Сезонните работници пак ще работят в Западна Европа

Никой не искал да работи в земеделието ни
54
Сезонните работници пак ще работят в Западна Европа
Снимка: Pixabay

Никой не иска да работи в земеделието - това е процес, към който вървяхме през последните десетилетия, преди да осъзнаем, че е структурен проблем.

Това мнение изрази пред БНР Валентина Васильонова, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ.

Процесите в Източна Европа, икономическите и социални промени допълнително нагнетиха напрежението в тази посока – много хора да мигрират и да се превръщат в сезонни работници, отбеляза тя.

Българското земеделие, каквото го познавахме отпреди 30 години, вече не е такова. То все по-малко и по-малко предлага работни места, работниците са нископлатени, нямат трудови договори. Демографските процеси отделно усложниха ситуацията, коментира Васильонова.

"Селскостопанските работници решиха да излязат навън, за да осигуряват препитание за семействата си. Вече имаме трето поколение деца, които растат между две страни, или растат с бабите и близките си, или пък половин година пребивават в България, половин година живеят в друга страна", обясни тя.

"Сезонната работа в земеделието по дефолт е несигурна, прекариатна. В преработвателната индустрия също имаме сезонност до голяма степен", допълни Васильонова.

С излизането на наратива за хранителната сигурност в ЕС разговорът вече става незаобиколим и критично важен, посочи синдикалистът, визирайки темата за работодателите в земеделието, които няма да могат получават земеделски субсидии, ако не спазват правата на работещите при тях.

ЕС най-после разбра, че не може да се позволява неглижиране на правата на работниците в земеделието, изтъкна Васильонова.

"Българските сезонни работници ще продължат за работят навън, защото тук не могат да получават същите заплати. Политиците казват, че резервоарът на Източна Европа е вече изчерпан", коментира тя.

Ново безплатно мобилно приложение ще информира на майчин език сезонни работници от 10 страни в ЕС чрез кратки 10-минутни видеа, разказа още Васильонова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
2
 
! Отговори
до Пфф преди 1 година
Аферим, бе, Пфф, машалла! -)
23
2
 
2
 
! Отговори
33 г, с вишу, безраб преди 1 година
22, 'от бюрото тук в БГ взимам 1600 лева обезщетение за безработен' ---от 10 г вися в бюрото и никой не ми е предлагал пари
22
1
 
3
 
! Отговори
до Асан преди 1 година
"3 месеца по 2000 евро и после леж :))) " ---- Е, па навремето тъй съ живели по-селата! Лятото работиш, зимискъ лежиш и прайш деца! -)))
21
8
 
4
 
! Отговори
Пфф преди 1 година
6000 евро чисто на месец да работиш по 6 часа/5 дни седмично. Работя 4 месеца, прибирам се с 24 хиляди евро, което е по 3000 евро па месец и от бюрото тук в БГ взимам 1600 лева обезщетение за безработен, т.е. 3800 евро или 7600 лева чисто.
20
0
 
14
 
! Отговори
мак преди 1 година
Западняците не искат да работят в земеделие, примамват хора от изтока с по-големи заплати, тукашните шефове не щат да плащат подобаващо за труда, та нищо чудно, че бг земеделието е в колапс.
19
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сезонните май муни от Източна Европа пак ще слугуват на белите в Западна Европа
18
6
 
9
 
! Отговори
до Чудно преди 1 година
Затуй децата са били принудени от ранна възраст да работят по полето и на ч.орбаджията, че иначе ще измрът от глад! Гледай "Господин за един ден" там в сатирична форма е описан реалноста в демократичното ни минало преди 9 септември! Или може да прочетеш разказите на Йовков и Елин Пелин.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 10..... Прочети разказа за Белчо и Сивушка и после пиши тъ по тии.
16
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Асан, Добре си е с и има и социални от бчрото по труда кат се преумориш колкот заплата на пруграмис тука
15
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Чудно. Кви отворени граници преди 9-ти бе образ ? И как да идат "на запад" кат не могат да идат до града щото нямат пари за трена ? Нал са отивли ивръщали от пазар за 3-4 дена. Ти връзка с действителността имаш ли ?
14
2
 
3
 
! Отговори
Чудно преди 1 година
До Анонимен 12 Сърдечно благодаря.
13
6
 
8
 
! Отговори
Петров преди 1 година
какви граници са били отворени преди 9 септември, България е била победена страна и навсякъде са искали визи за бългерианите, хеле пък в Америка.
12
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До10 . Много точно описано . Браво
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази Васильонова ни лъже . Първо преди тридесет години земеделието бе 100% държавно с бригадири безплатно работеха / студенти, чиновници , арестанти/ . Частно земеделие бе без регламент , извън закона. Дори производство на ракия , вино не бе законно. Сега можеш да си купиш казан . Можеш и земя , животни . Но държавата ограбва еврофондовете ,като не изплаща бонусите на частните земеделци на време и ги дава на администрацията. И никой и няма доверие.
10
13
 
11
 
! Отговори
Чудно преди 1 година
Преди 9-ти септември границите са били отворени , но много малко са емигрирали предимно в Аржентина и САЩ. Българите са си работили земята. Трудно им е било , но са били свободни , без партиен секретар над главите.Идва дядо Иван , земята се национализира и идилията свършва.Сезонни селско стопански работници в чужбина не е имало.Та такива ми ти работи от славното социалистическо минало.
9
1
 
5
 
! Отговори
Интересно... преди 1 година
....никой не иска да работи за 1000 лв на месец, изкарвайки по 2000 за сейбията на имота? Леле, какви неблагодарници!
8
4
 
4
 
! Отговори
Маалатъ преди 1 година
Ами как да работим у Бг-то, бе, бате! Нашту ч.орбаджи - хем пари не дава, хем на бий, хем жената такова! Затуй ходим на Запада да работим, там ч.орбаджито - хем плаща, хем нъ храни, хем жена му таковаме.... безплатну!
7
3
 
7
 
! Отговори
... преди 1 година
"резервоарът на Източна Европа е вече изчерпан" за това гледат към Западните Балкани :) За това бутнаха и укрите...ама се оказа, че рези са егаси парцалесите мързеливи! Сега и тях хрантутим след други азиатци и африканци!
6
1
 
16
 
! Отговори
Къро преди 1 година
А то не е само в земеделито така.Във всички сектори е така и още по -зле ще става.Докато не се научат че хората в България трябва да получават що годе добри заплати ще е така.Затова хиляди работят в чужбина.Викат че българите се прибират.Я да погледнат самолетите и рейсовете за чужбина колко са пълни с работници за чужбина и тогава да ми говорят ,че се връшат .Пишат си и си говорят само да се намират на работа и да си пълнят емисиите и саитовте с новини.ХАХАХАХАХА
5
2
 
12
 
! Отговори
Петров преди 1 година
14 часа на ден на полето, спане във фургони, общи тоалетни, далеч от град или някакво населено място, без осигуровки и договори, минимално заплащане, ако е 8 евро на час е много добре, ама едва ли. късмет е ако се върнеш жив от сезонна работа. да живей Америка.