52% от българите не са били на нито едно културно събитие през 2022 г.

20% от хората с най-ниски доходи отделят едва 0,5% за култура
11 апр 2023 09:08, Елка Василева
75
52% от българите не са били на нито едно културно събитие през 2022 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Изследване на потреблението на културни продукти от пълнолетното население на Република България показва доста притеснителни данни. То е направено в рамките на проект "Лаборатория “Право на култура” на сдружение “Фабрика за идеи” и е финансирано от Националния фонд "Култура" по програма “Подкрепа за възстановяване и развитие на частни културни организации”.

52% от пълнолетното население на Република България не са посетили нито едно културно събитие през 2022 г., предаде БНР.

"Резултатите от изследването потвърдиха нашата работна хипотеза като организация, която работи в малките населени места, и много по-страшни са цифрите, където 78% от хората над 55 години не са посещавали културни събития“, казва Янина Танева от "Фабрика за идеи".

Изследването е поръчано от “Фабрика за идеи”, които работят за възстановяването на културния живот, на социологическа агенция “Маркет линкс”. Обемът на извадката е  от 1024 респонденти. Ключови данни, залегнали в проучването, са динамиката на (не)участие в културни дейности с посочване на спецификата по възраст, образование, средно брутно възнаграждение, населено място и пол.

"Опроверга се предположението, че в селата няма интерес или желание да се потребява или да се създава култура“, изтъква Янина Танева.

20% от хората с най-ниски доходи отделят едва 0,5% за култура и културни дейности. Хората в активната професионална дейност и с високи доходи посочват фактора време като сериозна пречка за участие в културни дейности.

Данните от изследването сочат, че най-много българи са посетили заведения с жива музика (66%), исторически забележителности (61%) и събори или фестивали (54%). Важен извод е, че хората над 55 години рязко не могат да си позволят участие в културния живот. 60% от жителите на селата биха посещавали културни събития, ако имаха повече пари, а 40 на сто – ако такива събития са организирани в тяхното или близко населено място.

"Фабрика за идеи“ отдавна работи в български села чрез програмата "Резиденция Баба“, по която млади хора живеят в домакинства на възрастни хора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Mystique преди 1 година
Трагична, но неизненадваща статистика. И веднага се намериха очакваните оправдания - парите, времето, артистите... Мисленето трябва да се промени, мисленето. Тук все още за много хора изкуството не се счита за труд, не се отчитат усилията за издаване на книга, създаване на филм, постановка, подреждане на изложба. Даже са смешни цените на билетите за много от театрите, да не говорим за годишните карти за библиотеките и входовете на музеите.
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При положение, че има филми и интернет, само някакви столични сноби ходят на театър, да ги видят хората колко са "културни", хахаха
51
0
 
3
 
! Отговори
:) преди 1 година
Елементарно, Уотсън! И без да изхарча хиляди за проучване, мога да ви кажа същото :) По малките населени места няма театри и опери, така че да посетят значи да пътуват, спят на хотел и това увеличава разходите, които и без това са непосилни за пенсионерите от малките населени места. Тук е съществената роля на обществените медии, ама те вече не са такива.
50
0
 
3
 
! Отговори
жорето преди 1 година
Eлче, ти на колко оди, оти аз изгледах три сериала, 5 лайфа на рачков, и още мнооого лайфове на Виктор и Мира - наистина започвам да затъпявам /при други процесът е невъзвратно приключил/
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми като искат по 20...30лв., а някой по 400...500лв. за билет така ще е.
48
0
 
3
 
! Отговори
мъка преди 1 година
проект "Лаборатория Право на култура, сдружение Фабрика за идеи, Националния фонд "Култура" по програма Подкрепа за възстановяване и развитие на частни културни организации, социологическа агенция Маркет линкс, програмата "Резиденция Баба - Боже, колко мъка има по тоя свят, боже!
47
1
 
7
 
! Отговори
от културата преди 1 година
То пък тия дето ходят на представления са много културни ... облечени като за дискотека, пище кола и хрупащи пуканки по време на представлението ... а щях да забравя снимането с телефон ...при такава публика по-добре да не се ходи на представления.
46
1
 
2
 
! Отговори
Мен преди 1 година
До 57 - Виш ги как са ти турнали минусчета.
45
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Културата е безсмислено занимание. Умните хоеа се занимав с наУка, бизнес или учат. Културата е за разни трошляци ...
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За сметка на това едни 80% са ходили редовно да друсат телеса и мятат салфетки на ориенталски ритми.
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що е това "културно събитие"? Питам сериозно. Защото думата "култура" има поне 3 значения в съвременния български език.:1. Всичко, създадено съзнателно от човека (материална и духовна култура, младежки субкултури).2. Поведение, по-често система от правила за поведение, което се счита за уместно; 3. Дейности в областта на небитовото художествено творчество, т.нар. изкуства (към изкуствата гърците са включвали и матеманика, и история...)Хората и продуктът им от т.3 често не покриват нормите на т.2
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква култура бе - аз съм про ст и вие сте про сти и си се разбираме прекрасно.
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и онова дето им беше 12 години премиерче и то така. Караше главно на прочетени книги.
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи 48% са били на културно събитие ! Ами това си е мнооого сериозен процент за БГ!
39
2
 
6
 
! Отговори
Minuva42 преди 1 година
Билет за концерт струва колкото цигари за една седмица. Направете си сметката що народ си имаме :)
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей, аз се чудих как 90% не са ходилите, а то селски събор се води културно мероприятие и от там се вдигнал броят на посетилите. 1. Хората са с ниски доходи и 50ина лв за билети, да се облекат и да отидат на театър им идват често много. 2. Културните институции са в големите градове. Но пък със сигурност в САЩ и ЕС е същото, ако изключим селски събори и ходене на кино на холивудски продукции. В цял свят в малките градове почти няма театри, оркестри и подобни.
37
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
еми 25 лв за билет за театър не е нормално ..
36
0
 
6
 
! Отговори
Има смисъл преди 1 година
До 30 Славейков можеби го е казал незнам а няма и никакво значение кой го е казал а дали това което е казал има смисъл.А то има за това племе закъсняло.
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 40 - Ала батка! Аз тъй второто ни намирам ништу за негу бре
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 42 - Еми щом му се ходи ...

Спонсорирани публикации