизия.

Още по темата

Според икономиста Виктор Папазов преждевременното влизане в еврозоната ще доведе до обедняване на българския народ и сериозни проблеми. По думите му приемането на еврото няма нищо общо с кредитния ни рейтинг. 

„От референдума за влизането в еврозоната има смисъл. Принципна е позицията, че трябва да се пита народът дали трябва да се откажем от националния си суверенитет. Не може едни политици, които не хаят и не знаят какво правят, да взимат решение по толкова важен въпрос. Министър Велкова, преди да се занимава с конвергентните доклади, да беше написала доклад за рисковете от влизане в еврозоната. От доклад на БНБ се вижда, че нито сме готови за тази стъпка, нито ще има ползи за страната ни”, заяви Папазов.

„Ето какво стана през последните 5 години: Имаше усилие да влезем в чакалнята. После се оказа, че трябва да подадем писмо с намерение и да изпълним определени ангажименти, включително да влезем в банковия съюз. Оказа се, че това писмо ще отнеме 2 години. На втората година влязохме в чакалнята. След това стояхме още 2 години. Сега отново подобно на писмото, няма да стане по най-бързия начин. Ние сме в технически доклад”, уточни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: Еврозонаевро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
5
 
! Отговори
Nnnn преди 1 година
Самото влизане на България с ниски заплати в ЕС е голяма грешка. Какво очаквахте като заплатите в БГ са ниски,а трудовия пазар на ЕС отворен. България изобщо не забогатя от членството си в ЕС и само избягаха хората. След 5-10 години ще търсите доктори,но няма да намерите защото отворихте границата и им казахте идете в чужбина на запад.
47
2
 
1
 
! Отговори
Костадин Костадинов преди 1 година
Отдохну до следующего года.Люблю рубли.
46
1
 
6
 
! Отговори
В. преди 1 година
Разумно решение. През 2023 се очаква големите централни банки в Европа да изпаднат в дефицит. Той ще се прехвърля в следващите години, а ако не може, ще се покрива от правителствата с Нови Данъци. България трябва да изчака.
45
3
 
5
 
! Отговори
шопендар преди 1 година
А САМО ПРЕДИ НЯКОЛКО МЕСЕЦА РАДЕФ СЕ ГУШКАШЕ С АВСТРИЕЦА И ОБЕЩАВАШЕ ЧЕ ...ЛЯТОТО ЗАПОЧВА ПОДГОТОВКАТА,ДАЖЕ НЯКОИ ЗАПОЧНАХА ДА СЕЧАТ БЪЛГАРСКОТО ЕВРО.ДОКАТО НЕ ИЗЧЕЗНЕ И ПОСЛЕДНИЯТ КОМУНИСТ,НЯМА ДА СТАНЕМ ЕВРОПЕЙЦИ
44
0
 
2
 
! Отговори
Чужденец преди 1 година
До Анонимен 42: В кой запад е по-евтино бе, тиквap!?
43
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЛЕВ-ЛЪВ 4 юни 1880 г.Страна,Княжество България (1880 1908),Царство България(1908 1946),НРБ (1946 1990),България(1990 настояще!Съвременната история на българските парични знаци започва след възстановяването на българската държава през 1878 година.През 1880 г. с приемането на Закона за правото на рязане на монети в Княжество България се създава българската парична единица лев, на следващата година са отсечени и първите монети. Никой го не пипа българския лев,символ на свободна България
42
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано никога не приемат еврото. Която държава го е прие си пати.
41
3
 
13
 
! Отговори
До Анонимен 42 преди 1 година
И какво общо има това с еврото, което НЕ сме приели? Излиза че спекулата е в основата на покачването, а не еврото.
40
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е то краставиците са вече 5лв на едро и 7лв в магазина! На запад е 1/3 по евтино беееее беее офце, спете още и си трайте, беее беее
39
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес.бг от къде ги копаете тези смешници? Какъв национален суверенитет ще изгуби?. Франция, Италия, Испания и другите, суверенитет нямат ли вече? Куцо и сакато обикаля медиите у нас да си прави селски PR.
38
14
 
17
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
До до Калеко Туфлеко ... Една лъжа дори и повторена сто пъти няма как да се превърне в истина и може да повлияе само на тези *** и на старческата деменция на червените бабички и унучетата им ... дори и да има известно поскъпване то ще се преодолее бързо, пазарът и потребителя ще урегулират цените, а ползите от влизането в Шенген и еврото са неоспорими, не случайно повечето държави от ЕС вече го въведоха, само тукашните умници тепърва ще преоткриват колелото и топлата вода ... !!!
37
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Заплатата ми от 1600 лв ще стане 800 евро. Дотук добре. Само че хлябът от 2 лв ще стане 2 евро. Та се пита, аз ще забогатея или ще и обеднея?"--- Със сигурност няма да поумнееш.
36
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Догодина 2024---яйцето у България ше стане 2-лв! ВЕЧЕ НИ ПОДГОТВЯТ ЗА ТОВА!ЧАКАМ И ДОМАТИТЕ ДА СТАНАТ 20лв/кг!
35
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С влизането в Евро зоната България ще загуби резервите си във злато, което е около 56 тона, защото ще трябва да го предаде във Евробанката. Там вече бе предадено 27 тона заради валутния борд.Така ще загуби и своя суверенитет.
34
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заплатата ми от 1600 лв ще стане 800 евро. Дотук добре. Само че хлябът от 2 лв ще стане 2 евро. Та се пита, аз ще забогатея или ще и обеднея?
33
6
 
11
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 1 година
Ами ако искате да ни се смеят на заплатите и пенсиите в другите държави да примем еврото тогава ... Заплатите ни ще са като техните пенсии а за пенсиите няма да говоря ....
32
3
 
11
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
Уважаеми читатели тук, германците никой не ги попита дали са съгласни да бъде въведено еврото. И българите няма никой да пита. Всичко зьависи какво ще наредят висшестоящите началници.
31
13
 
16
 
! Отговори
до Калеко Туфлеко преди 1 година
Яйцето от 1 лв ще стане 1 евро. Някой съмнява ли се? Няма какво друго да стане. Винаги става едно и също.
30
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скритият мотив на противниците на еврото е, че се откъсваме все повече от любимата им мама раша. Сега са се хванали за лева, който е в кома от края на 90-те... Искат си валутния борд, руските агенти и възможно най-прецаканата държава, за да си я крадат. А когато нещо тръгне да се променя почват да ни плашат колко лошо ще стане.
29
5
 
10
 
! Отговори
до 30 преди 1 година
Така е и заплатите ще са от 1500 лева на 700 евро. Яйце от 0.50 тотинки ще стане 1 евро.

Спонсорирани публикации