Нова мярка: Държавни хранителни магазини с ниски цени

Намерението бе лансирано от земеделския министър Явор Гечев
29 мар 2023 17:30, Стела Стоянова
51
Нова мярка: Държавни хранителни магазини с ниски цени
Снимка БГНЕС

Служебното правителство ще бори с нова мярка високите цени на храните. Идеята е държавата ще отвори собствени магазини. Намерението бе лансирано от служебния земеделски министър Явор Гечев.

"Планирано е да се изгради един голям магазин, там където беше ресторантът в Министерство на земеделието, който ще е хранителен и ще продава продукти не само на „Ел Би Булгарикум“, но и продукция на университетите и редица държавни предприятия, както и на частни такива“, каза Гечев в интервю за БНТ.

След столицата тази инициатива можело да бъде разширена и в други градове. А продуктите на държавната млечна компания "Ел Би Булгарикум" на фиксирани ниски цени, ще бъдат пуснати и в други магазини, а не само във фирмените, каза Гечев. Той цитира проучване на Министерство на земеделието, според което отварянето на държавни магазини за хранителни стоки било желание на хората и затова служебното управление ще я реализира.

Земеделският министър обяви, че сайтът за сравнение на цените е "само една малка част" от "страшно много мерки", които смята да предприеме служебното правителство за изсветляване на нелоялните търговски практики и овладяване на поскъпването.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: Явор Гечев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време беше
38
1
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Добра идея.Дано се реализира.
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много добре, но!1. Всичко държавно бива грабено жестоко от власт имащите на деня и техните приближени!2. За разлика от 80-те, в момента държавата няма нищо освен Елби което е тука тука да го затрият една шайка некадърници3. За реализиране на такъв проект са нужни между 12 и 18 месеца при добър темп, а те правителствата не издържат по толковаАбе трагедия
36
0
 
5
 
! Отговори
СУПЕР преди 1 година
Искам си халитееее. И зарзавачийниците /така викаха на плод-зеленчука възрастните тогава, беше ми особено смешно/.
35
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека АЗ като открит фен на спиртните напитки дам един пример!!!! Вчера купувам от Аванти литър Карнобатска за сумата от 12 лЬова и 69 стИнки.Същата бутилка във Фантастико е на цена от 18.99лв т.е. почти 50% повече от цената в Аванти!!!! Е това ако не е груба и нагла спекула то здраве му кажи, щото Аванти едва ли продават на загуба. Къде са шесте и кусур лева разлика?!? Защо едно и също сирене в Лидл в Германия е по-скъпо от Лидл в България?!?! Докога ще търпим тия чужди вериги да ни ограбват?!?
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Върнете Булгарплод с евтини плодове и зеленчуци и Нармаг с дрехи на народни цени.
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А да, то ЕС това казал -- давайте бе, правете си държавни магазини, може и държавни заводи, фабрики, електроцентрали и енергоразпределение.
32
0
 
8
 
! Отговори
Куку преди 1 година
Нали пазарният механизъм коригираше. Проблема е в производството, малките бяха изритани от пазара, няма оправия.
31
1
 
1
 
! Отговори
Фики преди 1 година
То и сега човек може да види какви са цените на едро като отиде в склад на едро. Примерно в Метро за някои стоки, ако вземеш 10-20 броя и ти дават 20-25% отстъпка, тоест Метро работи с поне 30% надценка при продажба на дребно. Но все пак магазина трябва да си покрива и разходите за персонал, ток, доставка и тн. Така че ще е интересно как и дали държавата ще е по ефективна от частен собственик при управлението на магазин.
30
1
 
2
 
! Отговори
Дони преди 1 година
Аде, де!
29
1
 
13
 
! Отговори
не че нещо преди 1 година
Може да ги направят до държавните бензиностанции.
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам и в моят град държавни магазини с ниски цени. Въпреки, че тук цените се понижиха чувствително вследствие на досегашните мерки, може и още.
27
1
 
8
 
! Отговори
шопендар преди 1 година
ТОВА ЛУТАНЕ ПОКАЗВА НЕМОЩА НА УПРАВНИЦИТЕ.РЕЗУЛТАТА ЩЕ БЪДЕ КАТО ПРИ ДЪРЖАВНИТЕ БЕНЗИНОСТАНЦИИ.ДЪРЖАВАТА СЕ Е ДОКАЗАЛА КАТО ЛОШ СТОПАНИН,АМА НАЛИ НАРОДА ПЛАЩА,ЕКСПЕРИМЕНТИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бря къде са тия държавни магазини бря )
25
0
 
6
 
! Отговори
До 26 преди 1 година
Може да има блъсканици и загинали, за да могат да се вредят за евтина стока.
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един магазин за цял град ?
23
0
 
11
 
! Отговори
Необходимо преди 1 година
Ако искат да намалят цените, надценките над цените на производител трябва да се обложат така, че надценки над 20 % да бъдат с прогресивен данък. Примерно ако сложат търговците 100% да платят данък 70%. Ако надценката е 20 % данъкът е 0. Никой няма да слага големи надценки, защото няма да им се купува.
22
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук не е Португалия ве меееен!!!!! Като свалиха ДДС на ресторантите и на хляба да не би цените да паднаха?!?! Сваляйки ДДС Просто ще увеличат печалбата на олигарсите.... Тук даже трЯбва да се вдигне ДДСто за търгашите плюс таван на цените, и който оцелее!!!! Но затова нещо трябва да има държавна политика срещу картели,монопол и спекула, а когато в парламента гласуват за лобистките интереси, не чакай някой да мисли за народа!!!!
21
2
 
12
 
! Отговори
До взимайте пример ! преди 1 година
Нулево ДДС на храни, няма да намали стойността им! Вид популизъм! Ще липсват пари, замразяване на заплати и пенсии, оттам следват и по-високи данъци. Държавата ще прибере тези пари по един или друг начин!
20
7
 
3
 
! Отговори
взимайте пример !!!! преди 1 година
Правителството на Португалия възнамерява да премахне временно ДДС върху основни храни, съобщи Ел Паис.Идеята е планирана да действа за период от половин година. Визират се над четиридесет основни хранителни продукта.