Какви коли купува българинът и на какви цени?

От бранша предлагат да има субсидии за купуване на нови е-автомобили
29 апр 2023 16:15, Елка Василева
36

Стари автомобили от по-нисък клас са най-продаваните от автокъщите у нас. Според експерти България се е превърнала в автоморгата на Европа.

Над 70% от колите в страната са на повече от 15 години, а тези под 5 години са едва 4-6 на сто. От бранша заявяват, че имаме най-стария автомобилен парк в Европа.

Още по темата
"Българинът вече не купува скъпите марки, а малко по-практично - купува автомобил от по-нисък клас, но по нова година и на по-малко км, за да може да го използва повече време", коментира зам.-председателят на Асоциацията на вносителите на автомобили в България Любомир Доросиев пред Bulgaria ON AIR.

Масово българинът купува вносни стари автомобили. Причината е по-ниската цената.

"Предпочитани са автомобили във възраст между 3 и 10 години и ценови диапазон 10-30 хиляди лева. Най-често се внасят автомобили от Италия, Германия - от европейския пазар, както и Швейцария. В момента хит на пазара според експерти е вносът на коли от САЩ и Канада, което помага да се освежи автопаркът", поясни собственикът и управител на автокъща Уалид Шелбая.

От бранша коментират и увеличението на цените на вносни автомобили вследствие на пандемията от Ковид-19 и прекъсването на линиите за доставки.

"Увеличението е поне 25%, защото спряха продажбите на нови автомобили и все по-често - както в България, така и в Западна Европа се търсят автомобили втора употреба, а пък те липсват на пазара, защото не се продават нови", изтъкна още Доросиев.

Докато клиенти търсят автомобили на по-ниски цени, от бранша предлагат държавата да започне да субсидира закупуването на нови електрически автомобили, което ще помогне с изчистване от стари коли и ще спомогне за намаляване на замърсяването на въздуха.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как ще зареждам електричката, ще си пусна разклонител от терасата до паркинга ли?
35
3
 
4
 
! Отговори
contractor преди 1 година
Купува две коли на старо на голия бачкаторски тумбак и ги държи в калта пред блока. По действителен случай.
34
2
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Любчо много хитър.Иска да се закачи на държавната хранилка.Да,ама не.Който иска електричка ,да си плаща.
33
4
 
3
 
! Отговори
Онзи преди 1 година
Карам си 21- годишния СААБ и ме боли кабела.
32
0
 
2
 
! Отговори
тези пък преди 1 година
90% купуват автомобили до 30000лв......колко ще е тази субсидия 50000лв. ли?
31
1
 
9
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
Пробега на коли нов внос е нереялен.Погледнете обявите за две годишни коли в Германия.Повечето са на 100хиляди.На осем години са средно на 400 и идват в Абсурдистан на 140 160 хиляди.***,като види 400гиляди и бяга надалеч.Чувства се по спокоен,като показва под 200 хичяди.Тамън разработена.
30
0
 
0
 
! Отговори
Q преди 1 година
До ОгиБензинов ли е пасата или дизел и автомат ли е?
29
0
 
6
 
! Отговори
Иван преди 1 година
"поясни собственикът и управител на автокъща Уалид Шелбая." - ясно, разбрахме. А иначе колите от Щатите обикновено са смазани и оправени в Европа, главно в източния блок. Винаги проверявайте в carfax, за да не останете изненадани после.
28
0
 
9
 
! Отговори
Оги преди 1 година
За съжаление в България е трудно да купиш нещо запазено. Преди години купих една е класа на 8 години за 13000 и на 145к км. Е направо се разсипах да я оправям и едва я продадох. После търсих 1 година кола и всички искат за някакви посредни коли цени като за премиум. И едно арогантно държане все едно не си купувач, а им губиш времето. Накрая заминах в Белгия и после в Германия взех 3 годишен пасат за 15 евра на 210хил. Е за 5 години само 1 алтернатор смених и вече е на 360хил.
27
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И що трябва държавата да плаща субсидии за купуване на безсмислено скъпи, неефективни, фалшиво екологични автомобили? Щото "адженда", нали?
26
11
 
6
 
! Отговори
Да преди 1 година
Аз си купих Шкода от магазина. Миришеше гадно на автомобилен завод една година и някой я беше карал 6 километра. Гумите бяха напомпани над 3 атмосфери и се наложи да се изпусне въздуха до нормалните нива. Не ви предлагам да си купите нова кола, няма смисъл да дадете 20000 и на другия ден да струва 10000.
25
3
 
18
 
! Отговори
Дидо преди 1 година
Аз си купих страшен фият само на 18 години. Карал го е италиянски дядо на 90 години и то само до магазина 1 път месечно и то последните 5 години не го е карал щото е бил на легло. Направо със смъртният акт в багажника я докараха колата. Като нова от магазина е. На около 10 хиляди километра.
24
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Авто къщите трябва да дават гаранция минимум 25 хиляди километра или една година. Казах!
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 18 - Аз имам въпрос! Как се кара колата, когато имаш хемороиди? В смисъл - има ли режим на меко окачва? Седашката прави ли дупчица, за да не ги натискаш, като караш? Важни неща са!
22
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво е "българин с нова кола" според немския съд? Кражба!
21
3
 
21
 
! Отговори
Дебиле.бг преди 1 година
Подвижен скрап и издухани таратайки, малко поизлъскани и с върнат километраж.
20
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има служебни коли на две години с триста хиляди на километража! Хубавото при немците е че превъртането на километража го направиха подсъдно деяние! А немеца не е глупав да продава свестна кола евтино! Цяла Източна Европа търси евтиното!
19
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имайте на предвид че бизнеса по автокъщите в Германия се държи преди всичко от сърби,шиптъри,турци или от този сорт! Когато се намери читава кола веднага с излизането на обявата е вече продадена! Така че тоя бизнес не е лесен!
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На година и половина за 100000 лв. Други въпроси?
17
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя,който търгува с коли,нали и той храни семейство,а като докара каляската нали трябва да я продаде може след два дена,но може и след два месеца!