Д-р Миндов: Приложението за "бели рецепти" поставя лекарите в юридически риск

Нямаме достъп до пациентското досие, посочи медикът
13 мар 2023 21:25, Красимир Ангелов
13

През ново мобилно приложение ще се издават електронни "бели рецепти" от мобилен телефон или таблет.

"Приложението отговаря на всички технологични спецификации, но като задание и практическо използване - нещата се разминават. 99,9% са изключително недоволни от факта, че това приложение не само, че няма да облекчи нашата работа, но и ще постави юридически риск при изпълнението. Едно изписване на терапия, каквато и да е тя, е заключителният етап от целия процес - анамнеза, преглед, обмисляне на цялата ситуация и даване на терапията. Тези два етапа, ако ние не ги изпълним и не ги документираме, и не дадем информативно съгласие на пациента, и приема тази терапия с нейните рискове - лекарят е уязвим юридически", каза председателят на Софийското сдружение на общопрактикуващите лекари - д-р Георги Миндов, в студиото на "Денят ON AIR".

Той поясни, че това, което се изпраща през приложението, е подписано с електронен подпис.

"Ние носим отговорност за това лечение, какви ще са крайните резултати. Когато идвате на лекар - вие подписвате амбулаторен лист, вие се съгласявате за терапията, приемате всички рискове, ние споделяме отговорността, тя не може да бъде само моя или само ваша", допълни д-р Миндов в ефира на Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че медиците нямат достъп до епикризите от лечебните заведения.

"Нямаме достъп до пациентското досие, не ни е дадено и административно, и техническо. Ако в момента при мен попадне пациент по спешност и не е мой пациент, не мога да видя досието му, ако той е докаран в клинично състояние - той няма да може да обясни. Не мога да вляза да видя една година назад от какво е лекуван, какви болести има, дори и Бърза помощ да дойде - тя също няма достъп до това досие. Това куца в момента", категоричен е той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
там преди 1 година
Потребителската такса - там е заровено кучето. Как си мислите, че ще ви изпише рецепта по телефона, без да си вземе паричките?
11
2
 
3
 
! Отговори
кой преди 1 година
Миндов се хвалеше, че имал 2000 пациента. По 2 игли, по 10 лв колко прави?40 000 лв само от ваксини е взел. Не го мислете него!
10
1
 
3
 
! Отговори
До 22 преди 1 година
Вземете си ПИК от НЗОК или от НАП, влезте в ПИС НЗОК и ще видите пациентското си досие- прегледи, зъбен статус, хоспитализации, епикризи. Не мога да се съглася всеки лекар да има достъп до моето досие!
9
1
 
3
 
! Отговори
Бялата мафия преди 1 година
Нещо са много скъпи лекарствата в Бг и нямаш избор от лекарства които се продават в ЕС Бъргарски лекарства не употребявам.Държа на качеството.
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако лекарите не желаят белите рецепти, никой не може да ги принуди. Те са лекари, не администрация, трябва да лекуват, а не да пишат безмислици цял ден, вместо да им се улесни работата, се усложнява с изнервящи и ненужни писаници. Стига промени, които са нежелани.
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставете лекарите на мира, за да могат да си вършат работата!
6
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Към проф Кавалджиев много сте прав но тези човечета не спират да се появяват по телевизиите във вестниците въпреки,че мястото им е съвсем другаде. Не знам докога ще търпим лъжите и измамите им.Ако има справедливост то ще е много закъсняла. Още не е изпълнен докрай планът на световния заговор срещу човечеството. Как не го разбраха много от хората и им вярват все още.
5
7
 
9
 
! Отговори
Профессор Кавалджиев преди 1 година
Господин Миндов добре облажи покрай "пандемията"; той е един от най- свирепите ваксманиаци и алчни пропагандатори на процент към фармата сред общопрактикуващите лекари, но с твърде бегли познания в областта на медицинската наука. И той, като госпожа Радка, беше лепнат за телевизора отвътре и пригласяше в хора на каканижещите небивалици. Както и да е. Да си долея тука малко, колкото за едно наздраве.
4
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако си видите здравните досиета, ще разберете, че сте карали ковид 19 без да знаете. Ще видите, че сте боледували и от други болести по пътека, пак без да знаете, че сте били болни. Или пък сигурно сте забравили кога сте били болни.
3
8
 
9
 
! Отговори
Уточнение преди 1 година
Това не са лекари, а търговци. Те искат първо да ви вземат парите.
2
6
 
9
 
! Отговори
22 преди 1 година
И къде е това "пациентското досие"?! Защото аз като пациент и данните в него ме засягат лично, мисля, че първа имам право да го виждам и да знам какво е написано вътре. Първа! Преди всички остнали, пък биле те и професори или лекари. Там са моите данни.Та - как да и къде да го видя това "пациентското досие"?
1
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фамилията говори всичко