НС прие: Домашните насилници без достъп до оръжие

Те няма да имат правото да доближават жертвата си
25 май 2023 15:08, Стела Стоянова
44
НС прие: Домашните насилници без достъп до оръжие
Снимка БГНЕС

Извършителите на домашно насилие няма да имат право на огнестрелно оръжие и пиротехника.

Няма да имат правото и да приближават жертвата си. Ако имат общи деца, те ще бъдат изведени от жилището, в което са живели с насилника. Няма обаче да се прекъсва възможността на детето да вижда другия си родител.

Това са част от новите, по-тежки мерки за защита на жертвите на домашно насилие, които приеха депутатите на първо четене. Това стана след дълъг дебат и спорове между парламентарните групи на "Възраждане" и БСП.

Още по темата

Със 151 гласа "за" Народното събрание прие законопроекта на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Подкрепа за тях дойде и от ДПС, а "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" гласуваха "против".

С 213 гласа "за" депутатите приеха и текста на БСП. ГЕРБ-СДС се въздържаха, а от "Възраждане" бяха против.

Двата законопроекта са почти еднакви, като една от разликите е, че социалистите не са съгласни насилието чрез бездействие също да бъде наказуемо.

"Има такъв народ" пък са написали нов закон за защита от домашно насилие, който обаче получи подкрепа само от тях и ДПС.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
11
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
Домашните насилници са хора, които спазват всички закони, разпоредби и заповеди! С М Е Ш Н И Ц И! Ако чакате на тези да ви пазят.... по-добре копайте собствения си гроб!
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Психически тормоз, следене, контрол на съобщенията, подслушване със СРС включват ли се в състава?
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имайте предвид, че повечето насилници нямат оръжие в дома и не всяко убийство е непременно физическо. Доста често системният психическият тормоз е достатъчен, за да съсипе здравето на някой или да го доведе до мисли за самоубийство, ако няма човек/институция който да го подкрепи и да му помогне адекватно. Докато не се инкриминира психическия тормоз и не се създаде нетърпимост в нагласите на обществото към насилието въобще, нищо няма да се промени.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И как се доказва това? Нали знаете че в България нищо не може да се докаже.
9
1
 
12
 
! Отговори
L. преди 1 година
По къщите има ножове, чукове, триони, сатъри... До кое оръжие ще им забраним достъпа, моля?
8
0
 
12
 
! Отговори
ИК в действие преди 1 година
Какво ще рече ,,насилие чрез бездействие"? Прокарват се все по-абсурдни текстове, които водят до злоупотреби.
7
0
 
9
 
! Отговори
Достъп до оръжие? преди 1 година
Кухненският нож оръжие ли е?Брадвата?А литрова бутилка пълна с течност?Може много варианти за използване на битови предмети за убийство да бъдат изброени. Горната забрана издава желанието на органите по сигурността да си създадат алиби, видите ли,ние направихме нещо,колкото и да не е работещо.Тези органи следва да са при хората,между тях,да реагират незабавно,не само да са щит срещу народната любов на корумпираните ни политици.А за оръжията-от утре искайте разрешително за всичко.
6
0
 
7
 
! Отговори
Смях в залата преди 1 година
Достъп до оръжие няма да имат домашните насилници.... ХАХАХАХХАХАХА! Нали се сещате какво ВЕЧЕ се е случило, за да се води у Бегето накой за домашен насилник. СЛЕД ДЪЖД КАЧУЛКА, за нищо висящи в НС, народни представители, е това. Пак никаква работа не сте свършили.
5
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Възраждане пък какъв им е проблема?
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те повечето насилници нямат хладно оръжие или го заемат от някой, или ползват нож или просто юмруците си, по закон ако жертвата подаде сегнал и сега може да се издаде ограничетлна заповед, не виждам кой знае каква разлика с този закон
3
4
 
9
 
! Отговори
тротинеткасколт преди 1 година
Братя българи сатанистите започнаха ударно да водят родината до затриване!Дали на тротинетката ще дадат един Колт?След увеличаване натовските войски в страната скоро ще последва и включването ни в "освободителната натовска мисия" в Украйна!Братя да се обединим срещу антихриста!
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оф,най после ще обезоръжат ченгесарницата!Ще ядат шамари
1
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малкопишковците от *** си мечтая да бъдат насилници, щото едно време са яли яко бой. Това е известно като ехо комплекс за малоценност от който е страдал и Хитрлер, сега страда и Путин, такива са малкопишковците