Отбелязваме националния си празник: Честит трети март!

На този ден държавата България отново се появява на картата на Европа
Обновена: 3 мар 2023 07:03 | 3 мар 2023 07:00, Нели Христова
193
Отбелязваме националния си празник: Честит трети март!
Снимка: БГНЕС

Честит Трети март!

На този ден през 1878 г. в Сан Стефано, тогава малко рибарско селце близо до Истанбул, се подписва предварителният мирен договор между Русия и Османската империя. Този договор слага край на руско-турската война и донякъде урежда статута на новообразуваната българска държава.За българите това е денят, на който се празнува освобождението на родината от петвековното османско робство. Държавата България отново се появява на картата на Европа!

На този ден в цялата страна има празници, от всеки прозорец се вее българското знаме, а в столицата се провежда военен парад с участието на президента.

За първи път 3 март е честван на 19 февруари 1880 г. (3 март е дата по нов стил) като "Ден на възшествието на престола на император Александър II и заключение на Санстефанския мирен договор". От 1888 г. се празнува като Ден на освобождението на България. Под това име се утвърждава със Закона за празничните дни на Княжество България от 1900 г., както и със заменилия го Закон за празниците и неделната почивка от 1911 г. (в сила до октомври 1951 г, когато е отменен с Кодекса на труда).

За първи път се чества по нов стил на 3 март 1917 г. след въвеждането в България през 1916 г. на Григорианския календар. Денят на освобождението на България от османско иго е определен за национален празник с Указ 236 на Държавния съвет, издаден на 27 февруари 1990 г., и с Решение на 9-ото Народно събрание от 5 март 1990 г. Денят е избран за национален празник на България, защото тогава за първи път българските земи се споменават и като политически аргумент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
12
 
3
 
! Отговори
GG преди 1 година
До цялото русофил да прочетат за Брест-Литовския договор и как Руската империя капитулира пред България ! И той е на 3ти март. Истинският 3ти март
65
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
приготвил съм една чета дето да събарят паметника и след това заминават за укройна - всички са дрогирани ид-ио-ти - ако има желаещи може да се запишат там на паметника
64
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честит 3 март 1918 година.
63
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честито на всички българи!
62
3
 
16
 
! Отговори
До Укро феновете преди 1 година
Неразбрахме вие какво празнувате днес ? Може би се кланяте пред паметника на американците бомбардирали София ? Сигурно САЩ и Украйна са направили повече за България...
61
1
 
12
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Само бой по каските на краварофилията укренска.... ===)))
60
0
 
0
 
! Отговори
Angel преди 1 година
До 83, спокойно, не се вълнувай , че може удар да получиш. Изпии си хапчета и бегом към клиниката откъдето са те изпуснали.
59
3
 
16
 
! Отговори
Поздрав за гейовете преди 1 година
Слава на България и Русия!
58
9
 
2
 
! Отговори
Младите питаме преди 1 година
А ако го прязнувате ... Защо се държите така непатриотипно в останалите 364 дена в годината.
57
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не се разровите в историята да видите,че всичките паши,които са ни мачкли,са с не турски произход,флотилията е била английска.
56
2
 
0
 
! Отговори
В училище преди 1 година
Добре, че попнахме да прязнъваме този прязник отново. А сега - да върнем и оригиналната си азбука, а после да помислим и за Македония ;)
55
12
 
1
 
! Отговори
GG преди 1 година
Браво за статията и че не е отбелязано като освободителна война. Русия тръгва в най точния момент срещу Османската империя и успява да си върне Крим, който губи от предишната руско-турско война. И без тях щяхме да се справим
54
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честит празник България !Да се събудите ,по-скоро,че си отиваме под диктовката на Америка и ЕС.
53
6
 
18
 
! Отговори
Към бандеровците преди 1 година
Какво празнувате днес ? И защо не бутнете Шипка ? Къде е онзи к. ре.тен с големия чук да ни обяснява как Русия нищо съществено не е направила за България и как той счупил плочата на Руския паметник..Защото бил с такива убеждения ?! И Де.белата Лора по Нова тв умря от смях. На този принцип всеки има някакви убеждения дайте да строшим всичко. Защо в Париж не бутнете Триумфалната Арка символ на Наполеон диктатор на Европа ? Или пък Райхстага в Берлин ? Или Египетските пирамиди построени от диктатор
52
16
 
1
 
! Отговори
Младите питаме преди 1 година
А вие ... Още ли чествате този празник?
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 89 АнонименЗащо трябва да ги храниме в пандиза ! Директно физическо ликвидиране на сороските слуги
50
2
 
8
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
ЧЕСТИТ СВЕТЪЛ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ДОСТОИНИ БЪЛГАРИ.ЧУДНО КАК В СТАТИЯТА Е ПОМЕНАТО КОИ И ОТ КАКВО НИ Е ОСВОБОДИЛ.
49
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честит празник! България ще бъде напълно свободна, когато напълним затворите със сороссоиди - национални предатели!
48
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ден на началото на руското робство. След като Русия проваля Априлското Въстание, което почти успява, идва на парад да освобождава от разгромената вече турска войска. Разпокъсва България на малки парченца и краде всичко. Истинският национален празник е 22ри септември. Скоро и референдум по темата.
47
5
 
8
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
Вечно признателни към Русия и Александър Втори,но не и към Сталинисткият Комунистически Режим въведен в България от Съветската Армия на 09.09.1945 г.

Спонсорирани публикации