Трудът на българина е жестоко подценен, драматично обеднява

Доц. Косьо Стойчев и инж. Йоанис Партениотис пред Bulgaria ON AIR
7 юни 2023 09:30, Анисия Иванова
201
Трудът на българина е жестоко подценен, драматично обеднява
Снимка: Bulgaria ON AIR

75% от българите се затрудняват да покриват всекидневните си разходи. Това показват данните от анкета на НСИ. Други хора изпитват известни затруднения. Делът на тези, които се справят много трудно, се увеличава спрямо първото тримесечие на миналата година.

"Много хора започват да усещат кризата и този резултат е емблематичен отговор на въпроса дали имахме нужда от стабилизация на държавата. В отделните региони на страната има още по-специфично изражение на неравенствата на доходите. Много е хубаво да живееш в град, в който дори в криза пазарът ти позволява да продължиш да функционираш. Не така стоят нещата в малките населени места, особено където са привързани към администрация и служби, чиито доходи са фиксинирани. При галопираща инфлация ножицата се отваря в техен ущърб", каза икономистът доц. Косьо Стойчев в "България сутрин".

Според него държавата упорито отказва да премине към остойностяване на труда на часови ставки и продължаваме да работим на месечна основа.

"Трудещите се не могат да увеличат доходите си чрез труд. Промяната, която трябва да се случи, е остойностяване на един час труд от съответния вид квалификация. Ставката трябва да се обвърже с производителността на труда и трябва да се стимулират онези, които работят по-ефективно. Трябва да диференцираме труда по часове. Трябва да бъде променена данъчната политика - ниските данъци не доведоха до увеличаване на чуждите инвестиции, а до свръхпечалби в някои фирми", обясни доц. Стойчев.

По думите му новото правителство не трябва да влезе с бухалката на данъчната политика, а трябва да се влезе в икономическата система, като този пазар да бъде либерализиран, за да навлязат други субекти и да се нормализира печалбата.

Данните на НСИ в ефира на Bulgaria ON AIR коментира и инж. Йоанис Партениотис от КТ "Подкрепа".

"Тези проценти дори са занижени, защото доходите на голяма част от работещите хора и тези на пенсионерите бяха изядени от инфлацията. Не сме наблюдавали такава инфлация от 25 години, българите обедняваме драматично. България е на последно място по доходи от момента на влизане в ЕС. Милион и половина българи са напуснали страната в последните две декади", подчерта той.

Според инж. Партениотис е сбъркана държавната политика по доходите и ако не бъде променена, ситуацията ще стане още по-драматична.

"Българите го заслужават, защото са изключително трудолюбив народ. Часовата ставка не е панацея, не е проблем да я има. Проблемът е свързан с това, че трудът на българския работник е жестоко подценяван и това ни докара до демографска криза. Пред настоящото правителство и парламента стои кардинален въпрос за решаване - бюджетът на държавата. Разходната част за труда трябва да бъде увеличена", категоричен е събеседникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Единственото спасение за България е внос на мигранти от Азия и Африка, но тъй като заплатите са ниски и африканците не искат да работят у нас, освен това българинът е расист и си е внушил че е бял и красив, а черните ще вземат жена му... В момента нямаме полезен ход, а и като цяло западът е в упадък..
130
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Браво на доцента и инженера - откриха топлата вода ! Освен за хонорарчета от медиите ,за какво ли друго са тез констатации ?! А някакви решения КОЙ ще предложи ?
129
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 129, ела да видиш след 2 седмици какво се случва по плажовете. Яко поркане и плюскане. Тръшкат се едни тюлени по плажа и само мрънкат колко е зле държавата. След това идват тук да се оплакват, че нямало пари. Пари има :) Просто мрънкачите в България са много.
128
0
 
7
 
! Отговори
ЗАПЛАТА В ПЛИКЧЕ преди 10 месеца
и осугуровки на минимума... Държавата защо пак спи???????
127
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По-лошото е, че все повече няма хора. Нацията остарява, *** се, огромни проценти от нея с фалшиви ТЕЛК-ове и няма кой да работи. Новото поколение само си чеше *** и смърка наркотици и искат като пръднат да получават по 5000 лв минимум, че са се ***.
126
1
 
13
 
! Отговори
BG-човеците преди 10 месеца
ТРЯБВА да се научат да си гонят интереса. Има много образовани и кадърни хора (инженери, заварчици, машинисти, лекари, технолози и др.) дето работят за под 2000 месечно... и ги осигуряват на минимума. Мълчат и търпят. Все едно ще си загубят ценната службица. А реално има огромен глад за специализирани работници.
125
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Emi normalno 12 godini gerbersko upravlenie, s blagosloviata na posolstvoto. Sega posolstvoto nazna4i novi, te se zelunaha sas starite i poznaite koi pla6ta smetkata.
124
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какво е подценено като няма хора, а качеството на труда е потресаващо! Седи си в магазина и те гледа умно. На някои не им пречи да следят стоката за външен вид и наличности. Да са наясно като предлагани артикули и характеристиките им. Казахме какво търсим. Ами няма. Тъкмо се бях отказал и сами си го намерихме. И си взех още 2 неща. Е, за какво да им се плаща? Аз съм се хваналк в още една фирма, като не ми стигат парите. Иначе паркинги, заведения, хотели и пътища пълни??!!
123
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 126, и какво от това? Ще отиде тук, ще отиде там и ще си намери мястото. Ти за какво си работил не е релевантно. Освен това кой какви знания и умения има.... не е твоя работа да определяш. По-скоро виж мрънкачите по-долу! Все някой им бил длъжен. Заплатите им били малки... тези са по-страшни. Не някаква на ентри левъл позиция.
122
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"ниското заплащане на труда,ниските данъци ще ни направят конкурентноспособни и магнит за инвестициите"Как е другари-Комунисти опустошили България,случват ли се нещата?
121
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вчера гледам едно моме ученичка се жалва във фейса че била на интервю за работа в кол център и и предложили само 1000 лв. стартова заплата. Пък тя още няма нито диплома нито стаж. И се жалва нашата. Представяте ли си каква наглост. Ние навремето като ученици бачкахме летните ваканции за по 200лв на месец и то тежка работа в производства, по строежи и др. ама не сме се оплаквали. Ей това ви е проблема на вас младите сега!. Че само мрънкате и ви мързи.
120
6
 
8
 
! Отговори
Асен преди 10 месеца
Ми те американците денонощно работят за скапването на Българския народ. От САЩ, световните банкети и Брюкселите. В момента не трябва да имаме инфлация, имаме я заради американското свръх напечатване на пари ,но обвиняват Руско-Украйнската война. А тя почти няма заслуга за свръх инфлацията в България.
119
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 118, и трайно безработните :) Някой по-долу споменава плочкаджии и подобни. Тези със сигурност трябва дори всеки месец да проверяват.
118
7
 
5
 
! Отговори
Глупости преди 10 месеца
Нищо не подценено. При капитализма и пазарната икономика няма грешки и винаги се работни по реални цени. Щом са такива заплатите значи такава е производителността и способностите на работниците и техните шефове.
117
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До бугарин, ами нареди се и ти да крадеш. Какво ти пречи?
116
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Освен своята заплата един работник отработва, рискът, който е поел работодателя и бъдещите инвестиции на компанията, банковите лихви, и НАД 42% официална корупция. Те тия пари и тоя натиск някой ги отработва. Сега си сметнете заплатата поне с 42% отгоре, a това продължава с години.
115
10
 
9
 
! Отговори
Чеченеца преди 10 месеца
Отивайте в любимата ви Росия там Путин ще ви храни и пои безплатно
114
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всички на минимална заплата укриват доходи. Държавата трябва на 6 месеца да им прави ревизия. Иначе оправия няма.
113
1
 
3
 
! Отговори
бугарин преди 10 месеца
кражби колкото може тва е
112
2
 
8
 
! Отговори
газта 280$ преди 10 месеца
Газта от 3000 на 280 - повече от 10 пъти падна, и още ще пада, никой вече нe купува газ. Не са се появили нови соларни и вятърни електрически централи и нови енергийни източници, а газта която все повече намалява никой не я купува, защо така? Защо няма народни веселия, че се освободихме от руската газ.