Възможно било и дефицитът в бюджета да е 3%, и заплатите да скочат

Ръстът на инфлацията намалял, но не и цените
28
Възможно било и дефицитът в бюджета да е 3%, и заплатите да скочат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Възможно е в новия бюджет да бъде свит дефицита до 3% и да бъдат намерени допълнително 800 млн. лв. за ръст на възнагражденията, за да се компенсира 100% инфлацията, коментира пред БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той посочи, че все още няма сериозен спад на цените на основните стоки и услуги, което натоварва допълнително бюджетите на домакинствата.

"Има намаление на ръста на инфлацията, което не означава,че има намаление на цените. Това трябва да се прави разлика, но тя все още е двуцифрена, което само по себе си генерира наистина сериозни допълнителни напрежения в бюджета на всяко едно домакинство. И затова аз смятам, че ключовият въпрос на бюджет 2023 е как ще отговори на тези очаквания на хората, които поради политическата криза бяха отлагани с месеци и месеци, но вече няма на къде", каза Димитров.

Според него е възможно да бъде постигнат 3% дефицит при това със заложени разходи за увеличение на заплатите около 700-800 млн. допълнително - това, което беше заложено в предишния бюджет. Той припомни, че там бяха заложни около 540 млн. увеличение на разходите в средното образование за заплати и около 150 млн. допълнително за общините и някои други сектори, които не бяха получили никакво увеличение миналата година.

По отношение на овладяването на инфлацията Пламен Димитров каза, че все още не сме видели спад на основните стоки и услуги.

"Особено хранителните продължават макар и по-бавно своя ръст или са задържани на някакви по- високи нива. Дори оптимистичното звучене за минус 0,1% за май някак си не успокои никой, според мен, защото доматите са си пак толкова, колкото са стрували преди няколко месеца. И няма как това да донесе по-спокойна перспектива на фона на това, че доходите като че ли позабавиха своя ръст. Миналата година имаше доста по-сериозни компенсаторни механизми. Сега в очакване на бюджета, редица бюджетни служители или тези, които се финансират към бюджета, до момента не са получили никакви увеличения от началото на годината, а вече е краят на юни", поясни президентът на КНСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 10 месеца
Е как , да не е възможно! В София офис и заплата да взимаш и в Брюксел заплата и офис да има .И 10-15 апартамента да имаш и от 20 години никаква работа да свършиш
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Докато заплатите са ниски, инфлацията ще е висока. Факт!
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако дават 50 лева джобни на украинците това са 1500 лева бг пари чисти на месец без да работят без да внасят осигуровки без да плащат данъци браво е.
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Моите комшии програмисти и двамата не плащат сметки за входа защото си купили нов апартамент. Да обаче идват всеки ден и непрекъснато кибичат в стария. Те са приятели на домоуправителите и не им търсят такси а други хора ги преследват бият и клеветят и как ли не ги тормозят. Всичко се плаща някога.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нямат пари за увеличение на заплати, но пращат милиони на Украйна и издържат "бежанците" с по 50 лева на човек на ден.Г*дове!
19
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 20 : толкова са и учили щом са на минимална. Не ми ги обяснявай тия на мен - или са в сивият сектор, или просто са учили неща, които са неприложими и нямат стойност. Като европеистика например.
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 4,Много учили хора са на минимална. Много хрантутници има.
17
6
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 10 месеца
До 18 : Ехе, чак и на обиди преминахме? Нали знаеш, че и ти трябва да докажеш твърдението си, иначе то няма стойност? Нека човека обясни, че ми е интересно - как точно ИТ специалистите "обират народа"?
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен-9 Не се връзвай на тоя безработен нeсрeтник,мненията на такива индивиди като тоя*програмист*трябва да ги подминаваш като влак малка гара!
15
5
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 10 месеца
До 9 : Хайде сега да обясниш как точно обираме народа, че не става ясно?
14
1
 
6
 
! Отговори
www преди 10 месеца
Да връщат ДДС на ресторантите на 20%, цените им станаха космически, а ДДС с намаление.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Туристическият сезон е пълен провал, защото сме много близо до войната. Оттам никакво ДДС няма да дойде, напротив - ще се раздават милиарди помощи на хотелиерите отново за пореден път. Откъде ще дойдат парите? Заеми на високи лихви. Ако ни дадат въобще. Че сега Украйна гълта пари като пещ. Асенчо затова не се показва никъде, защото не знае какво да каже като го питат.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Храненикът на всички власти , дяланият камък на България , др. Пламен Димитров ,взе и от финанси да разбира ...
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е как откъде ще дойдат парите? От сребърния фонд много ясно.
10
3
 
5
 
! Отговори
Име преди 10 месеца
Всичко може, да. Само не може да каже откъде парите? Досега не можело, изведнъж всичко можело. Хайде да се съвземете малко и да замълчите. Тези "синдикалисти" от всичко разбират - от финанси, от бюджети, от войни, от всичко бе! Този микрофонаджия, заедно с оная Григоровата - ама от нобелов лауреат нагоре са. Да им дам една фирма да управляват, ако не се осЕрят, ей ме на. Много ми е чудно и какви заплати ще дават. Те мислят, че има едни бригади, които копаят пари, с камионите.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ти си по необразован от тях и освен това си във форума вместо на работа.
8
8
 
4
 
! Отговори
ИТтата обраха народа преди 10 месеца
Среден програмист взима заплата 7хил лева. Ние обикновените дето копаме , строим и се трудим не можем да го докараме до 2 хил. За да има доходи за хората трябва да се вземе от програмистите.
7
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 6 : започвам изречението с малка буква, защото тези, за които говоря не си заслужават дори усилието да натисна шифт-а.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя псевдо-синдикалист докога ще имитира дейност?
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много ясно че на който си започва изречението с малка буква не му пука от нищо , защото нищо няма. Сам не се вижда какъв кръгъл неудачник е.

Спонсорирани публикации