Мика Зайкова: 4-дневната работна седмица е ужас за работодателите

Пилотните проекти показват хубави резултати, но за хубави държави
21 апр 2023 09:35, Стела Стоянова
78
Мика Зайкова: 4-дневната работна седмица е ужас за работодателите
Снимка: БГНЕС

"Четиридневната работна седмица е мечта за работниците и ужас за българските работодатели", това заяви икономистката Мика Зайкова пред БНТ.

"Пилотните проекти показват хубави резултати, но за хубави държави. Получава се баланс между професионалния и личния живот, намаляват се болничните и трудовите злополуки, но за държави като България, където има дефицит на кадри, това си остава единствено мечта", смята тя.

"Вариант е първо да се започне с 6-часов работен ден", коментира бизнесменът Красимир Дачев.

"Техниката в България е на нивото на 20-и век. Трябват инвестиции и високоефективно производство", добави Зайкова.

По думите й намаляването на работната седмица ще помогне и на екологията.

"Нито дигитализацията е дигитализация в България, нито инвестициите. 92% са малките фирми в България и тяхната техника е години назад", категорична бе икономистката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
4
 
5
 
! Отговори
Спас преди 1 година
БГ държавата убива БГ бизнеса и така убива и себе си. България е запушен клозет от руски тип.
47
2
 
7
 
! Отговори
Фло преди 1 година
Проблемът с ниската производителност е основно в работодателя. За 20г стаж - във всяка фирма имаше проблеми с компютрите, мониторите, програмите, връзките с принтерите. Счетоводни неразбории. Липси на концепция за самата фирма, на работещ вътрешно фирмен модел, на работещ модел с външните контрагенти. Миш-маш в задачите. За да свършиш нещо, което би коствало 30 мин - се налага да говориш с 2ма колеги, да завъртиш 3 телефона, да решиш 5 логически задачи и да наредиш 5 пъзела.И ти отнема 4 часа
46
0
 
4
 
! Отговори
contractor преди 1 година
Не е етично така да се трият коментари! Направо президент я направете, евалата на жената. Със сигурност ще е по-добър президент а и може да влезе в гинес ако е по стара от Бойдон.
45
0
 
13
 
! Отговори
Луд с лопата преди 1 година
Ами то и като дават заплати се ужасяват ,или ако искате увеличение
44
2
 
9
 
! Отговори
Интересно? преди 1 година
До Анонимен 40: Всички тези, които описваш са същите тези, които докарват храната в магазина, от който пазаруваш, млякото, което консумираш, зеленчуци на пазара, хората дето поддържат пътища, водопреносна и токопреносна мрежа и още много други. Не съм сигурен, че това е правилния начин да се отнасяш към тези хора. Още повече AI наближава, да видим до няколко години колко полезен ще бъде твоя труд? Ще се молиш на някой "чорбаджия" да те вземе да дойш кравите!
43
2
 
8
 
! Отговори
Бай Чеп преди 1 година
Мичке, наборче, ами то при нас винаги си е било така, с ужаса на работодателите де. Помниш ли когато въведоха 5-дневната работна седмица и хоп.... "доброволен" съботник.... Та такааа.. , пак шЪ сЪ Упрайм, "Нема лабаво" !!!
42
1
 
8
 
! Отговори
ПЛАЩА СЕ: преди 1 година
За "свършена работа"--с определен обем и качество!ТИ САМ РЕШАВАШ , МОЖЕШ ЛИ И ДАЛИ ТИ Е ИЗГОДНО И ПО СИЛИТЕ---другото са ПРИКАЗКИ и надлъгване за пари!
41
3
 
25
 
! Отговори
Аноминем преди 1 година
Ама "Работодателя" мрънка, че няма да има за МАЛДИВИТЕ, ДУБАЙ и за колите и в тях любовниците!!!! Според тях 7 дни трябва да се работи без право на отпуска и за никакви пари е достатъчно
40
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
докторите са за зад борда. Мързеливи са твоята каста..........
39
0
 
4
 
! Отговори
Робовладелец преди 1 година
Аз не харесвам това
38
1
 
14
 
! Отговори
Е как преди 1 година
Нашата държава е хубава! Без пътищата и хората.
37
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бачкатори, много моля да си знаете мястото. Всякакъв нискоквалифициран труд НЕ попада в 4-дневната работна седмица. Вие сте роби. Въпрос на избор дали да си роб или не. Не сте учили- роби сте. Всякакви там, използващи думи "частници", "чорбаджии", "работник", "производство" никога няма да помиришете 4-дневна работна седмица. Пак казвам- вие сте си го избрали. Въпрос на избор е.
36
2
 
18
 
! Отговори
взаимно удоволствие преди 1 година
Някакви работодатели все пишат, ами работниците да си направят фирми и да видят какво е. Добре, има отговор за тази мантра - ами работодателите да работят по 12 часа, 6 дни в седмицата - нека и те видят какво е.
35
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Работодател.. Уважаеми, ти би ли работил в твоята фирма на условията, които осигуряваш на работниците си? Ама бъди честен.
34
0
 
6
 
! Отговори
Ония от АПИ.... преди 1 година
..също плащаха предварително и с аванси----затова сега се въртят като обрани евреи и се чудят къде им са милионите...ХАХАХААА....
33
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На 4-дневна работна седмица съм, откакто се помня. Петък най-многото 1 час да се работи нещо. Не че през останалите дни работя по повече от 4 часа де. То по цял свят е така- квалифицираният труд е сладък. Вече работническата класа да е мислила, да е учила. Учи, маме, да не работиш. И без това трудът на тази класа е тотално заменим от роботи.
32
3
 
11
 
! Отговори
АБЕ НАНЕ.... преди 1 година
...Плаща се за "свършена работа"----а не за "работен ден" за висене като *** и маркиране на дейност!!
31
0
 
20
 
! Отговори
овчар преди 1 година
В Испания например, петъка се работи с 2-3 часа намалено работно време.. ние това ако постигнем ще е събите
30
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С експерти като баба ви МИКА, ше ходите на избори до "ВТОРОТО ПРИШЕСТВИЕ"!
29
18
 
12
 
! Отговори
Работодател преди 1 година
Аз затварям.. Нека работниците ми си направят фирми и да работят и един ден в седмицата, ако искат.Отиваме към разпад,зануляване и рестарт ..Да му мислят свестните..