Шефът на КЗК: Картел се доказва трудно, не сме ценови регулатор

Оплака се от малък мандат
26 мар 2023 10:25, Александър Попов
40
Шефът на КЗК: Картел се доказва трудно, не сме ценови регулатор
Снимка: БГНЕС

КЗК не се занимава с цените на стоките, защото комисията не е ценови регулатор. Ние се занимаваме с нелоялни търговски практики, образуваме дела в случай, че имаме съмнения за картели. Картелът всъщност е споразумение и забранена практика за съгласуване на цени, на пазари, на разделяне и определяне на клиенти, заяви пред БНТ председателят на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова.

Тя бе категорична, че ще бъдат разгледани всички сигнали и жалби по отношение на цените.

"При доказване на картел следва процедура, в която изслушваме заинтересованите страни, каним ги на открито заседание, на което те излагат своите възражения. Първо повдигаме определение за извършено нарушение, връчва се на страната и има право в определения в закона срок да направи такова възражение, да го изслушаме и след което постановяваме решение", обясни Ненкова.

Според нея, няма как от комисията да заставят търговските вериги да намалят цените на стоките.

"По принцип картелът много трудно се доказва. Европейската практика е такава, че като време се изисква време между 5, 8 и 9 години. И не случайно мандатите на тези органи там са такива, а само в България мандатът е най-малък като срок", обясни Юлия Ненкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: КАРТЕЛКЗКЮлия Ненкова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако можете и имате желание, вършете си съвестно работата, за която ви се плаща. В противен случай премиерът и ресорният министър трябва да ви уволнят за умишлено неизпълнение на служебните задължения. Вие протести от рода на тези във Франция ли искате да предизвикате? Българският народ засега мълчи, но като му дойде горещото яйце отзад, ще скочи. Като начало ще ви остави сами да събирате електорат за поредните избори.
29
0
 
4
 
! Отговори
Джоре DOS преди 1 година
Картел се доказва трудно , ама заплатки се взимат лесно ...
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
защо тогава тоя орган съществува след като нищо не може да докаже??? Само пари вземат
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Картелите се доказват лесно, те са регистрирани в тъговския регистър - асоциациите на бизнеса по отрасли. Защо са създали отраслови асоциации? За да защитават бизнеса си от населението и държавата, да водят обща политика по цените и да избягват конкуренцията помежду си.
26
1
 
6
 
! Отговори
Дзъ преди 1 година
От държавната администрация 4П за зеле не става. Никога няма виновни за нищо, никога нищо не знаят и винаги няма какво да направят. Абсолютни мижит-ур-ки, чакащи да откраднат нещичко или чакащи пенсия или ще раждат и им трябва майчинство В тая страна е безнадеждно!
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво му е трудното, има различни специални разузнавателни средства, хардуерни(дори не е нужно поставяне непосредствено в помещението, работят от разстояние, четат звук и информация от безжични и жични комуникации) и софтуерни (шпионски програми, които четат направо компютъра отвътре). Глупостите с физическо нахлуване и изземане на хартиени документи за доказателство и изнасяне на компютри, за да се изследват къде, в лаборатория ли(?), е пълна глупост в третото десетилетие на 21 век.
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На кого е нужна тази прогнила гербаджийска как? Президента да я закрие веднага поне до съставяне на НС!
23
2
 
2
 
! Отговори
Радев и ко преди 1 година
Браво на другаря Радев добре се справя. Ще свали цените, като ги вдигне три пъти. А пък кокор направп 10 пъти.
22
0
 
14
 
! Отговори
ОТКЪДЕ ГИ НАМИРАТ??? преди 1 година
Преди седмица Една друга Лелка Директор на Дирекция за Национален Строителен Контрол ПОДЧИНЕНА ДИРЕКТНО НА МИНИСТЪРА НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ се ИЗКАЗА че НЯМАЛА ПАРИ ДА ПРАВИ ПРОВЕРКИ НА ПЪТИЩАТА И ЗАТОВА 10 ГОДИНИ НЕ СА ВЗИМАНИ ПРОБИ ПРИ ПРИЕМАНЕТО НА МАГИСТРАЛИТЕ.Представете си да вземате 13Хиляди лева заплата ЕЖЕГОДЕН ДЪРЖАВЕН БЮДЖЕТ 12Милиона от които 9 Милиона за Заплати 410човека Администрация с 28 Областни Структури и да НЕ МОЖЕТЕ да вземете 50сантиметра ДЪЛБОЧИННА ПРОБА!КЛЕТА БЪЛГАРИЙО!
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо си мисля,че тази дебела леля,която цица огромни пари от държавата,е създала едно недоразумение,днес депутат при Боко-олигарха.Кълбо от свински черва управлава бедната ни държава и простия ни народ.
20
1
 
19
 
! Отговори
Закривай!!!!!!! преди 1 година
След ТОВА ИЗКАЗВАНЕ на Тази БАБА Ако има Държава още УТРЕ /ПОНЕДЕЛНИК 27.03.2023/ ПРЕЗИДЕНТА И МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ (който му е подчинен като Шеф на Служебното Правителство) ТРЯБВА ДА ЗАКРИЯТ Комисията за Защита на Конкуренцията. Ако продължава да СЪЩЕСТВУВА Президента да издаде Указ и да я Преименува в Комисия за Защита на КАРТЕЛИТЕ! Не може 30 години да НЯМА ЕДНО ДОКАЗАНО ОБВИНЕНИЕ ЗА КАРТЕЛ В БЪЛГАРИЯ при положение ЧЕ ВСИЧКО ГОРИВА ХРАНИ ... Е КАРТЕЛ! ЗАКРИВАЙ ... ЗАКРИВАЙ КЗК ИЛИ ДЪРЖАВАТА!
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом искате да плащате за домати по 6 лв. , краставици по 8 лв., сирене по 30 лв. кашкавал по 40 лв. гласувайте за ПП-ДБ и не се притеснявайте тези цени са минималните.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 18 ,днес видях прословутите златни украински яйца ,с наша опаковка 5.70 )те са бели с печат не ги купувайте бря
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КЗК явно работят за картелите ,това каза обутсмана вчера по тв повода на операторите които начислявт такси кат вече сме подписали определен договор ,а ако желаеш да смениш оператора не можело !
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помните ли тези клоуни как преди години глобиха Метро с няколко милиона по молба на Лидъл само защото пуснаха реклама "При нас всяка седмица е италианска, ориенталска и т.н.". Ами тези пари не са при нас, това нещо отпадна в съда. Та това ги чака за всяка мярка а 33% данък означава 50% отгоре на цените на следващия ден.
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази напомня на Киро който каза, че на Лукойл не може да се меси и няма нужда от проверки, обаче сега щял да бори високите цени. Рева на картела отеква притеснени от ниски цени на вносните яйца.
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До фактДържавата е за бой. Всякакви тетки се изредиха да ни кажат, че украинските яйца са безвредни.Само защото един *** се направил на предприемач и внесъл 2,5 млн.Не ни интересува дали вие казвате, че са безвредни.Подкрепяте един престъпен режим и сте готови да ни накарате да ядем всяка отрова.Вредни или безвредни, ние не искаме да ги купуваме.Нямате право да се гаврите с този народ.Маркирайте ги като украински и тогава ги допускайте до пазара.А най-добре изобщо не ги допускай
13
3
 
8
 
! Отговори
факт преди 1 година
Държавата е за бой. Всякакви тетки се изредиха да ни кажат, че украинските яйца са безвредни.Само защото един *** се направил на предприемач и внесъл 2,5 млн.Не ни интересува дали вие казвате, че са безвредни.Подкрепяте един престъпен режим и сте готови да ни накарате да ядем всяка отрова.Вредни или безвредни, ние не искаме да ги купуваме.Нямате право да се гаврите с този народ.Маркирайте ги като украински и тогава ги допускайте до пазара.А най-добре изобщо не ги допускайте.Пречите на българските производители да продават по пазарите, защото нямали документ за произход.
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не сме това, не сме онова, не може да правим това, не може да правим онова - ами какво сте и какво работите, жено????? Аман от комисии пълни с нищоправци - поредните навъдени от герб, дето да прибират пари за нищо.
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледах тази самодоволна Гербаджийски калинка, разплула се самодоволно на дивана при Любенов. Години спане и нищоправене или по-скоро дейност за прикриване на Гербаджийските и Депесарски мафиотски картели. Вън с шутове, никакво удължаване на мандата.