Купуваме все по-малко храна, ясен знак цените да спрат да се вдигат

Проблем пред България е отливът на инвеститори, каза икономистът Георги Ангелов
13 юни 2023 13:50, Анисия Иванова
86
Купуваме все по-малко храна, ясен знак цените да спрат да се вдигат
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Германската рецесия е протест на потребителите и се движи от намаление на потреблението и то намаление на потреблението на храни. Въпросът е дали потреблението ще успее да усмири инфлацията без твърде много вдигане на лихвите или Европейската централна банка ще трябва да вдигне още повече лихвите, за да спре инфлацията. Това каза Георги Ангелов, старши икономист на институт "Отворено общество", в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

"Допреди няколко месеца слушахме големите производители на храни да казват: ние може да вдигаме цените колкото искаме, защото хората няма да спрат да ядат и изведнъж сега виждаме няколко поредни месеца – намалява потреблението и то най-много намалява потреблението на храни...Това е ясен знак, че не могат да се вдигат повече цените”, изтъкна Ангелов.

Според него инфлацията тази година ще падне много, но въпросът е дали ще падне с лека или с по-тежка рецесия.

Коментирайки има ли дългосрочни визия и цели за икономическото развитие на България през следващите години, събеседникът посочи, че вниманието на политиците сега е насочено към приемане на бюджета и до юли това ще бъде основният приоритет.

"След като мине бюджет 2023, започва работата по бюджет 2024, където вече може да има целогодишни политики, които могат да се изпълнят. За мен основното нещо са инвестициите, и най-вече частните инвестиции – там трябва да бъде фокусът. Това е нещо, с което България има проблем в последните години. Имаме много фирми в България, които имат големи печалби, но реинвестирането и новите инвестиции не са на съответните високи нива”, подчерта събеседникът.

Според Ангелов причина за забавянето на инвестициите е политическата нестабилност и войната между институциите. По-дългосрочната политическа предвидимост е важна за инвеститорите. Това, че България не успя да влезе заедно с Хърватия в еврозоната и в Шенген я прави да изглежда сякаш тъпче на едно място и това не е добър знак към инвеститорите, посочи експертът.

Що се отнася до развитието на българската икономика събеседникът отбеляза, че общият поглед е, че ще имаме растеж, но той ще е много по-нисък, отколкото миналата година. Положителното е, че няма нито една институция, която да дава рецесия за България.

"Както до момента върви туризмът, той е с рекордни стойности”, изтъкна Ангелов.

Как ще се развива пазарът на труда и ще има ли съкращения на служители може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
4
 
14
 
! Отговори
Асенка Василева преди 10 месеца
Като нямате хляб да ядете на мъжа ми шпека! Аз така правя - вкъщи хляб не купуваме!
39
3
 
8
 
! Отговори
морски преди 10 месеца
До радомир ... Пести летовника, като яде по стаите, вместо да пълни гyшите на алчни пишман-ресторантьори. Скоро ще пести от цената на нощувка, като наеме стая в хотел на 2-ра, 3-та линия вместо на първа.
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Иран и Саудовская Аравия начнут военное сотрудничество
37
3
 
11
 
! Отговори
Про100 Кико преди 10 месеца
"Ми, като нямат хляб да ядат простите българи , да ядат пасти! Я, мойта жинъ прави едни хубави пасти , по 50 лв. парчето. Бедняци, бегайте да си купувате пасти !" - така се изцепи днес Про100 Киро.
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А колко с яйцата в Норвегия, колко са яйцата в Норвегия? Има ли тук колеги форумци от Норвегия да докладват цената на яйцата в Норвегия?
35
1
 
20
 
! Отговори
До Радомир преди 10 месеца
Много лесно, А ми като не ти стигат парите в магазина, си купуваш по-малко храна! Питай пенсионерите..Незнам за какви бижута, диаманти и ещскерзии бълнуваш?!
34
1
 
15
 
! Отговори
Урсула преди 10 месеца
Евтини бръмбари и скакалци ще има за всички!
33
3
 
6
 
! Отговори
Европеец преди 10 месеца
Ние европейците требе да се исчистиме от соцаилистите и да си туриме да ни дойдат едни яки капиталисти да се оправиме капиталистите да ни дигат заплатите и да свалят цените, ама все ни идват социалисти, затова цените са високи.
32
1
 
22
 
! Отговори
Случаен минувач преди 10 месеца
Mа извинявайте, тази сутрин влязох в Билла. Гледам 10 яйца - за 6 и 99! 1 яйце - 70 стотинки! Е това вече мина всякакви граници! За сравнение - в Холандия яйцата са 15 цента (дребни) и 20 цента (едри). Мълчим и търпим! А сега му се дава възможност на баш шарлатанина Асен (напомня ми на Данко Хаирсъзина от Бай ***) още да вдигне цените! Че заеми трябва да се връщат... Народът ще ги връща! Бедните - да го духат! Защо пак го сложиха във финансовото министерство?
31
9
 
4
 
! Отговори
радомир преди 10 месеца
Никой не пести от храна. Ако ти се наложи, по-скоро ще пестиш от екскурзии в чужбина, от разходи за пътуване, от бижута дори, но чак от храна няма смисъл.
30
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Контрол от държавата както обикновено няма, така че - докато пазаруваме от Кауфланд, Била и тем подобни - така ще е. Не е нормално в голямата верига един продукт да е 50-100% по-скъп, отколкото в малки магазинчета...
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Българинът купува по-малко или веригите и кръчмите ресистрират по-малко продажби пред НАП. Кое ли е по-вярното твърдение.
28
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Понеже цените са високи, хората не купуват, а продуктите почват да се развалят. Свалят им цените и хората са принудени да купуват съмнително качество. Примери -- по големите вериги половината продукти са с някакво намаление, за да се освободят по-бързо от продукти на границата на срока за годност.
27
2
 
15
 
! Отговори
банани и WC хартия преди 10 месеца
Сладки ли са бананчетата?! Тоалетната хартия ще я ползвате все по-малко по предназначение. Толкова си можете в разрухата и кражбите!
26
4
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
Европеидът е неграмотен и некадърен, мързелив и про'с'т и даже компири те става са гледа.
25
0
 
10
 
! Отговори
морски преди 10 месеца
Последните години от европа идваха предимно социалтуристи. Догодина ще е пълно със бедни летовници европейци - чак скъсани. Много ясно е.
24
5
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
Никой норвален човек не се интересува от немците и рецесиите им. Утре ВСИЧКИ немци да изчезнат, никой няма да разбере... освен по това, че животът на земята ще стане по-хубав.
23
6
 
2
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Требе да паднат цените да ни е евтинко и да си купуваме по много, защото ние българите искаме да живеем хубав живот като на запад като оядени и самодоволни западняци животът да ни минава леко и приятно в наслаждения да си изпълняваме желанията и да си доставяме удоволствия като на запад и да пътуваме на романтични екскурзии в чужбина и да си караме западните коли по магистралите.
22
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кво са разбира под инвестиции ? Кво общо има ЕЦБ и лихвите с инфлацията ? Сега ще вдигат тока с 35 % дневен ток и 150 % нощен ток (заради фотоволтриците) Това еданък членство . Членството вдига инфлацията и само напускането на ЕС може да я свали а не лихвите . Лихвите служат за да се набират капитали от пазара за да не се връща дълга и да не се печата . Задлъжнелите страни вдигат лихвите .
21
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ЕС е свършен, Путин яко ги е хванал и няма пускане. Без ресурстите на Русия ЕС е може да просперира, а други ресурси и енергии няма. А и да има, никой няма да ги продава евтино. За последната година европейците обедняха средно с 10%, ЕС влезе в рецесия и икономиката се свива, което означава, че следващата зима обедняването ще бъде значително по-голямо. Обедняването сега беше неприятно, но се справиха, и така се живее, следващата зима обаче няма да е така.