По 148,35 лв. ще получат като помощ за ток уязвими домакинства

Помощта ще бъде предоставена на около 320 000 семейства
13
По 148,35 лв. ще получат като помощ за ток уязвими домакинства
Снимка: Pixabay

С еднократна помощ от 148,35 лв. ще бъдат подкрепени около 320 000 уязвими домакинства в България, които са най-засегнати от високите цени на електроенергията. Подкрепата ще бъде оказана по новата мярка „Подкрепа на уязвими домакинства - SAFE“, която е с бюджет от близо 47,5 млн. лв. Операцията беше гласувана по време на заседанието на Комитета за наблюдение на Програма „Развитие на човешките ресурси“ (2021-2027) след седмото изменение на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (2014-2020) и създаването на нова Приоритетна ос, към която е насочен финансов ресурс от инструмента REACT-EU.

"Основната цел на операцията е оказване на подкрепа на уязвимите домакинства да посрещнат разходите си за потребление на енергия с цел превенция от изпадане в бедност и социално изключване", заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Наталия Ефремова.

Тя допълни, че Програма „Развитие на човешките ресурси“ и Министерството на труда и социалната политика са първите възползвали се от новия инструмент на Европейската комисия за подкрепа на най-уязвимите хора в условията на висока инфлация.

Очакванията са дейностите по операция "Подкрепа на уязвими домакинства – SAFE" по ОПРЧР да бъдат реализирани за период от 2-3 месеца и да приключат през есента на 2023 г., заяви Десислава Ушколова, началник-отдел „Програмиране и договаряне“ в Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти“ в Министерството на труда и социалната политика. Тя уточни, че уязвимите домакинства в риск от изпадане в бедност, които ще получат еднократната помощ са 320 000 и ще бъдат компенсирани за високото ниво на инфлация, вследствие на ръста в цените на петрола, газа и електричеството. При изчисляването на размера на еднократната подкрепа за едно уязвимо домакинство, освен инфлацията за последната година са  взети предвид  и средните разходи за топлоенергия и електроенергия на домакинствата през 2022 г., които са предоставени от Националния статистически институт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: токпомощуязвими
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се изпишат едни пари за тоя,за оня,на някои ще дадат,но други ще са писани и няма да вземат!Крадат от бедните!!!!Ще ги вземе някой чиновник,защото уж някой не ги е потърсил.Комунистиииии!!!!
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимна преди 1 година
Дано съм в списъка им за подпомагане като трайно безработна. Че до сега все помагайки а, а аз все не съм разбрала че помагат.
9
2
 
5
 
! Отговори
много пара бе преди 1 година
Ще има за един кубик дърва.
8
0
 
8
 
! Отговори
Пен преди 1 година
Само не казаха кои са тези уязвими ! Искам и аз да кандидатствам !
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Индийците" ще получат пари за ракия
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как не разбирате бе?Кажат ли,че ще подпомагат някого,това е техен човек.Той винаги иманужда от подпомагане.Те комунистите така са си свикнали,да им се дава!Е може да се пишат и десни,ама за който им вярва!!!!Помощи за ''наши хора'' е това!
5
9
 
3
 
! Отговори
Петьо преди 1 година
Това да но е на месец че мен ме усигуряват на минималната а жената работи без догувор и имаме 2 деца и по книга живеем 159 на чувек ама реално зимаме 4800 лева на месец.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе нещо не мога да сметнал,колко процента са тия 47.5 милиона на база 13 милиарда раздадени на бизнеса,най вече на едрият червен такъв раздадени като субсидия за ток???
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бла бла бла бла.Точно най-уязвиите няма да получат нищо!Те няма и да разберат,че уждържавата се грижи за уязвимите де.А колко хора има без дом и се нуждаят от квартира,но се е вредил оня новинар-турчинът от БТВ!Връзкарстово и социализма продължават,ама с корупция и в частен вариант,не в държавен!
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как ги определиха тея уязвимите?
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ХА ХА!