Огромен финансов ресурс: Предстои бракуване на още 2,8 млн. дози ваксина срещу COVID-19

Меджидиев: ЕК да спре купуването на ваксини
4 мар 2023 14:14, Елка Василева
148
Огромен финансов ресурс: Предстои бракуване на още 2,8 млн. дози ваксина срещу COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

България трябва да купува ваксини срещу COVID-19 до 2025 г. в огромни количества, но е поставила въпроса пред Европейската комисия за прекратяване на договора, обясни пред БНТ министърът на здравеопазването в служебния кабинет Асен Меджидиев.

Той каза, че в момента населението няма нужда от ваксини срещу COVID-19, а нивата на морбили и скарлатина са се повишили значително. Освен това грипът тази година протича доста по-тежко.

„Ние не само имаме ваксини за бракуване, но вече бракувахме огромни количества, предстои тази година да бракуваме още 2 800 000 дози. Това е огромен финансов ресурс. Бях категоричен пред Европейската комисия, че България е твърдо за прекратяване на договора с „Пфайзер“ за закупуване на ваксини“, каза служебният министър на здравеопазването.

Още по темата
Според него в България е видимо първо, че ковид ситуацията отмина, второ - всички експерти коментират, че новият тип на вируса заобикаля тези ваксини, а третият въпрос е, че трябва да закупуваме бустерни дози, но имаме ниско ваксинационно число и няма къде да ги прилагаме. „В онлайн разговора си с еврокомисаря по здравеопазване бях доста критичен и категоричен, че е не е имиджово дори за Европейския съюз да бъдем принуждавани да закупуваме ваксини и още с доставянето им да трябва да ги унищожаваме“, посочи Асен Меджидиев.

Полският министър на здравеопазването първи подкрепи нашата позиция, подкрепа има още от Чехия и Литва, уточни министърът на здравеопазването. Според него със средствата, които плащаме за купуването и унищожаването на тези ваксини, ще построим една детска болница и ще останат за детските центрове в селата.

„Населението няма нужда от ваксини срещу ковид в момента, нито в България, нито в Европейския съюз. В момента няма никакви желаещи въобще за поставяне на ваксини у нас, въпреки че Министерството на здравеопазването е подсигурило всички възможности – възстановени се средствата за лекарите, които ги поставят, има и разкрити ваксинационни центрове“, обясни Асен Меджидиев.

Той смята, че антиваксинационната кампания, която се случи, и резултатите от нея са довели до отлив на желание у хората да покриват задължителния имунизационен календар. „Имаме отказ от ваксинация срещу морбили. Трябва да мислим как да вкараме ваксинацията за варицела – това са ни сериозните проблеми“, заяви министърът.

В момента грипът протича доста по-тежко, ние нямаме достатъчно ваксини против грип, отбеляза той. Асен Меджидиев добави, че високите нива на морбили и скарлатина не са само в България, но и в целия Европейски съюз. Според него двете години извънредна епидемична ситуация са довели до  по-високи вълни и с грипа. Грипът протича тази година доста по-тежко, но овладяхме пиковата вълна, каза министърът на здравеопазването.
(БТА, Таня Тодорова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
45
 
! Отговори
Закривай преди 1 година
ЕС! ЕС е създаден за обиране на народите и пълнене на гушите на големите корпорации и продажните политици.
99
20
 
7
 
! Отговори
Румен Радев преди 1 година
А кой водеше пропаганда срещу ваксините, а? Той сега да ги плати!
98
26
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо да не купят тези количества, да мрем от Ковид ли?
97
1
 
29
 
! Отговори
мак преди 1 година
Отговорността е на тези, които клекнаха пред ес и закупиха огромни количества без да знаят, дали хората имат намерение да се боцнат. Отгоре на всичко индивиди като банкянският ваксинираха се публично, за да убедят целокупния народ, колко е готино. Отгоре на всичко ваксините бяха сътворени за нула време, което вече не е готино.
96
12
 
3
 
! Отговори
рузофил преди 1 година
абе то и руски бензин и ядрено гориво не ни трябват, но и тях купуваме... на всички им пълним гушите заради продажниците.
95
12
 
5
 
! Отговори
русофил преди 1 година
дхайте на путин дето ви е освободил@ длъжни сте даму дхате и да сте му благодарни!
94
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро Брейка - ПРЕЗИДЕНТЪТ БАЙДЪН Е 1!
93
0
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
да те карат за купуваш ваксини,когато нямаш нужда си е нещо като данък корупция за да папа Урсула и мъжа й.
92
1
 
17
 
! Отговори
И.Б. преди 1 година
Това бе политиката на фарма-концерните за свръхпечалба.В момента тече следствено дело срещу Урсула фон дер Лайен.
91
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно ми е има ли някой, който е успял да получи обезщетение за починал роднина в резултат на експерименталната генна терапия? Не за друго, но вече доста народ е обезщетен из европа и англия...
90
0
 
17
 
! Отговори
фон лайнянен преди 1 година
Купувайте бракувайте само плащайте , но договори с Пфайзер не разваляме . Алъша вериша да става . Ха сте тръгнали да разтрогвате договора , ха сме се оплакали на кака Мустафа .
89
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В работата сме над 1000 човека и само трима от онези не са ваксинирани.
88
0
 
8
 
! Отговори
пилешки мозък преди 1 година
ама спахте когато някакви ваши познати се облажиха с тези големи сделки.дайте ги на бан там са учени да се правят на алхимици
87
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изкарайте ги на площада и пред камери пуснете на живо как народът ги троши с чукове, от Шмайзер може да се трогнат и да ви освободят от договора за още отрова.
86
1
 
10
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
КАК ЕВРОПА ЩЕ НИ ПРИНУЖДАВА ДА КУПУВАМЕ НЕНУЖНИ ВАКСИНИ ТОВА ЮМРУЦИ КАК СЕ НАРИЧА
85
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпросът е кой и защо е поръчал такива количества ваксини? Няма никаква разумна логика, освен тежки корупционни практики, които обогатиха шепа продажници и фармацевтичните компании.
84
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купуваме ваксини в замяна на което получаваме пари от Плана за възстановяване но при определени условия, тоест набутват ни от две места.
83
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Великденските яйца по-добре фащат боята като се изцърка една ваксина.
82
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ги фърлайте, коврид вакцинта е испитано сретство против кусопад, кокоши търн, лоши очи и за развала на магия за лож касмед и за направа на магия за малшанс од тотото поне петицта е в кърпа вързана.
81
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо де, комисионните нали се взимат.