Поне 2 500 лв. са необходими месечно за едно тричленно семейство

1394 лв. са необходими за един работещ, сам живеещ човек
21 апр 2023 12:32, Йоана Цонева
221
Поне 2 500 лв. са необходими месечно за едно тричленно семейство
Снимка: БГНЕС

2 509 лв. са нужни на едно тричленно семейство - двама работещи възрастни и едно дете до 14 г. Това показват данните на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) за месечната издръжка на живот, измерена за първото тримесечие на 2023 г.

1394 лв. са необходими за един работещ, сам живеещ човек.

Доходът, необходим за издръжка, нараства с 3.1% на тримесечна база и 14.6% на годишна база. За едногодишен период средствата за тричленно семейство нарастват с 320 лв. и отгоре, а за един човек - само със 178 лв.

За едногодишен период брутната заплата за издръжка нараства с един работещ от тричленно семейство с 206 лв. или с 412 лв. за двамата работещи. За работещ сам живеещ човек брутната заплата за издръжка нараства с 229 лв.

КНСБ представи и факторите, които са повлияли на динамиката на доходите за издръжка на живот:

- Природният газ през месец март има спад 24.4% спрямо декември и свеждане до ръст от 3.6% на годишна база;

- Цените на тока за бизнеса през месец март отчитат спад с 56% и достигат до 212 лв. за мегават час, при 487 лв. през същия период на 2022 г. Цените остават все още на високи нива и пораждат несигурност, въпреки отчетения спад надолу и заявката за удължаване на изплащането на компенсациите до средата на годината.

- Петролът също регистрира намаление на годишна база с 33% и задържането му без съществени изменения на тримесечна база.

- Зърнените и маслодайните култури имат съществени корекции надолу на изкопните цени. С близо 27% има спад при цената на хлебната пшеница и спад от 55% при слънчогледа. Спад има и на цените на торовете.

- В световен план има намаляване на цените и на някои основни метали като калай, олово, мед и алуминиева сплав.

- Цените на производител в промишлеността през месец февруари достигат ръст от 8.9% на годишна база.

Още по темата
Синдикалната организация представи и динамиката на средните цени в групата на хранителните стоки, като при голяма част от тях се наблюдава ръст:

- Яйцата нарастват с 66% на годишна база, а на тримесечна с 14.4%. За едногодишен период цените на яйцата са нараснали с около 20 ст.

- При зеленчуците има ръст на тримесечна база със 17.1%, а на годишна с 18.2%

- Захарта и захарните изделия нарастват със 7.8% на тримесечна база, а на годишна с 26.8%

- Млякото и млечните продукти бележат тримесечен ръст с 2.5%, а на годишна база с 37.8%. Поскъпване има при киселите и пресни млека с 2.1%, при сирената се наблюдава лек спад от 1.4%, но на годишна база ръстът на цените им е внушително голям - 54.3%. При кашкавала се отчита задържане на почти същите нива.

- Месото и месните продукти на тримесечна база ръстът им е с 3.7%, а на годишна - с 23.1%. Продължава нарастването при каймата със средно увеличение с 5% и на годишна база с 33%. Сухите колбаси също нарастват средно с 3.8% на тримесечна база, а на годишна база с 21%.

- Хлябът и зърнените култури нарастват с 2.3% на тримесечна база, а на годишна база ръстът им също остава висок с 18.7%. Поскъпването на козунаците например е с 37.7% на годишна база, а на тримесечна - с 8.8%.

- Цените на услугите в заведенията за бързо хранене също бележат ръст с 3.7% на тримесечна база. На годишна база темпът на нарастването общо за групата е с 22%.

Динамиката на средните цени при групата на нехранителните стоки и услуги е следната:

- Намаление на цените се наблюдава при дървата за огрев и въглища, но на годишна база се отчита ръст в диапазон 28-45%.

- Средно в групата на "Електроенергия, газообразни и други горива" се отчита намаление с 2.2% на тримесечна база, но на годишна база ръстът е с 15.1%

- В сектор "Здравеопазване" за тримесечен период нараства с 2.7% , а на годишна база с 10.1%. Лекарствата и лекарствените продукти нарастват средно с 3.2% на годишна база.

Констатацията на КНСБ е, че всички тези данни за първото тримесечие на 2023 г. показват продължаващото поскъпване на живота и ограничаване потреблението до определени стоки и услуги. В заключение президентът на КНСБ Пламен Димитров представи и исканията на синдикалната организация за 2023 г.: приемане на Закон за държавния бюджет, втора актуализация на минималната работна заплата и достигането и до размер от 850 лв., въвеждане на необлагаем минимум, поемане на ангажимент за възможно най-бързо транспониране на директивата за адекватни и справедливи минимални заплати на ЕК и ръст минимум от 10% за 2023 г. на всички заплати.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пералнята Перла-04 ми струваше по-малко от една заплата. Сега пералнята струва от 500 лева до над 2000 лева, т.е. пак толкова, но според заплатата и качеството на пералнята.
155
9
 
3
 
! Отговори
ХАХАХАХАХАХАХА преди 1 година
До Анонимен 151, ако научиш нещо днес, то нека е следното: НИКОГА, ама НИКОГА здравеопазването и образованието в България НЕ са били безплатни! Само промити от пропаганда мозъци вярват в подобни партенки! Дано сега разбереш защо си беден!
154
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 152, е кой те е докарал до там, че купуваш моргите на Европа? Това, че си се родил не ти гарантира, че ще получаваш достатъчно за да си купуваш нова кола! Имаш ли кола? Ти сам я избираш! Ако не ти харесва как ти се развива живота, за който ТИ си отговорен.... ами направи нещо де! Стига мрънкахте! Така ли възпитавате децата си? Че някой им е длъжен и че пак някой не им позволява да постигат разни неща? Вие сериозно ли сте ударили дъното или си мрънкате по подразбиране?
153
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Клеции II, не си в час, нито за преди, нито за сега, а и манипулираш с размера на заплатите и как се движат цените на електрониката.
152
5
 
6
 
! Отговори
Клеций II преди 1 година
"До 1989-та всички имахме домакинските уреди използвани по това време - телевизор, автоматична пералня" Ти бавен ли си бе? Преди 89-та телевизор се купуваше един на поколение, пералнятра се предаваше поне на 2 поколения, за колата да не говорим. Всичко се ремонтираше постоянно. Пералнята си спомням, че беше 3 заплати. Сега с една средна заплата в София можеш да си купиш 3 перални. За кола се чакаше с години, сега всяко семейство в София с 2 коли и ги сменят през 5 години. Хайде не ми говорете.
151
2
 
1
 
! Отговори
Дес преди 1 година
Четенето с разбиране ми е отлично усвоено. Искрената радост от чуждото нещастие или проблеми, идваща от озлобление и омраза, също я улавям и различавам . А когато е толкова зле прикрита е просто невъзможно да се пропусне.
150
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1989 година изобщо не стоеше въпроса колко лева са необходими месечно за едно тричленно семейство. Тогава доходите ни бяха в пъти по-високи от сегашните доходи според стандарта на живот, който ни осигуряват.
149
1
 
2
 
! Отговори
B.B преди 1 година
Ида! Не може да разполагате с толкова много. 2500. Никакъв шанс. Само да убедя ппдб
148
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1989 година купувахме нови коли, сега купуваме коли от моргите на Европа. Толкова за 2-3 коли на човек пред блока.
147
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1989-та всички имахме домакинските уреди използвани по това време - телевизор, автоматична пералня и т.н. Автомобил имаше всеки, който желаеше. Сега живеем по-зле! Нямаме пари за нова техника, когато старата се развали. Нямаме пари за болниците, които преди бяха безплатни. Хората масово нямат пари, за да си покажат носа извън страната, а и визи трябват, не ни пускат без визи в много държави.
146
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 155, глупости! За това ли всички са наредили по 2-3 коли пред входовете си! Хайде стига мрънка глупости! Не е лукс, но трябва да бъде!
145
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Дес, всъщност тези, които са на минималка са злобните! Чети с разбиране.
144
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1989 автомобила не беше лукс, а необходимост и всеки, който искаше можеше да си купи нова кола с до 1-2 месеца чакане. Сега автомобилът стана лукс и не всеки може да си купи нова кола, а и се чака две години за нова кола.
143
1
 
11
 
! Отговори
Дес преди 1 година
Тези, които обяснявате какви десетки хиляди са ви доходите, сте написали коментарите си така, че от тях лъха озлобление и омраза. Със злост към останалите пишете. Човек, за да се озлоби, трябва да са му се случили не малко гадни неща. Няма от къде другаде да дойдат озлоблението и омразата. С начина си на писане сами се издавате, че твърденията ви са измислици. Помислете и друг път си структурирайте коментарите другояче, за да звучат по-достоверно.
142
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До пътнико свиден, не е задължително всеки да може да стигне навсякъде! Ако си тъмен субект... си седиш на четирибуквието! Оценени са като потенциални беди! Толкова! Имат право да обжалва. Явно нещо не им е чиста работата! Да се обърнат към посолството! Преди години на мой колега му отказаха виза за Гърция. Имаха причина. Къде е драмата?
141
1
 
7
 
! Отговори
_|_ преди 1 година
1000 лв. наема, 300лв комунални, по 200лв за градски транспорт. Останалото за хляб и кисело мляко.
140
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 142, т.е. признаваш, че си поредния манипулатор на мнения! Смешно е как човек не може да защити мнението си и набеждава другите за ***... ти, мой човек, нямаш право на мнение! Дори нямаш менине! Просто си манипулатор! Точно НСИ ти ти цирам! Явно дори не си си направил труда да отвориш страницата на НСИ, а си измисляш проценти! Колко ти струва поста? 30 копейки?
139
2
 
6
 
! Отговори
пътнико свиден преди 1 година
137, щатски гражданин кани двама българи за сватбата на сина си, за 5 дни. Американското посолство им отказва виза с довода, че са потенциални имигранти. Та докъдето си решат ли могат да пътуват, казваш?
138
1
 
2
 
! Отговори
До141 преди 1 година
Влизаш в сайта на НСИ и търсиш,ама къде по лесно е да тролиш!
137
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 140, интерес имам. Дай линк! Ако твърдиш нещо си длъжен да дадеш източник на информация. иначе си е мнение! И не, не е вярно! Само за 2011 година има ръст на жилищата с 3% :) Хайде сега Докажи, че представяш факт, а не изказваш мнение!