По-малко неохраняеми плажове това лято, нови правила за спасителите

26 души са се удавили през миналото лято по Черноморието
6
По-малко неохраняеми плажове това лято, нови правила за спасителите
Снимка: БГНЕС

От юни до септември миналата година случаите на удавяния по българското Черноморие са били общо 26, съобщиха от Министерството на туризма.

В района на област Бургас са регистрирани 20 случая на удавяне, от които 19 са били мъже.

В района на област Варна удавниците са трима мъже и две деца. В района на област Добрич е регистриран 1 случай на удавяне, а жертвата е жена. След активния летен сезон 2022, през месец октомври е регистриран 1 случай на удавена жена в област Варна.

С цел намаляване на инцидентите с удавяния по Българското Черноморие, след изминалото лято Министерството на туризма предприе няколко действия.

Беше намален броят на неохраняемите морски плажове чрез предприемането на действия по провеждане на тръжни процедури за отдаването им под наем. Към днешна дата общо за 23 черноморски плажа предстои да бъдат проведени процедури за отдаването им наем. За първи път този процес ще се осъществи при пълна прозрачност – с видеонаблюдение и с помощта на представители от КПКОНПИ, ДАНС и МВР, посочват от министреството.

Подготвя се и изцяло нова и осъвременена Наредба за водноспасителната дейност и обезопасяване на водните площи, съвместно с Министерството на здравеопазването.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
2
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Искат да прибират пари за чадъри, шезлонги и пр. Удавниците не можеш ги елиминираш. Интересно ми е каква ще е новата наредба? Всеки ден само и единствено червен флаг 24/7/365 без каквито и да било изключения ли? Така хипотетично няма да има удавени нали? Българска работа. Не заслужават и един турист да видят.
4
1
 
2
 
! Отговори
Ицо преди 1 година
Ясно , нова схема за присвояване на плажове . Тези удавените , не се споменава , колко от тях са удавини на неохраняеми плажове , и колко на охраняеми
3
1
 
6
 
! Отговори
от Созопол преди 1 година
Чуждите туристи така се напиват.Миналата година един такъв, с едно много особено дишане, и преди е идвал на плажа,така се беше напил и така беше се приближил до водата, и то на смрачаване.Казах му да ходи да си пие коктейлите във вътрешността на страната, по новата наредба.
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мутроморието е затворена книга. Много хубави детски лета имам там, но вече е някакъв ад, а това презастрояване и бетониране отвращава.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
имам ап на морето и си ходя на един плаж дето няма спасители и хора. миналата година дойде един спасител, даже имаше и шезлонзи, ама то било щото хотела зад плажа платил на кмета да си присвои плажа