Трудът на българина е жестоко подценен, драматично обеднява

Доц. Косьо Стойчев и инж. Йоанис Партениотис пред Bulgaria ON AIR
7 юни 2023 09:30, Анисия Иванова
201
Трудът на българина е жестоко подценен, драматично обеднява
Снимка: Bulgaria ON AIR

75% от българите се затрудняват да покриват всекидневните си разходи. Това показват данните от анкета на НСИ. Други хора изпитват известни затруднения. Делът на тези, които се справят много трудно, се увеличава спрямо първото тримесечие на миналата година.

"Много хора започват да усещат кризата и този резултат е емблематичен отговор на въпроса дали имахме нужда от стабилизация на държавата. В отделните региони на страната има още по-специфично изражение на неравенствата на доходите. Много е хубаво да живееш в град, в който дори в криза пазарът ти позволява да продължиш да функционираш. Не така стоят нещата в малките населени места, особено където са привързани към администрация и служби, чиито доходи са фиксинирани. При галопираща инфлация ножицата се отваря в техен ущърб", каза икономистът доц. Косьо Стойчев в "България сутрин".

Според него държавата упорито отказва да премине към остойностяване на труда на часови ставки и продължаваме да работим на месечна основа.

"Трудещите се не могат да увеличат доходите си чрез труд. Промяната, която трябва да се случи, е остойностяване на един час труд от съответния вид квалификация. Ставката трябва да се обвърже с производителността на труда и трябва да се стимулират онези, които работят по-ефективно. Трябва да диференцираме труда по часове. Трябва да бъде променена данъчната политика - ниските данъци не доведоха до увеличаване на чуждите инвестиции, а до свръхпечалби в някои фирми", обясни доц. Стойчев.

По думите му новото правителство не трябва да влезе с бухалката на данъчната политика, а трябва да се влезе в икономическата система, като този пазар да бъде либерализиран, за да навлязат други субекти и да се нормализира печалбата.

Данните на НСИ в ефира на Bulgaria ON AIR коментира и инж. Йоанис Партениотис от КТ "Подкрепа".

"Тези проценти дори са занижени, защото доходите на голяма част от работещите хора и тези на пенсионерите бяха изядени от инфлацията. Не сме наблюдавали такава инфлация от 25 години, българите обедняваме драматично. България е на последно място по доходи от момента на влизане в ЕС. Милион и половина българи са напуснали страната в последните две декади", подчерта той.

Според инж. Партениотис е сбъркана държавната политика по доходите и ако не бъде променена, ситуацията ще стане още по-драматична.

"Българите го заслужават, защото са изключително трудолюбив народ. Часовата ставка не е панацея, не е проблем да я има. Проблемът е свързан с това, че трудът на българския работник е жестоко подценяван и това ни докара до демографска криза. Пред настоящото правителство и парламента стои кардинален въпрос за решаване - бюджетът на държавата. Разходната част за труда трябва да бъде увеличена", категоричен е събеседникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
3
 
2
 
! Отговори
cobol преди 10 месеца
В момента дават 78к за синиър. И пак недоволни. Ами за яхтата, за малдиви , за кафе със злато и т.н.
150
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ами *** занимават нс само със себе си и нараненото си самочувствие, то не бяха булки, сватби и простотии, като папагали едно и също, а хората да чакат промени
149
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 157, ама тука само c-level-и са наредени :) Хайде смали малко :) Никой не се опитва да впечатли някой световно неизвестен човек, при това анонимем в някакъв форум. Всички налични не са бетонирани :) И тук малко послъгваш. Егото ти е голямо, дано и заплата ти също. Успех!
148
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 155 : 15 години бях c-level точно по телекомите. Не можеш да ме впечатлиш. Сега съм си *** софтуерен архитект и ми е добре. За директори мераклии много, ама а се пробвай да намериш добър специалист? Всички налични са бетонирани, и не може да ги мръднат.
147
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 154, защото си ниско ниво :) Пропусна да прочетеш, че става въпрос за много висока позиция :) Говоря ти за C-level. Там няма как да минеш с едно техническо и едно HR-ско интервю ;) Спокойно. Ще стигнеш до там и това да научиш някой ден :) За някои позиции има и по 6 интервюта. Само за инфо.
146
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Заплащането на труда тук е сделка между подкупни синдикати, бизнесмени и правителство. Едните са жестока имитация на синдикалисти-мързеливи, пияни и подкупни, продали се на бизнеса, за да може да не плащат заплати и реализират огромни печалби, част от които да разделят с правителството. И това под егидата оправдания за слаба икономика И как Гръцката икономика стана силна,че там искат 35 часова работна седмица, а заплатите ги знаем всички. Как така в туризма им излиза сметката на кафе с чадър?!
145
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И в САЩ по-голямата част живеят от пейчек до пейчек, живее се добре в държави като Монако, където ако бачкаш в някой хотел, първо не плащаш наем а живееш в хотела, второ те хранят и почти нямаш разходи за храна и трето взимаш добра заплата, която почти изцяло спестяваш.
144
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 141, само хора, които се разпознават в описанието ти ще ти опонират. За тяхно съжаление си абсолютно прав. Нямаш умения - работещ беден. така е честно! Имаш умения - преследваш по-добро заплащане. Толкова е просто и честно :)
143
5
 
2
 
! Отговори
:D преди 10 месеца
До Анонимен 141 Deep throat умееш ли или само стандартно?
142
4
 
2
 
! Отговори
~ преди 10 месеца
До Анонимен 141 Дypeдaвeц ли си или просто така си говориш?
141
2
 
19
 
! Отговори
НАЙ МИ Е СМЕШНО преди 10 месеца
Шефа кат каже "нема пари'' а на другия ден си купи нов Мерцедес.
140
1
 
13
 
! Отговори
Работещи бедни преди 10 месеца
Робовладелеца харесва това
139
3
 
3
 
! Отговори
жестоко преди 10 месеца
МРЗ = 30 000 лева ! Сега ! Веднага ! И гледайте сеири и циркове ! Със парите ще си палите печките.
138
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
нормално да е така след 80 години руско робство и упадък на обществото...
137
1
 
8
 
! Отговори
До 139 преди 10 месеца
Зависи са коя Турция говориш. И там някои са добре,а някои зле. По официални данни имат 30% неграмотни. Мислиш ли, че тези дето търчат количките из Истанбул и мъкнат тежки товари са добре? А тези с шалварите дето работят в оранжериите и на нивите? Защо мислиш имат 10 млн. гастарбайтери в Германия? Като пообиколиш градовете виждаш какви мизерни квартали има.
136
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Моят труд не е подценен и никога не е бил. Защото умея неща, които са търсени и лесно ги продавам, било то услуга или бизнес. Било то квалифицирани интелектуални умения. Адаптирам се. Ти, българино, кога за последно се преквалифицира? Никога. Какво умееш, как се адаптираш? Или си живееш още в ТКЗС-то и комунизма. Май, май баш така е. Не умееш нищо смислено. Излезеш да слугуваш в ЕС и друго, освен полска работа, не умееш. Еми, това е. Въпрос на избор дали да си роб или да вървиш нагоре.
135
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 138 Още в османско време хората са се кооперирали без ДЪРЖАВАТА да ги води за ръчичка. Занаятчии, земеделци и т.н.. Изгради се "социалистическия човек", дето да е зависим от държавата. Този манталитет ни държи на опашката. На ирландците да не би някой да им е слагал в човката?
134
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много от Вас ходят в Турция. Не Ви ли е минавал въпросът защо ни е трябвало да се освобождаваме?
133
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не се поощрява малкият бизнес и индивидуалните предприемачи. Отделно и народа го мързи яко... Има работа в земеделието за ферми и отглеждане плодове и зеленчуци, но хората ги мързи. Отделно държавата трябва да помогне на тия производители да се кооперират и да репресира мутрите изкупуващи без пари стоката на дребния земеделец. Това не изисква много усилия, но няма воля. Къщите за гости всичките фалшиви! Що за мързел е това!
132
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 130Що не си извадиш ГЕРБ от дъто, за да не ти пречи повече? 2013-2014 не ти стигна да разбереш разликата между ГЕРБ и останалите? Последните 2 години също? Не са цвете за мирисане, но вървим напред. МРЗ 2009-240лв. 2020-610лв. И това без двуцифрена инфлация. Някои пероди, че и дефлация. Заповядай пак!