Кристалина Георгиева: Моята родина е "предопределена" за еврозоната

Това е пътят, по който страната трябва да върви, убедена е тя
Обновена: 3 юни 2023 21:11 | 3 юни 2023 20:58, Анисия Иванова
216
Кристалина Георгиева: Моята родина е "предопределена" за еврозоната
Снимка: БГНЕС

Кристалина Георгиева, която е управляващ директор на Международния валутен фонд, каза, че нейната родина - България е "предопределена" да влезе в еврозоната въпреки политическата безизходица през последните три години, която възпрепятства опитите на страната да се присъедини към единната европейска валута.

"Това е пътят, по който страната трябва да върви“, каза родената в София Георгиева пред репортери в събота в рамките на съвместната конференция на МВФ и Хърватската централна банка в Дубровник, съобщава агенция Блумбърг.

"Въпросът е кога, а не дали България ще влезе в еврозоната и не само заради ангажиментите, които България има като член на ЕС", добави тя.

България, заедно с Хърватия, се присъединиха към т.нар. "чакалня на еврозоната", известна като ERM-2, през 2020 г. Но за разлика от Хърватия, която прие еврото този януари, България през последните години беше измъчвана от политически катаклизми. По тази причина бившата социалистическа държава, чиято валута е обвързана с еврото, се отказа през февруари от целта си да се присъедини към еврозоната още през 2024 г., съобщава БНР.

Кристалина Георгиева подчерта важността на политическата стабилност за успешната парична интеграция, като посочи по-стабилната ситуация в Хърватия, където премиерът Андрей Пленкович спечели втори четиригодишен мандат на общите избори през 2020 г.

"Контрастът между Хърватия и България показва, че там, където има политическа воля и където обществото е единно дори и в най-трудните времена, може да се постигне добър резултат“, каза Георгиева и допълни, че Валутният борд в България "закрепи стабилността в страната. Никой не иска валутният борд да отпадне".

Георгиева каза още, че регионът на Югоизточна и Централна Европа е показал "силно възстановяване" от икономическите загуби, понесени по време на пандемията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
28
 
! Отговори
Бълб преди 1 година
Злото не се побеждава само с добри приказки.
140
1
 
36
 
! Отговори
Алекси преди 1 година
В коментарите, някои казват ,че тя козирува.Според мен по- скоро си е сложила ръката на горната ушна мида с цел да чува по- добре какво и шепнат и заповядват западните господари.Иначе- сбогом ТЛЪСТА заплата и др. доходи от там.
139
1
 
29
 
! Отговори
Референдум Кон преди 1 година
Ако записите са автентички за 7% на "алабалистите", и пуснаха "кон", предполагам вирусче. Това значи че ще ПОДМЕНЯТ РЕЗУЛТАТИТЕ от референдума за еврото.Те затова са толкова сигурни и учтиви в НС за приемане на Подписката.
138
5
 
37
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Тъз никаквица питала ли е народа какво иска ? Откъде накъде ще разпродава Родината.
137
6
 
30
 
! Отговори
Фяфъ преди 1 година
Да изпратим майцепродавците Кирил и Асен с еднопосочен билет за Канада. За да не са самотни да изпратим и Мария с тях да им прави компания!
136
6
 
38
 
! Отговори
Бълб преди 1 година
България си има национална валута. Казва се български лев. На който това не му харесва да ходи някъде другаде.
135
4
 
23
 
! Отговори
Финансист преди 1 година
Тая бахча иска да ни смени еврото с копейки ! На копейки ще станат нашите парички , след като влезем в Еврозоната и ни натътрузят еврото.
134
2
 
28
 
! Отговори
Фън Кун Хан преди 1 година
Кристалина е живото и говорещо доказателство, че жени не трябва да се занимават с политика. В момента, в който си отвори устата говори само глупости от които България получава вреди.
133
5
 
28
 
! Отговори
Бълб преди 1 година
Утре на протест пред президентството. Българите трябва да си кажат най-после мнението на майцепродавците Кирил и Асен.
132
1
 
14
 
! Отговори
Кириакос Мицоракис преди 1 година
Тя не козирува, това нежно загатване на римският поздрав.
131
1
 
27
 
! Отговори
Allseeing преди 1 година
Защо се прекръсти от Сталинка на Кристалина. Какво му беше на старото име?
130
1
 
22
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 1 година
Да бе,да, "твоята родина" която продаваш за 30 сребърника....
129
0
 
16
 
! Отговори
777 преди 1 година
Тази на снимката на кого козирува?
128
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е па не е ли права? 90% са про'с'таци дет гласуват да влязат в клуба на длъжниците да им плащат дълговете. Нека да стане.
127
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моляя ненормални сте вие соросиите без мозък бог и съвест без род и родина
126
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сталинка да си стои при краварите , да я пенсионират вече и да си плюска парите , така ще си умре от преяжднане
125
8
 
17
 
! Отговори
Копейкин преди 1 година
не е щастлив. В Русия също в 4-ри области въвеждат цифрова рубла. Китай цифров юан и соц. рейтинг - страшна диКтатура. В Нигерия също цифрова валута - там загиваха хора. Чили изцяло дигитална - емигрантите избягаха от там. Русия и Китай са част от Глобалния контрол и световното правителство. Бягайте в държави, които отказаха цифрова валута. Британия като бивш член на ЕС, категорично отказа еврото, и Дания преди това пострадаха с ERMI, сега има ERM2. Махнат ли лев следва унищожаванетО на България
124
25
 
2
 
! Отговори
Радев преди 1 година
Ами къде ще ,ходим ,бедна държава ,бе природни залежи с огромни дългове ,ще.се правим на важни,на гол *** чифте пищови,а лева и без това е свързан с еврото ,у е стабилен не защото имаме силна икономика,не слушайте копейкин,той може и да иска да въведе рублата ,която става само за тоалетна бумага
123
0
 
19
 
! Отговори
Не се преди 1 година
Успокоявайте с ПП, че като теглят заеми няма да ни вкарат в еврото, според критерии за еврозона. Хърватия също не отговаряше, но я приеха. В момента се извършва фалит на периферни д-ви, това е съзнателен процес, за да изкупят на безценица материални активи и ресурси, земи, ток, вода, АЕЦ-ове, заводи,мини, ТЕЦ-ове. Цифровото евро няма покритие - злато, метал, петрол Нищо, това е софт, и система за контрол. 50 милиарда са отпуснати от ЕС за дигитални и цифр. приложения. В БГ хиляда фирми, също.
122
2
 
15
 
! Отговори
Гледайте видеа 40 преди 1 година
причини да не приемаме еврото. Гледайте главният мениджър на БМР за контрол и цифрови валути General manager of BIS explaining how CBDC's will look like in comparison to a current cash преди 2 г. Във Франция преди 2 г. успешно беше тествано цифровото евро. Ненапразно забраниха доста крипто - те са частни и се легализират от държавни органи. Имаме духовен преврат ЛГБТ и НПО-та обучение, промениха Закон. Финансов преврат Евро, предстои промяна Закон БНБ, Държавен преврат "алабала 7%, кон" избори