55% от българите смятат, че няма достатъчно поле за реализация на младите хора

60% са на мнение, че образователната система не подготвя достатъчно добре младите хора
7 апр 2023 14:54, Нели Христова
113
55% от българите смятат, че няма достатъчно поле за реализация на младите хора
Снимка: БГНЕС

60% от българското общество смята, че образователната система не подготвя достатъчно добре младите хора, за да могат лесно да си намерят работа, а 25% от хората смятат, че образователната система го прави. Това заяви Евелина Славкова от „Тренд“ по време на кръгла маса „Работа за младите, младите на работа“. Тя представи данни от социологическо проучване проведено от агенцията в период 28-5 март 2023г. посредством 1004 ефективни интервюта с респонденти над 18г., предаде репортер на БГНЕС.

Славкова обясни, че според 75% от хората младите не могат да си намерят работа заради ниско заплащане, 51% смятат, че това се дължи на лоши условия от работодателите, 50% от анкетираните са посочили липса на работни места, а 48% посочват липсата на опит.

По отношение на това дали държавата трябва да намира работа на младите - 42% смятат, че държавата е длъжна да им намери работа, а 51% смятат, че намирането на работа е лична отговорност на младите.

“33% процента смятат, че младите хора имат достатъчно възможности за професионална реализация, а 55% са на обратното мнение”, отбеляза тя.

От социологическото изследване става ясно, че 88% от българското общество смятат, че трябва да има повече политики, насочени към безработните младежи, а 86% са посочили, че трябва да има конкретни политики към младите хора. “71% от висшистите в България смятат, че трябва да има реформа във висшето образование”, посочи Славкова.

От анкетата на “Тренд” става ясно, че 75% от анкетираните смятат, че работа за младите хора има само в големите градове, 66% от анкетираните посочват, че младите хора трябва да имат връзки, за да намерят добра работа, 56% от хората смятат, че младите хора могат да си намерят по-лесно работа в чужбина отколкото в България, а 32% от анкетираните посочват, че младите хора в България са мързеливи и затова не могат да си намерят работа.

“България през последните години е изправена пред каскада от кризи - финансова, икономическа и здравна. Но имаме и още един - демографска катастрофа. Без качествена работна сила имаме срив в икономиката, буквално цели сектори са заплашени. Над 18% от младите българи от 15-30 години нито работят, нито са образовани и това създава голямо предизвикателство не само пред образователната система, пазара на труда, но и пред българската икономика. Мисля си, че всеки ден, в който не взимаме мерки за преодоляване на това предизвикателство, подпомагаме бедността, социалното наслоение, социалното изключване на уязвимите групи и в крайна сметка понижаваме благосъстоянието на нацията”, каза ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов.

Витанов отбеляза, че на изборите преди няколко дни едва 15% от младите хора са гласували. “Същевременно имаме относително ниски нива на безработица - 3,9% по последни данни. Когато става дума за млади хора между 15-24 г. в България са едва 9,2% и а 5,3% при тези до 34г.”, посочи той и уточни, че с кръглата маса искат да съберат младите хора заедно с представители на институциите, за да обсъдят тази толкова важна тема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тия млади хора! Едно време нас ни наричаха бъдещето, сега тия. Ами държавата има нужда от хора с някакъв опит в които е инвестирала. А тия пъдпъдъци се мъкнали по САЩ, Англия и не се реализирали там и после идат у нашенско. Само ще кажа, че който успя на запад и там си остана, а кой не успя се завръща с пълна сила. Не ни трябват тие некадърници неуспели.
43
2
 
5
 
! Отговори
Име преди 1 година
Сега се сетили, има демографска криза.
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За меринджеи стават За нищоправещи ката марето гербиел да За друго не
41
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Образователната ни система в някои сфери е много зле и изостанала, но в други не е. А има и такива, в които всичко си зависи само и единствено от студентите, IT сектора. Аз смея да твърдя, че съм доста над средното по реализация и заплащане. Но IT-тата ме настигат в рамките на 7-8 години опит и това е много стимулиращо. Мъж на 50 съм. Успех на всички!
40
3
 
3
 
! Отговори
Млад химик преди 1 година
Аз съм на органична химия, добре съм, взимам добра заплата в България като химик, малко и биохимия попипвам. Живея добре, радвам се на живота.
39
4
 
0
 
! Отговори
30 годишен преди 1 година
Напротив има реализация. Аз съм завършил и астрофизика и се реализирах доста добре в България. Вече съм от 6 месеца в България и всичко си е наред. Не виждам защо се оплакват хората толкова... Намерих си бързо квартира в София, бързо и работа. И сега си живея в София. Обикалям си България, хубаво време. Стари приятели. Отново заживях живота.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макдоналдс съкращават и затварят много заведения в САЩ. Ако преди един хамбургер можеше да се купи за 2-3 долара, сега вече са 16 долара.
37
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой за нищо не е длъжен... Ако си образован и искаш да работиш, работа има. Но, ако си полуграмотен, мързелив и искаш да получаваш огромна заплата без да работиш....не става. Освен ако си наследник на хора с пари и връзки. Познавам семейства, в които децата работят и учат, не ги мързи, не чакат някой да им намери работа, не мрънкат и не обвиняват всички за собствената си некадърност и мързел. Дори при Тошо да работиш беше задължително, но работа се търсеше лично. Да, и тогава имаше връзкари.
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така ще е до дето има съществото- на мама детето , на 40 години. Накупят на "младите надежди" жилища, тръгнат по широкия свят да гърбят за да има всеки месец по 1000 евро за "детето", а то тука го мързи и да си сготви, а поръчва храна за в къщи... И изведнъж те се прибират от Испания или Англия съсипани и "детето" разбира , че парите се изкарват с работа.
35
6
 
5
 
! Отговори
az преди 1 година
Работа в големите градове има ако не си мързелив. Друг проблем е че младите не учат. Искат високи заплати без покритие и бизнеса няма как да им ги даде. В същото време хора няма и няма и от къде да дойдат. Малко е параграф 22. Пари в държавата има за всеки един отрасъл, но много са научени просто да не искат да работят. За това и берат домати по чужбина и тука после 4 седмици са "царе" . При неработеща икономика има само 2-3 сектора които реално докарват пари, които не са достатъчни
34
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин и Ердо може да се разберат за България на новата Ялта, ако България мине към Турция българите ще заживеят много по-добре.
33
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е умираща държавичка без икономика и без никакви перспективи за развитие. А и нацията е застаряваща и измираща, младите хора все повече намаляват като бройка.
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До пафМного си прав . 10 човека чакат да стане хляба и всеки да го препродаде, а само един става в 02.00 часа да замеси и опече .
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има мотики за всички, ама не сакат да се впрегнат в работа.
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
50/50 са нещата. От една срана младите искат по 3000 лв. старт и уж щели да се научат, но бизнеса иска готови кадри и плащат такива пари от днес за утре вече да си на 100%, не се дава шанс. От друга страна във фирмите , парите се изкарват от 30% от персонала, защото другото е пълнеж- брат, сестра, жена, любовница...и в един момент на 30% им писва. Тука всичко е сбъркано и учебници за работа в БГ няма. Уж всички работели за малко пари, а телефоните им за 3000, а колите за 50 000, значи се гепи
29
2
 
6
 
! Отговори
ххх преди 1 година
явно на всички живота се върти около работа и пари... няма лошо но това си е в сферата на профанското развитие...
28
6
 
4
 
! Отговори
паф преди 1 година
достатъчно има, достатъчно, даже предостатъчно - работа има за половин китай, само че на тях не им се работи, попитайте всеки бизнесмен, американските ценности ги научиха да лентяйстват, да зяпат телефона и компютъра и някой друг да омеси и изпече хляба! това е грозната истина!
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам какво ги лъжат тука, но в Англия като охрана на административна сграда бях на над 28 000 паунда годишна заплата. Повече часове, но почти нищо съществено не се върши, освен да спазваш протоколи.
26
4
 
10
 
! Отговори
бай работник преди 1 година
Възможно е ,но трябва да правят френски ласки на Герб!
25
11
 
4
 
! Отговори
до 22 преди 1 година
Мне, аз не съм научен да търпя. Аз се боря. И успявам. Търпите масово иначе, факт, с който няма как да споря. Няма как да ми бачкате за 3к лв. в склада на Лидл и да сте някакви снишени главици дан е се борите. "То толкова дават, няма как повече". Има, има, ама ви е страх, мързи ви и не искате. А трябват и усилия. Както и интелект.