Грешка е да се взимат големи суми бързи кредити, растат необслужените

Кредитен консултант: Фирмите спазват закона, но той е слаб
5 юни 2023 08:50, Елка Василева
51

Доста закъснели са проверките на фирмите за бързи кредити, които започват  в цялата страна, смята кредитният консултант Тихомир Тошев.

"В момента масово предлагат суми до 5-6 хил. лв. за 5 години, което вече си е реален потребителски кредит. Ако теглиш 400 лева, колкото и голямо да е оскъпяването, по-трудно може да изпаднеш във финансова дупка и спирала. Оскъпяването на тези кредити е 20-30 пъти по-голямо от банковото. Увеличава се процентът на необслужените бързи кредити", коментира Тихомир Тошев в "България сутрин".

Още по темата
По думите му хората, които теглят бързи кредити, правят грешка да теглят големи суми. Според него не трябва да се теглят над 500 лева бърз кредит. Гостът отбеляза, че няма голяма разлика при отпускането - бърз кредит се получава в рамките на няколко часа, докато банковият отнема ден-два.

"Скоро имахме случай на човек с 6 бързи кредита за големи суми. Докато банката няма как да ти отпусне друг, ако доходите ти не позволяват. Виждали сме с 26 бързи кредита, човекът беше в тотална невъзможност да ги плаща", даде пример Тошев пред Bulgaria ON AIR.

Във фирмите за бързи кредити ще се проверява дали има неравностойни клаузи и допълнителни такси в договорите, които правят оскъпяването над законоустановеното.

"Тези фирми спазват закона, просто законът е слаб. На пазара има доста други подобни продукти, основно банковите потребителски кредити, където оскъпяването е в пъти по-ниско. Фокусът трябва да бъде в промяна на Закона за потребителския кредит и добавяне на още регулации по отношение на бързите кредити, които вече са си чисти потребителски кредити", заяви Тошев.

Гаранции за потребителите няма и те изпадат в сериозно финансово затруднение за дълъг период от време. Отиват късно при кредитните консултанти, които вече не могат да им помогнат. Това се отразява много сериозно на психиката и здравословното им състояние, алармира кредитният консултант.

"БНБ повишава лихвения процент, търговските банки обаче не повишават лихвите по кредитите. Все още оставаме с едни от най-ниските лихви в цял свят. Лихвите по ипотеките остават много ниски, даже има лек спад за април - те са е рамките между 2,5 и 2,8%", каза още Тихомир Тошев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Атанас преди 10 месеца
Да ги затворят всичките...А защо хората прибягват до тези кредити?Защото взимаме европейски заплати?Подигравка с бедното население.Теглиш 1000 връщаш 3000.Е това е положението в България. Никога няма да се оправим
48
9
 
2
 
! Отговори
Симо преди 10 месеца
Взех 3 хил .лв.бърз кредит,после за половин час ги направих в игралната зала 15.Балъците да бачкат
47
2
 
0
 
! Отговори
Свиреп преди 10 месеца
Абе ей! Какви ги дрънкате? Защо имало бързи кредити и защо няма протести срещу гадорията в България? Елементарно е! Франция изригна, Испания се готви, в Италия назрява. Да де, ама там една година ще живеят от някакви пари. В България на втория месец си приключен. Спират ти тока и водата, децата искат филийка хляб. Е, няма! Бъбреци се продават на черния пазар. И племето не изригва, все още.
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това-онова, но още сме единствената държава в ЕС с официализирано банково робство. Или без закон за фалит на физически лица.
45
1
 
6
 
! Отговори
Тарикат преди 10 месеца
Бе, безизходица беше, бе проблем. Хайде едни бързи кредити. Обиколих ги за два дни 10 000 лева си взех. Нямам имоти, нямам нищо. Осма година съм в Норвегия. Имам пари да им платя и кредити, и лихвите, и пари за жилище ще ми останат. Ама яжте ми фалуса. Още две години и изтича абсолютната давност. То не, че ще се върна за постоянно в тая територия. Тук съм за планинска почивка.
44
1
 
6
 
! Отговори
младен преди 10 месеца
"Виждали сме с 26 бързи кредита, човекът беше в тотална невъзможност да ги плаща" - Тоя че си е за бой за бой е. Ама и тия дето ги раздават също. Сега, според мен, държавата да накара от фирмата за бързи кредити да му ги опростят и да пият една студена вода като са били толкова лабави в раздаването.
43
1
 
12
 
! Отговори
... преди 10 месеца
Таргет клиентите на компаниите за бързи кредити са със следните черти: не се осигурява на реалния си доход, нискоинтелигенти и необразовани, семейни с деца, бедни. Както се казва в България: всеки сам си ПРЕЦЕНЯ :) И за инфо: никой на никого не е длъжен. Още повече, ако попадате в една от категориите по-горе.
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
С бърз кредит, бързо те бият.
41
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
Бързите кредите процъфтяват защото има сива икономика. Ако те осигуряват на реална заплата ити превеждат парите по банков път, нямаш никакъв проблем да си извадиш кредитна карта или да ползваш овърдрафт. Процента лихва на кредитната карта и овърдрафта и голям, но със сигурност е за предпочитане пред бърз кредит.
40
5
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Злобейте, сухари, но аз успях, вие не :)
39
5
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
По-точно, за да не каже някой, как така кредити за буфер...ползвах овърдрафти към заплатите, които гледах да не разбутвам, освен при нужда. Никога не бих направил това отново, не защото не мога, а защото така губя много от лихви. Дори и към днешна дата държа два овърдрафта, макар там да не получавам заплата. Това е моя бърз кредит, пичове, ако някога се наложи. Сигурно съм единствения бачкатор в БГ, който измисли начин да си купи две нови коли от 2006 до 2016 . Не съм капиталист, бачкатор съм
38
7
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Специално при бързоте кредити, нещата са простти.Прафиш си един буфер и не ти трябва всеки месец да теглиш до заплата. Ще се стиснеш месец, ще спестиш малко пари, за да не се налага да теглиш бърз кредит. Аз изплатих две нови коли, точно в най-голямата криза. Имах кредити от три места, като два ползвах за буфер. Другото важно нещо-паднат ли ти пари, веднага погасяваш колкото можеш.
37
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вместо бързи кредити, съветвам хората да си осигурят кредитна карта с не много висок лимит - да кажем 1500-2000лв. Така, ако се наложи, ще имат пари до заплата, 45 дни гратисен период да върнат сумата без начисляване на лихва, дават и кешбек за всяка покупка. Така няма да се налага да прибягват до кожодерите с бързите кредити.
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бързите кредити ги взимат хора със сив доход, неплащащи реални осигуровки. Лихви и ГПР на такъв кредит са десеторни на всяка една банка, че даже и повече. А да говорим за 5к кредит и 5-6 години и то бърз, е някаква тотална малоумщина... Извинявайте, ама човек с адекватен за София доход за 5 години изплаща 80-100к..
35
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В Америка няма бързи кредити. Тука ако ти трябват пари, просто обираш някого
34
0
 
4
 
! Отговори
Карлос Сайнц преди 10 месеца
До 34 АнонименИ дрехи втора употреба!
33
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не знам кои точно кредити по ипотеките остават ниски. Моята банка изобщо не ме забави. Още с първите признаци за покачване не Юрибора на практика ми удвои лихвата по ипотечен кредит, който им плащам от 15 години - от 3,3% на 6,54%. Изплащам и автомобил и там се случи абсолютно същото. Вече ми омръзна да слушам някакви измислени герои финансови експерти, които обясняват как лихвите не се покачвали и нямало да се качват.
32
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Навсякъде извън София, вече има само 3 типа "офиси" - бързи кредити, заложни къщи и игрални зали - разходете се само.
31
1
 
22
 
! Отговори
Сифилиско преди 10 месеца
Бързите кредити и хазарта са голям бич. В по-малките населени места масово рекламите по входовете на блоковете са за бързи кредити.
30
0
 
17
 
! Отговори
7 години преди 10 месеца
Точно седем години от живота ми отне да си получа парите като застрахован от Дженерали. От Русе съм, ако някой се почувства засегнат и реши да ме съди за клевета, давам безусловното си съгласие от сайта да предоставят IP-то ми. Папката с документите и съдебните решения е огромна, пазя е! И става дума за едни смешни 2000 лева. Хонорарите на адвоката ми и разходите му по пътувания и т.н. са вероятно 10 пъти по-големи. Аз ще докажа всяка моя дума. СЕДЕМ ГОДИНИ.