Огромен финансов ресурс: Предстои бракуване на още 2,8 млн. дози ваксина срещу COVID-19

Меджидиев: ЕК да спре купуването на ваксини
4 мар 2023 14:14, Елка Василева
148
Огромен финансов ресурс: Предстои бракуване на още 2,8 млн. дози ваксина срещу COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

България трябва да купува ваксини срещу COVID-19 до 2025 г. в огромни количества, но е поставила въпроса пред Европейската комисия за прекратяване на договора, обясни пред БНТ министърът на здравеопазването в служебния кабинет Асен Меджидиев.

Той каза, че в момента населението няма нужда от ваксини срещу COVID-19, а нивата на морбили и скарлатина са се повишили значително. Освен това грипът тази година протича доста по-тежко.

„Ние не само имаме ваксини за бракуване, но вече бракувахме огромни количества, предстои тази година да бракуваме още 2 800 000 дози. Това е огромен финансов ресурс. Бях категоричен пред Европейската комисия, че България е твърдо за прекратяване на договора с „Пфайзер“ за закупуване на ваксини“, каза служебният министър на здравеопазването.

Още по темата
Според него в България е видимо първо, че ковид ситуацията отмина, второ - всички експерти коментират, че новият тип на вируса заобикаля тези ваксини, а третият въпрос е, че трябва да закупуваме бустерни дози, но имаме ниско ваксинационно число и няма къде да ги прилагаме. „В онлайн разговора си с еврокомисаря по здравеопазване бях доста критичен и категоричен, че е не е имиджово дори за Европейския съюз да бъдем принуждавани да закупуваме ваксини и още с доставянето им да трябва да ги унищожаваме“, посочи Асен Меджидиев.

Полският министър на здравеопазването първи подкрепи нашата позиция, подкрепа има още от Чехия и Литва, уточни министърът на здравеопазването. Според него със средствата, които плащаме за купуването и унищожаването на тези ваксини, ще построим една детска болница и ще останат за детските центрове в селата.

„Населението няма нужда от ваксини срещу ковид в момента, нито в България, нито в Европейския съюз. В момента няма никакви желаещи въобще за поставяне на ваксини у нас, въпреки че Министерството на здравеопазването е подсигурило всички възможности – възстановени се средствата за лекарите, които ги поставят, има и разкрити ваксинационни центрове“, обясни Асен Меджидиев.

Той смята, че антиваксинационната кампания, която се случи, и резултатите от нея са довели до отлив на желание у хората да покриват задължителния имунизационен календар. „Имаме отказ от ваксинация срещу морбили. Трябва да мислим как да вкараме ваксинацията за варицела – това са ни сериозните проблеми“, заяви министърът.

В момента грипът протича доста по-тежко, ние нямаме достатъчно ваксини против грип, отбеляза той. Асен Меджидиев добави, че високите нива на морбили и скарлатина не са само в България, но и в целия Европейски съюз. Според него двете години извънредна епидемична ситуация са довели до  по-високи вълни и с грипа. Грипът протича тази година доста по-тежко, но овладяхме пиковата вълна, каза министърът на здравеопазването.
(БТА, Таня Тодорова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Старите се прерабитват и няма проблем.. трябва да има поне 2 милиона резрев защото не се знае кога ще стане пак епидемия.
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам още от сега да ви подготвя за ужаса който ни чака след приключване на спец операцията
58
1
 
18
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Ако бяха много Убави нямаше да ги изхвърляте. По едно време се смърдеше, че имаме милиони набодени но се оказа, че за първа доза имало 50 000 баламурници а за втора само 20 ха-ха голям кеф!
57
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мангъра беше прав!
56
0
 
2
 
! Отговори
георги преди 1 година
Щом това ви е ресурса - браво, супер, о ѝес, до..бре и още нещо да ви...
55
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След месец на първи април 2023 ще празнуваме удна година от освобождаването на България от ковид робството.
54
2
 
23
 
! Отговори
избори преди 1 година
Кога ще бракуват умните и красивите?
53
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ваксините бяха натресени от ЕК, така че нямаше мърдане за бацето.
52
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До тяПросто ние българите се оказахме умен народ за сметка на други народи като германците които се набоцкха масово. Отделно и които е поръчал тези милиони ваксини в България е взел много пари от биг фарма.
51
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е когато гинекокошката мисли за нас през джоба си.
50
1
 
10
 
! Отговори
до 55 преди 1 година
Някой който е имал мноооого дълбоки джобове......като жокер, живее в Банкя.
49
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 46Време е държавите да започнат да глобяват фирмите които им пробутаха ковид ваксините. Да членовете на разпадналия се щаб трябва да отговарят пред съда за действията си.
48
0
 
4
 
! Отговори
до 54 преди 1 година
Там наистина е шушулка......спечена като *** крак!
47
0
 
14
 
! Отговори
тя преди 1 година
Кой поръча толкова много ваксини без предварително проучване ?
46
1
 
21
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 година
Урсулката си взе комисионната и и дреме на шушулката. А трябваше да е в затвора, заедно с гъркинята(катарската лобистка)...
45
0
 
7
 
! Отговори
От Северозапада преди 1 година
а след повишението социално слабите получават по 60лв/месец, а социалната пенсия стана от 170 на 247 лв, ако доживееш 70 години!... ето защо няма пари! защото господарите ги харчат за своите фирми и хора, .... а ги избират зомбитата, ходещи на изборите!
44
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чекмеджан Магнитски ги купи за да има...
43
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Антихриста за момента е победен в България. Ще изхъприм ковид ваксините но не трябва да забравяме, че след време антихриста ще се върне и отново ще се опита да имплементира белега на звяра в нас българите.
42
1
 
14
 
! Отговори
От Северозапада преди 1 година
кой ще отговаря за милиардите похарчени за вредни ваксини?кой ще отговаря за хилядите увредени от вкасини?кой ще отговаря за терора над полулацията, които продължава?....ами никой! Господарите не носят отговорност за деянията си!... напр, федрдинанд1 уби и осакати сторици хиляди бълария и живя дълго, богато и щастливо... и сега е така... има много примери!!
41
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В софийските училища скарлатината е масово явление. Децата я карат по 2 пъти, 2 поредни месеци. Класовете не се карантинират! Всички мълчат и чакат да отмине!