Окончателно: Качват командировъчните

Истрорическо увеличение на дребните суми от 15 години насам
Обновена: 21 мар 2023 17:18 | 21 мар 2023 16:52, Стела Стоянова
30
Окончателно: Качват командировъчните
Снимка: Dnes.bg

Две наредби за увеличение на командировъчните в страната и в чужбина ще бъдат приети утре от Министерския съвет, след като днес минаха обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Така тази историческа промяна е на финалната права от въвеждането в сила. Историческа, защото това ще е първото увеличение на дневните за служебни пътувания в чужбина от 19 години насам, а за тези в страната - първото от 2008 г. насам.

Дневните за командировки у нас се удвояват от 20 на 40 лв. В наредбата са предвидени редица облекчения и възможности за покриване на допълнителни разходи. Заповедта за командироване ще може да се издава и в електронен вид. Премахва се задължителното изискване за нейното подпечатване, което сега създава съществени затруднения и ненужно административно натоварване. Командироващите ще могат да преценяват дали е необходимо удостоверяване на присъствието на работниците и служителите на обекта, на който са командировани.

Когато човек пътува със собствен транспорт, разходите ще му се възстановяват не според най-икономичния режим на движение, както е сега, а според комбиниран режим на движение. Сега под икономичен режим се има предвид извънградско шофиране, което пречи да се възстановяват реалните разходи при командировката, обясняват авторите на наредбата. Предвижда се и възможност дневните пари да бъдат в размер до 200 на сто от нормативно определения минимум, т.е. 80 лв., по преценка на командироващия или когато това е уговорено в колективен трудов договор или в споразумение със синдикална организация на държавните служители.

Дневните за повечето държави в Западна Европа ще се увеличат на 56 евро, а квартирните - до 207 евро. Това ще са сумите за Австрия, Белгия, Германия, Дания, Люксембург, Нидерландия, Финландия, Франция, Швеция. По-ниски са сумите при командировка в Гърция - 43 евро дневни и до 159 евро за хотел. За Естония сумата също ще е различна - 44 евро дневни и до 163 евро квартирни. За Ирландия - 50 евро дневни и до 187 евро за нощувка. По-малко ще се плаща и за командировка до Испания - 47 евро дневни и до 176 евро квартирни. За Италия разликата от масовия случай е само в няколко евро - 54 евро дневни и до 201 квартирни. Най-ниските суми за ЕС ще бъдат за Унгария и Словакия - по 39 евро дневни и съответно до 145 и 144 евро квартирни.

В момента дневните в ЕС са 35 евро на ден, а квартирните - до 130.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
В. преди 1 година
Ако всеки си гледа работата държавата ще бъде доста по-богата.
16
1
 
3
 
! Отговори
Оо танче преди 1 година
Кои вас ***, танче, при кои вас? Кажи име, фирма, адрес да видим кое е това вас, *** танче, че ни писна от фантазиите ти.
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що в либералната икономика изобщо се регулира размера на командировъчните?
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На кой му дреме за тая дивотия? Тръби се, все едно вдигат доходите! Малоумнници! Командировъчните и до сега в богатите фирми бяха високи, много по-високи от тези "вдигнатите".
13
1
 
3
 
! Отговори
Таня преди 1 година
При нас командировъчните са 80 евро на човек на ден за храна, а хотела е както го намерим преди пътуването. За високо квалифицираните ни кадри е задължително 5-звезден, а за по-ниско квалифицираните - 3-звезден.
12
6
 
3
 
! Отговори
Фед Красивия преди 1 година
До 14 анонимен:Колко в частния сектор,ходят по командировки?
11
1
 
4
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
До От 8 За какво си прав? Че нищо не плащаш е така и какво очакваш срещу мизерна заплатка? Мен ме командироваха с 45 евро във Виена с платен хотел 2008ма. Еми не стигат! Обядът ***-дойди ама ако очакваш от мен да не ходя на ресторант при положение че съм на майната си от нас не става. Ако не ядеш паста или пица още тогава под 22-25 евро беше изключително трудно да го постигнеш. Ако ти трябва и транспорт си "умрял", но ние като бедни твои служители ходихме повечето време пеша.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народните иззедници ше си влачат докато народът си трае
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено съмнявахте ли се че властта няма да си увеличи парите Докогато ги траемДокога обаче е друг въпрос у нас Народът пасува влащващите беснеят
8
2
 
1
 
! Отговори
От 8 преди 1 година
Клати...товата се изнервиха и плякат минуси понеже съм прав.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Начи у ЕС-а минималните дневни са 70 кинта, а у нас 80 кинта а ? А за квартирните въобще не са споменали да не се вълнувами...сигур са за 5-звезден в Маями бийч.
6
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За мен кво му е историческото бе ? Че ше им плащам повече за нищоправене ли ?
5
2
 
6
 
! Отговори
И като държавен преди 1 година
служител,и като частен служител,не вярвам,на който и да било ръководител!До ден-днешен си плащам от джоб,като поп!!!Все едно предишните ми ръководители или днешни "честни частници" тези пари ги дават от джоб за послушният си и покорен роб!И тук става на въпрос за примерно един скромен обяд,тип "крак-мак",едно кафе или бутилка минерална вода!?!Обаче я ги покани на някоя "бизнес вечеря или обяд",ще ядат и пият,докато се о.с.е.р.а.т.!!!
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А квартирните променят ли се? Пише само за ЕС, а не за България.
3
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а що защитените професии са само за нискообразовани и нискозаплатени бачкатори?
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
полицай/политик да си
1
0
 
2
 
! Отговори
Гери преди 1 година
Супер!!!