Кристалина Георгиева: Моята родина е "предопределена" за еврозоната

Това е пътят, по който страната трябва да върви, убедена е тя
Обновена: 3 юни 2023 21:11 | 3 юни 2023 20:58, Анисия Иванова
216
Кристалина Георгиева: Моята родина е "предопределена" за еврозоната
Снимка: БГНЕС

Кристалина Георгиева, която е управляващ директор на Международния валутен фонд, каза, че нейната родина - България е "предопределена" да влезе в еврозоната въпреки политическата безизходица през последните три години, която възпрепятства опитите на страната да се присъедини към единната европейска валута.

"Това е пътят, по който страната трябва да върви“, каза родената в София Георгиева пред репортери в събота в рамките на съвместната конференция на МВФ и Хърватската централна банка в Дубровник, съобщава агенция Блумбърг.

"Въпросът е кога, а не дали България ще влезе в еврозоната и не само заради ангажиментите, които България има като член на ЕС", добави тя.

България, заедно с Хърватия, се присъединиха към т.нар. "чакалня на еврозоната", известна като ERM-2, през 2020 г. Но за разлика от Хърватия, която прие еврото този януари, България през последните години беше измъчвана от политически катаклизми. По тази причина бившата социалистическа държава, чиято валута е обвързана с еврото, се отказа през февруари от целта си да се присъедини към еврозоната още през 2024 г., съобщава БНР.

Кристалина Георгиева подчерта важността на политическата стабилност за успешната парична интеграция, като посочи по-стабилната ситуация в Хърватия, където премиерът Андрей Пленкович спечели втори четиригодишен мандат на общите избори през 2020 г.

"Контрастът между Хърватия и България показва, че там, където има политическа воля и където обществото е единно дори и в най-трудните времена, може да се постигне добър резултат“, каза Георгиева и допълни, че Валутният борд в България "закрепи стабилността в страната. Никой не иска валутният борд да отпадне".

Георгиева каза още, че регионът на Югоизточна и Централна Европа е показал "силно възстановяване" от икономическите загуби, понесени по време на пандемията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Много работа се заформи за народният съд . То сталинки , то калинки , то национални предатели то крадци то убийци , то шпиони . Крали с цели композиции с товарни вагони .
120
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
България е решено да стане собственост на еврозоната . А българите обслужващ персонал в скъпите и имоти и военни бази. Който оцелее и без това много са. Щото до 4.5 млн. Има кво дасе желае. Щото хитри са българите . Бягат в чужбина и там оцеляват. Ама ще се върнат.
119
1
 
17
 
! Отговори
Еврозона преди 11 месеца
Къде е работният Доклад на БНБ, предоставен на депутатите за вредите и ползите от еврозоната. Къде е задължителният по ЗАКОН, анализ на М Финанси за вреди и ползи от прием евро НЯМА. Защо не покажете ДОГОВОР, СПОРАЗУМЕЕНИЕ, КЛАУЗА за фиксиран курс при обмен лев евро. Защото НЯМА такива. ЕЦБ, ЕСъвет, държави ЕС решават какъв ще е обменен курс, НЕ Б-Я. Губернатор на Флорида Десантис иска отказ от въвеждане на цифрова валута. Цифровото евро е ИЗМАМАТА НА ВЕКА, един софт без покритие и КОНТРОЛ! 1984
118
0
 
17
 
! Отговори
Пешо с еврото преди 11 месеца
Затуй се се цун кали фустата партиите. Да преборят народа . Да му вземат и потника щото имал два. Да не ходи по референдуми и да мълчи и да не ги гледа го как крадат . И да ходи на фронта като част от частната партийна армия .
117
4
 
6
 
! Отговори
Помня преди 11 месеца
как мощно се съпротивляваха комунистите от БСП за валутния борд. Казваха за властта, че се отвоювала с кръв.
116
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абе като се замислиш, направо сме си родени за Еврозоната! хахаха Престъпление е, че не са ни приели още!
115
2
 
17
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 11 месеца
Според най-големия Исторически парк в света до Варна, народът ще предопредели на референдума за еврото ;)
114
1
 
18
 
! Отговори
Еврозона преди 11 месеца
Следват дългови спирали, банкови кризи. Чака ни съдбата на Гърция.Осъдени политици и банкери няма да има, като в Гърция. Голяма част от дълговете на П-я, И-я, Ис-я, Гърция покриват МАЛКИ Д-ви. От хиляда евро гръцки дълг на човек, Ф-я даде 200 евро, Германия 270 евро, МАЛКИ д-ви 570 евро. Спасяването на Гърция, беше спасяване на ГЕРМАНСКИ и ФРЕНСКИ БАНКЕРИ и БАНКИ, отпуснали БЕЗОБРАЗНИ ЗАЕМИ на Гърция. Не можем да теглим парите си, ЕЦБ ограничава суми като в Г-я 30 евро на ден. ФИНАНСОВ ПРЕВРАТ
113
2
 
16
 
! Отговори
Устройва само полити преди 11 месеца
ци и Банкери. С махането на валутният борд, започва безумно теглене на заеми от полотиците, ще докарат 200 млрд дълт, сега е 40, а беше 9 преди ББ. Тези дългове ще похарчат чрез ТЕХНИ ФИРМИ. Отпадат резервите на БАНКИТЕ и регулации за СПЕЩУЛАТИВНИ КАПИТАЛИ - чака ни 1997 г. КУРСЪТ ОБМЕН - не е фиксиран, няма Договор подписан за фиксиран курс. Поемаме Дълговете на фалиралите Португалия, Испания, Италия, Гърция. Доволни ще са Френски и Немски банкери кредити ще изкупят активи и русурски на БЕЗЦЕНИ
112
1
 
26
 
! Отговори
776 преди 11 месеца
Ко каза? Предопределенена е да изчезне от картата, а ти за какви евро зони бръщолевиш.
111
1
 
7
 
! Отговори
Икономист преди 11 месеца
Щом е така, нека да отпусне евра на обменните бюра на родината си. Нали е шефка. При това на цял международен фонд. Че и валутен прина всичкото отгоре. Може да ги даде и като безлихвен заем или пък с лихвените проценти на банките в нейната родина. Аман от такива финансови експерти като нея. Толкова правителства се смениха, че дори и зеления чорап вече не знае колко точно са. Нито пък банкянския колко вминистри е имал. Такива негови лични. Както и неговите си лични депутати.
110
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тази лелка е от клуба на Билдерберг. Знае тя много неща. И снася доклади за състоянието на икономиката ни, където трябва.
109
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да, твоята родина е предназначена вечно да слугува на някого и никога да не излиза от икономическа криза. Но какво ли знае тази лелка, която благодарение на еврозоната живее като олигарх.
108
3
 
44
 
! Отговори
Жиката преди 11 месеца
ЕС влиза в жестока икон.криза.
107
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
О, боже, това звучи и изглежда като комикс.
106
4
 
38
 
! Отговори
Някой преди 11 месеца
Защо тоз зор за това евро? Голям зор.
105
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аиде заминахме шиш и тая се загрижи за нас не е на добре
104
1
 
14
 
! Отговори
Напомняне преди 11 месеца
* за валутен курс се употребява същ. "обрАщение", с А, а когато се обръщаш към някого или правиш изявление, се пише "обрЪщение ".
103
0
 
27
 
! Отговори
бг до 102 преди 11 месеца
До Сталинка Георгиеватака диктуват шефовете ! братче ....а българите са прости подмазвачи ....
102
4
 
46
 
! Отговори
Име преди 11 месеца
България трябва да излезе от ЕС, колкото по-скоро, толкова по-добре!