"Гражданската отговорност" скочи драстично за месец

При някои застрахователи скокът е над 50 на сто
19 май 2023 18:00, Стела Стоянова
25
"Гражданската отговорност" скочи драстично за месец
Снимка БГНЕС

Драстично поскъпване на задължителната застраховка "Гражданска отгворност" изненада собственици на автомобили, които сега трябва да подновяват полиците си. От около месец застрахователните компании са вдигнали цените, като при някои скокът в сравнение с миналата година е над 50%, казват брокери.

Шофьор без никакви провинения трябва да плати сега 275 лв. при положение, че при същия застраховател изтичащата му полица е за 190 лв. Проверка с електронните калкулатори на брокерите показва, че подобна цена предлагат и останалите застрахователи - най-ниската оферта е за 272 лв., но повечето са около 300 лв., а най-високата оферта е 320 лв, съобщава "Сега".

Повишение на цената на бе очаквано, след като в последните две години на ковид-пандемията, компаниите масово свалиха цените. Толкова драстичен скок само за месец обаче трудно може да се оправдае с инфлацията, защото през 2022 г., когато тя растеше и стигна рекордните 18%, цените на ГО останаха без промяна.

От Асоциацията на българските застрахователи уверяват, че цените на застраховката ще нарастват плавно тази година, догонвайки нивата отреди ковид-пандемията. "Има изострена конкуренция на пазара, която дори беше довела в някаква степен до не съвсем логично понижение на цените. Постепенно тенденцията се обърна, защото обезщетенията оказват въздействие и след като те се повишават, няма как трайно цените да се движат в посока намаляване или пък да стоят ниски", коментира пред БТА тези дни доскорошният председател на АБЗ Константин Велев. Той посочва, че заради инфлацията сумите по застрахователните обезщетения нарастват, защото поскъпват автомобилите, резервните части, труда в автосервизите и това няма как да не се отрази и на цената на "Гражданска отговорност" и "Каско".

Комисията за финансов надзор (КФН) също обяснява сегашния ръст на цените на "Гражданска отговорност" с "ускорената инфлация, както и с възстановяването на стопанския оборот след двете години на пандемия".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Бай Дрън преди 11 месеца
19, според нова директива на ЕС, не трябва да сменяме колите си често, а да ги ремонтираме ако се наложи. А дали дадена кола е бракма след 10 години е спорен въпрос. Моята ще прави 12 години и е на 92000 км. Искаш да кажеш, че преди две години е трябвало да хвурля колата, когато е била на 75к км? Та вие си взематебтаралясници на 5 години с върнат километраж от 300к на 123к :)
20
0
 
0
 
! Отговори
Бай Дрън преди 11 месеца
Хаха, мен с такава застраховка ме деряха Мото Пфое още преди 15 години и повече. Още тогава ми вземаха 270 лева. Какво се оплаквате?
19
0
 
3
 
! Отговори
Дддд преди 11 месеца
Крайно време е да мяма заплати под 2000 лева.Скъпи бизнесмени крадци на човешки труд.
18
0
 
3
 
! Отговори
??? преди 11 месеца
За какво плащаме Гражданска отговорност, Каско и Данък, като срещу това не получаваме нищо или почти нищо?!
17
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Крайно време е да стане 2000лв., а данъкът за всякакви бракми на над 10 години- 3000.
16
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За да покриват в целия ЕС трябва да се доближават по цена, няма как. В Испания съм на каско със 150Е самоучастие и плащам 410 кинта.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Високи застраховки за онези хващани с алкохол, с превишена скорост и нарушения от всякакво друго естество на пътя. Рецидива да не се толерира и застрахователите да помогнат в борбата срещу касапницата на пътя. Високи застраховки за младите шофьори, както е в Англия. Тук всеки ден 18 годишни без опит правят мелета. НО, защо високи застраховки за хората без провинения и спазващи правилата?
14
3
 
1
 
! Отговори
Отговорен гражданин преди 11 месеца
Чудесно!
13
10
 
2
 
! Отговори
Хахаха преди 11 месеца
Ако нямаш 300 лева на година за гражданска, не можеш да си позволиш автомобил, по-добре пеша, че и градският транспорт ще ти е скъп.
12
1
 
10
 
! Отговори
Стамат преди 11 месеца
Ще плащаме повече, за да има за разни шофЕрчета, които си познават колата и показват какво може на втора. А Пътна полиция ще си бърка, традиционно, в носленцето.
11
0
 
17
 
! Отговори
xu4o преди 11 месеца
Една огромна армия от хрантутници живее на гърба на обеднелия народ.Абсолютна наглост.Това са *** които само смучат без да произвеждат нищо.Като кърлежи....
10
2
 
8
 
! Отговори
500 преди 11 месеца
Това си е направо Баташко клане
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Костов, ако не са ти плащали значи си бил виновен, или пиян, или дрогиран :) Един път са ми блъснаха паркирания автомобил пред вкъщи и си ми платиха. Търси вината в теб!
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Щерю, hahahaahahahah! И? Това дава ли им право да шофират след смъртта? Осъзнаваш ли каква идиотия си написал? И да те светна: всички на минимална заплата НЯМА да станат изведнъж гении :) Свиквай! Плащаш => шофираш. Не плащаш и шофираш = > затвор! Така е честно!
7
3
 
6
 
! Отговори
Костов преди 11 месеца
Два пъти, не ми изплащат щети.Това е истината.Сега се чудя как да не я плащам.
6
2
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 11 месеца
До Анонимен: - Много гении приживе са били бедни и от никого недооценени хора, но откритията им са били в полза на цялото човечество...
5
4
 
12
 
! Отговори
Щерю преди 11 месеца
Високите цени са дискриминация спрямо по- бедните, с/у която няма противодействие...
4
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Дупката в бюджета трябва да се запълва
3
1
 
33
 
! Отговори
От хората преди 11 месеца
До кога примерните шофьори ще плащаме повече заради ненормалниците по пътищата.Стига вече.Спрете с тази гавра.До кога ще пълним касите на застрахователите.
2
3
 
26
 
! Отговори
пенсионер преди 11 месеца
Ами сега за 30 годишното фордче ще плащам повече пари от колкото то струва !!!