След 13-часово заседание: ВСС ще нищи освобождаването на Гешев на 12 юни

Какво притеснява новия министър на правосъдието?
Обновена: 9 юни 2023 06:45 | 9 юни 2023 06:43, Александър Попов
32
След 13-часово заседание: ВСС ще нищи освобождаването на Гешев на 12 юни
Снимка: БГНЕС

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) прекъсна заседанието си по процедурата за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, продъпжило над 13 часа. То ще продължи на 12 юни сутринта.

Процедурата започна след отправено предложение от четирима членове на Прокурорската колегия на ВСС заради изказване на Гешев от 15 май по време на пресконференция, на която използва израза „политически боклук“, с което според тях се уронва престижът на съдебната власт.

Днес ВСС изслуша заместник главния прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов, зам.-директорът на НСлС Ясен Тодоров и служителя от пресцентъра на прокуратурата Марчела Панталеева. Също така прекрати процедурата по освобождаване на главния прокурор по друго искане на членове на Прокурорската колегия, тъй като те го оттеглиха.

Още по темата
На следващото заседание на ВСС се очаква да бъде изслушан и заместник главният прокурор Даниела Машева за събития, случили се преди пресконференцията на оперативка при главния прокурор.

ВСС ще се произнесе с гласуване, когато е готов и е изяснена обективната истина и събрани всички доказателства. Въпреки емоциите мисля, че днес беше свършена доста голяма работа, и като слушахме Гешев мисля, че в понеделник е напълно възможно да бъдат събрани всички доказателства и да се прецени дали може да се мине по същество, което може би е малко трудно с оглед на неговия ангажимент, но може и да продължи друг ден. Това заяви Огнян Дамянов, член на Прокурорската колегия на ВСС, един от вносителите на предложението за предсрочно освобождаване на Гешев.

Министърът на правосъдието Атанас Славов обясни пред медиите, че във връзка със спазване на правото на защита и изискванията за разумен срок, в който главният прокурор да се запознае с доказателствата по процедурата, е било взето решението следващото заседание по процедурата за отстраняването на Иван Гешев да се проведе в понеделник от 9:00 часа.  

По думите му има две притеснителни неща, научени днес, а именно твърденията на членове на ВСС, че се чувстват заплашвани, и на второ място начинът, по който Гешев е получил заплашителното писмо на летището.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: ВССИван Гешев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
ГорямаБялаАкула преди 10 месеца
Съседи на полицай от кв.Младост твърдят че ги е пребил това е същият който кара пиян на нова година и удари няколко коли.
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
1, те за да са там, където са, по презумция са си такива. Как се расте кариерно в бг администрацията и политиката?
3
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мафията свали Гешев.
2
0
 
11
 
! Отговори
предлагам преди 10 месеца
Нека да е на 13-ти, за ЧРД на Баце......
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Що си мисля че всички или са заплашени или са подкупени.