Забрави ли българинът книгите в дигиталната епоха?

Преди 15 години е имало тенденция да се чете повече онлайн
37
Забрави ли българинът книгите в дигиталната епоха?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

24 май е празник, какъвто нямат другите народи по света - празник на писмеността, просветата, културата.

"Четенето все още има място в живота на българина и това е радостно, защото тези светли бъднини, които ги очертава Стоян Михайловски преди повече от 120 години, е било нещо изключително важно за българина. Четенето е противопоставяне на тази бездуховност, неграмотността, на липсата на смисъл в живота", каза издателят Пламен Тотев за "България сутрин".

По думите му преди 15 години е имало тенденция да се чете повече онлайн.

"Зад издаването стои изключително много труд, за който са нужни много време и усилия - неща, които не са научени за месец или година. Има едно желание да се пише, дори и днес, когато има повече дигитални технологии. В българина то е особено силно, макар че има залитане и в другата посока, когато не си прочел достатъчно, за да имаш критерий за това, което създаваш", допълни Тотев в ефира на Bulgaria ON AIR.

За него 24 май са основите на българската култура и писменост: "Защото в едно време, когато се променят ценностите и когато е по-важно какъв телефон имаш, отколкото колко книги си прочел, е важно да има духовност."

И е категоричен, че в библиотеката си българинът трябва да намери място за българската класика.

"Това е българската класика, която се изучава в училище. Четенето на книгите е развитието на тази грамотност, която ни помага да се изкажем и по-добре в общуването, в социалните мрежи дори. А изкуственият интелект симулира и наподобява човешкото мислене и творчество, но тази искра на творчеството", подчерта издателят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: книги
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Моше преди 10 месеца
Днес никой не чете ... а ако чете - не го разбира .... а дори и да го разбира, то много бързо го забравя . Станислав Лем.
25
5
 
2
 
! Отговори
Мхм, преди 10 месеца
ние българите четем книги,обаче за евроатлантическите метастази с тротинетки - ниЗнамЪ :)
24
5
 
4
 
! Отговори
православен преди 10 месеца
До Обективен:Като направим равносметка и разбор,се вижда,че православието с нищо не ни е помогнало.Всички държави които приеха католицизма и латиницата са много по-напред във всяко едно отношение,и няма база за сравнение с тях освен,че сме все още живи.
23
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Книгите са стока, а и заемат място. Електронните варианти са по-евтини и не трябват нови рафтове или библиотека.
22
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Така наречените аудиокниги повреждат поколението. Нито могат да четат, нито да пишат.
21
3
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 10 месеца
Заветът на св. Методий към българския народ: "Пазете своята православна вяра - този безценен дар, донесен ни от небето чрез Божия Син - Иисуса Христа. Ако вярата ви е крепка, и вие ще бъдете силни; отслабне ли тя у вас, и вие ще отслабнете и ще станете плячка и роби на други народи. Пазете православната си вяра!"...
20
10
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 10 месеца
Една хубава книга гони цена 50-80 лв., че и нагоре. - Как да чете българинът?!?
19
1
 
5
 
! Отговори
Не! преди 10 месеца
Просто купуваме от чужди сайтове! Българските преводи са потресаващи понякога.
18
0
 
3
 
! Отговори
Студент – екология преди 10 месеца
Без книги и учебници не става. В интернет има всякакви дивотии.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 22. Всичките съм ги минал без рекламираните "учители как да живеем". Предпочитам О'Хенри и Чудомир.
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 18 - Повярвай ми, предпочитам такива чели само и едонствено Лий Чалд и Джон Грийн, пред разни, чиято всяко второ изречение започва с "Джордън Питърсън казва ...". Не, че имам нещонпротив Питърсън, дори напротив, ама прекалено много го приемат за спасител и месая, дето ги "учи да са мъже".
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 14. Така е. Но няма значение стойностната книга на какъв носител се чете. Дигиталната епоха и четенето на книги не са в принципна опозиция, в каквато често ги поставят.
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Едно време много четяхме.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 16. Нещо такова. Денонощно четат разни "любовни романи" или от рода на ония графомани като Том Кланси и вече са много начетени. Разбира се да четеш само "висша" проза си е абсолютно същата работа като четенето на "любовен роман". Сложно е. Навремето съм чел много и всякакви книги, но вече не ми се чете някак си. Може би трябва от всичко по малко.
12
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
15, 'Стига синкри провалите, зад "артистичност" и "чуждици" (О ирония!).СПРИ да се правиш на интересен. Не си!' -- ти като някой който много спазва правилата нямаш капацитет за това, което говоря, иначе се наричаш пазител на езика. за чиновник и полицай ставаш, за учител или писател не
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 14 - Мен не ме притесняват толкова тея, дето не се са всеки ден с книгите. Но и ти си прав. Важмо е какво се чете. За съжаление, има много хора, които избират Айн Ранд, Питър Тийл, Наполеон Хил, Сун Дзъ, Карниги, а Пузо и Макиавели, булвално ги имат за "стъпки лъм успеха". Аз лично на тея им вилам "стартове пакет за корпоративни елитисти", но всеки си има право на мнение.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 12 - Как да не пиша на български? На патагонски ло пиша? Стига синкри провалите, зад "артистичност" и "чуждици" (О ирония!).СПРИ да се правиш на интересен. Не си!
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 13. Все пак има книги и книги. Трябва и да се избира какво са се чете.
8
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
9, 'като стар българин, поне ползвай точки и главни букви' -- малките букви и липсата на точки прави текста по-красив и артистичен, но ти като не пишеш на български отде да знаеш туй?
7
1
 
5
 
! Отговори
8 преди 10 месеца
А ся де! Кажи ми? Познавам завършили в чужбина студенти, дето са прочели по 3000 книги и повечето са били на български. Зависи от човека, а не от някакви си надписи на улицата. И какъв го дири там нормален човек?!?!