Радев към пожарникарите: Вдъхнахте надежда на пострадалите в Турция

Президентът присъства на церемонията по връчване на наградата "Пожарникар на годината"
23 фев 2023 13:50, Красимир Ангелов
29

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"В живота има моменти на изпитания, когато трябва да направиш избор дали да останеш в зоната си на комфорт или да поемеш риска и да се втурнеш в неизвестното, поставяйки своя живот на втори план, в името на живота на другите. Това са силните хора, със своята смелост и себеотрицание. За мен е чест и привилегия днес да бъда именно сред тези хора". Това заяви президентът Румен Радев на церемонията по връчване на наградата "Пожарникар на годината".

"Когато на 6 февруари земетресението сполетя Турция, именно вие вдъхнахте надежда на всички пострадали. Аз съзнавах колко голяма е отговорността да изпратим там хора, да се определят екипи, хора, средства, да се създаде щаб измежду всички институции и ведомства, да се координира полет в рамките на неизвестното, но в рамките на пет часа нашите институции бяха организирали всичко. Ние бяхме първата страна, отзовала се в помощ на Турция, когато бях в ЕС, всички там оцениха нашите действия. Ние показахме, че имаме държавност и икономика, която може да поддържа тези системи на помощ", каза още президентът, цитиран от БГНЕС.

По думите на вътрешният министър Иван Демерджиев, само в рамките на изминалата година огнеборците са спасили 600 човешки живота.

Още по темата
"Вие действате изключително професионално и прецизно. При наводненията в Карловско, при земетресенията в Турция, всеки видя огъня в очите ви, вие не работите, вие служите на България“. Това заяви и Иван Демерджиев, служебният вътрешен министър. "Благодаря ви, че правите всичко във всяка ситуация, за да спасите поне още един човешки живот", заяви още Демерджиев.

На церемонията присъства и посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок.

"На 6 февруари Турция преживя най-тежката си нощ, повече от 17 000 сгради бяха разрушени за миг, стотици хора загинаха под развалините. Разрушението бе толкова голямо, че разбрахме как няма да се справим сами, поради тази причина ние потърсихме помощ, а президентът на България бе първият, който откликна на този призив", посочи посланик Секизкьок.

"Ние ще възстановим материалните щети, но това, което няма да можем да върнем са човешките животи. Никога няма за забравим тънката граница между живота и смъртта, онази болка в лицата на всички онези хора, а вие скъпи приятели, бяхте светлина в тези мрачни дни, спасявайки всички бедстващи. Вие имате специално място в нашите сърца, досега бяхте наши съседи, сега сте наши кръвни братя", заяви още посланикът.

"Нашата професия е хуманна и благородна, защото спасяваме здравето и материалните ценности на хората, придобити с много труд. Детската ми мечта бе да стана огнеборец, сега това е факт. Служа с любов, желание и отдаденост на Република България“, заяви главен инспектор Георги Тодоров, началник на районното следствие в Горна Оряховица, който е носителят на наградата "пожарникар на годината".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мисля че е нужно това ,като доволни Турция що те не награждават нашите пожарникари ,пълен цирк
26
2
 
2
 
! Отговори
истина преди 1 година
Крадев ,,бг. пожарникарите бяха изгонени от Турция защото взимали златото от умрелите турци ....Срам ме е ,че съм българин.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крадев, кой ще вдъхва надежда на пострадалите в Карловско??
24
0
 
1
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 1 година
Имало една приказка Дедовата шляпавичка, тя не е онази за която си мислите , тя е за един дядо който много обичал да шляпа.... :D
23
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
когато се върна първата група спасители от соф община водачът им каза нещомного важно на турските спасители е забранено да се завират в опасните места дастоят настрана и да гледат сеир чуждите спасители да рискуват живота си след товаизказване трябваше незабавно да изтеглите бълг спасители и повече никакво пращанена подобни мисии не си засл;ужава да рискувате живота на българите
22
0
 
0
 
! Отговори
А кои са тези с преди 1 година
военния камуфлаж?
21
1
 
0
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
Слушам и не вярвам на ушите си Радев: БЕЗПРЕЦЕДЕНТНА АГРЕСИЯ НА РУСИЯ в УКРАЙНА Абе тоя същия не твърдеше ли че Крим е Руски, май ми мирише на шамарици и дърпане на уши защото Киро Гундяев е бесен и сигурно скоро ще посети Румката.
20
3
 
0
 
! Отговори
Мулти-милионер преди 1 година
До програмист-Също трябва да се замислим защо в странство някой срещне българин веднъж, само срещу вероятността да срещне българин и втори път през живота си започва усилено да тренира всички видове бойни изкуства, ръкопашен бой, боравене с хладни и огнестрелни оръжия до миноховъргачки и делокобойни полеви оръдия и започва да ходи препасан с ятагани, заредени пищови, картечница, накиченс ръчни гранати и нарамил моторна резачка и огнехвъргачка. Защо ли?!
19
2
 
2
 
! Отговори
програмист преди 1 година
никой от турците няма да иде да бачка в Турция, идете в Европа 99 % от турците в Европа са бараби - строителство, кухни, дюнери макс, няма лош, ама това е защото не се интегрират, като циганнните са, ама е нормално, по 60 години в Германия език не знаят, аз съм програмист - милионер съм и обикалям много, но колкото повече опознавам турците, толкова по-антипатични ми стават, за съжаление не са готини хора с много малки изключения
18
0
 
2
 
! Отговори
до Хасан Чорайбето преди 1 година
ти нямаш правилна дума, като гледам учето ми е по-умно от теб, коментари си седнал да пишеш, като е толкова добре в Турция защо всички циганнннни и турци живеете в Бг и ЕС, идете в Турция , ама не само да пазарите евтини и долномпробни стоки за по-евтино и след това да препродадете, ами и да живеете там.
17
4
 
0
 
! Отговори
Хасан Чорайбето преди 1 година
ше ми ядети рязъния торция е номер едно даржава в сфета няма саш францлия или англиля и тям пудобни , сички турци от кържали, ямбол, хасково, силистра, умуртаг, уттам пазърим сяка седмица
16
0
 
1
 
! Отговори
ДО 15 преди 1 година
това са само няколко от извращенията на Турция и турците , затова и Господ ги наказава, защото са боклуцииии, защо не наложиха санкции на диктатора Путин, защо бомбардират невинни в Сирия и ирак, защо вече 17 дни не пускат хуманитарните доставки от Еврпопа за Сирия, а си ги крадат законно. Ердоган обеща да настани пострадалите в хотели, не го направи за да не гуни туризма му, велика Турция даже не може да изхрани 50 хиляди човека и прости от Европа и получава храни. смешна държава е Турция
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не мога да разбера какво се помага на тоз кенефф Тюркие, първо през 2020 та г. църквата Света София я превърнаха в джамия, след това същото направиха с църквата "Христос Спасител", отделно бая църкви в други градове, ако това нещо стане в Европа , ислямският анадолски диктатор с мосновно образование и "добрите" турци ще направят гражданска война, турците не са се променили и са си същите както преди 500 години, и преди 100 години, когато избиха 1,5 милиона човека повечето жени и деца, заклаха ги
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Кой ненормалник предложи Гешев за Главен Прокурор та този поръчва психиатрия и убийства на полицаи срещу ЛГБТ хора!" - Че лошо ли прави?
13
1
 
1
 
! Отговори
Ама как бе преди 1 година
Не е ли лошо и срамно да си пожарникар ?! Нали това ни учеха толкова години антибоковистите, а Радев и той е от тях !
12
0
 
3
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 1 година
И после ми кажете че ние Българите не сме на заден план ....пиша се така защото съм смел и винаги съм в гиБс .... :D
11
3
 
1
 
! Отговори
Гешев е Терорист преди 1 година
Гешев покажи списъка с поръчаните Българи !Съществува списък с обикновени хора които МВР и рецидивисти(главно мутри) трябва да убият, стотици имена!
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аре сега пожарникар на годината доживот е Баце пак ще вдигне кръвното горкия.
9
0
 
3
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 1 година
Това се случва за помощ на друга държава , а къде бяхте когато тука имаше проблем ?
8
0
 
3
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 1 година
Ужасен ужас ..