Предложение на кабинета: Да не се плаща сметката в ресторанта, ако не бъде връчен касов бон

Проектобюджетът планира заплатите в заведенията да се изплащат само по банков път
29 юни 2023 19:57, Йоана Цонева
45

С проекта на бюджета се предлага фирмите с над 50 души персонал да плащат заплатите само по банков път, а при ресторантите правилото ще важи за всички, без значение колко служители имат. Друго предложение е клиентът да не плати сметката в ресторанта, ако не получи касов бон.

Николай работи като главен готвач в този ресторант в Бургас вече 10 години и досега си е получавал заплатата на ръка.

"На мен по-удобно ми е да си получавам парите в брой, но това, което разбирам, е че ние няма да имаме избор. Защо ни налагат още допълнителни, аз вече ги приемам като санкции, и нашата професия става все по-неблагоприятна за младите хора", коментира главният готвач Николай Тонев пред Bulgaria ON AIR.

От управата на ресторанта казват, че 95% от персонала иска да получава заплатите си на ръка.

"Ние не можем да въведем този начин на плащане, защото самите служители не го желаят, затова ние сме въвели те сами да си избират как да бъдат получени техните заплати, дали в банка, или в брой", коментира офис-мениджърът в ресторанта Росица Долапчиева.

В голяма част от ресторантите по морето работа е сезонна, има текучество на персонала и разчитат на ученици и студенти.

"На ръка е най-добре в брой, така предпочитам аз. По-удобно е като че ли, става на момента, няма такси", смята и сервитьорът Валентин.

Другото предложение в проектобюджета е, ако в ресторанта не ви издадат касова бележка, да си тръгнете без да си платите сметката.

"Това е хубава мярка, но трябва да важи за всеки бизнес. Няма логика да го отнася само един бранш. Като се въвежда, да се въвежда за всички. След като ще борим сивия сектор, най-правилното решение за борбата срещу сивия сектор може би е това, но не само върху едни бизнес. Във всеки бизнес най-вероятно има сив сектор", каза съпредседателят на Българската асоциация на заведенията Павлин Петров.

"Смятаме, че е задължително клиентът трябва да знае какво плаща, а и ще има положителен ефект към нелоялната конкуренция и съответно по-доброто събиране на данъци", смята Росица Долапчиева.

От финансовото министерство твърдят, че това е мярка за "изсветляване на сивата икономика".

"Пак ще има пари под масата, пак ще се намерят вратички. Който иска да е нелоялен, това няма да ги спре", смята Николай Тонев.

От Българската асоциация на заведенията настояват, преди да се приемат предложенията, да се направи среща с бранша, за да се избегне напрежението в сектора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само така, много правилно решение!
38
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз пък искам подкупите в общините да са задължително с касова бележка! И да не плащаш ако не ти издадат касова бележка.
37
4
 
6
 
! Отговори
Прауд ту би Ганя преди 10 месеца
Аз съм отишал на ресторант за ядене и пиене, а не за касова бележка. Транзакцията има такси и ПОС терминала може да я откаже, обаче кеша няма такси и винаги работи. Ако го забранят, ще си правим бартери и ишлемета. Живи и здрави!
36
2
 
9
 
! Отговори
Ина преди 10 месеца
Това добре. Защо амбулаторни листове за преглед при лекарите не са свързани с касовите апарати? За всяко посещение плащаш такса, а документ няма.
35
1
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 10 месеца
Като цяло идеята е добра, за да се ограничи сивия сектор. Но има някои неща които дразнят. В цивилизования свят няма такса за подържане на банкова сметка. Няма такса за теглене на пари от банкомат (99% от банкоматите, независимо на коя банка са). Няма такса за извършване на междубанкови преводи на територията на съответната държава. И, о чудо! Банките изплащат лихва по влоговете. Клиент съм на H.S.B.C от десет години и винаги е било така. Останалите банки във Великобритания са на същия принцип.
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всички тези картели на бизнеса от бизнесандрешковци, гонят чуждите инвеститори с корупцията и измамите си, подкупите и лобизма за неспазване на законите. Завладели са България като бащиния, не пускат никого на тяхна територия и техни основни конкурентни предимства са евтиния труд и далаверите с неплащане на ДДС, криене на обороти, плащане на ръка и сив сектор, плюс пране на пари от дрога.
33
0
 
2
 
! Отговори
Пфф преди 10 месеца
Лятото кой плаща изобщо? Сядаш навън, носят да яденето и пиенето, казваш може ли сметката, носят ти я. Оставяш хартишки и си тръгваш спокойно. Има хиляди заведения в София. Никой не може да те хване. Бягаш и утре на другото заведение и така.
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дрън,дрън та пляс касовия бон го издава апарата и като застане клиента на касата му се маркира като в магазина какво е употребил,а този касов бон му е за отчет в къщи колко е изхарчил пари и за пред семейството и пред полицията колко е пил,ако повярват разбира се и вече в някои държави служителите в магазините и ресторантите питат клиентите-Искате ли касов бон и тикет щот хартията скъпа независимо как става плащането кеш и банкова карта след маркиране през апарата-баркод или поръчката от менюто.
31
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пак татарско-български тарикатлъци ! В белия свят заплати се получават само и единствено чрез банков превод - няма какво да се крие или да се лъже !
30
1
 
1
 
! Отговори
Аз така действувам преди 10 месеца
Не плащам,а консумирам.И в хран.маг.ако няма касова бележка - пазарувам без да плащам.Следващия път ми дават и ми отварят дори вратата най- любезно.Така правят всички тук.
29
3
 
7
 
! Отговори
Хахаха преди 10 месеца
За отворковците да им кажа, че като се подпишеш на 750 лева заплата, работодателят като напуснеш ще ти плати точно толкова и няма как да докажеш, че получаваш повече. Също така като си в отпуска, също ти плаща на толкова, на колкото си се подписал. А като отидеш в болнични, хахахах. Другото го знаете. Всеки казва как няма да доживее до пенсия, но 90% от хората доживяват до пенсия. А няма по-грозна гледка от беден старчок, който проси. Да знаете, че на 70 години никой няма да ви вземе на работа.
28
4
 
10
 
! Отговори
пасарела преди 10 месеца
дайте да си кажем истината най големи дяволи са ресторантьорите и това дава отражение на сервитьорите . Не плащат на персонала осигуровки в/у това което им дават под масата , бакшиша им влиза в заплащането , и само реват за ДДС то , на Алибегов една дума не му вярвам и бе крайно време държавата да вземе мерки , а след време искат пенсии , ходете при Алибегов той да ви обяснява ситуацията !!
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По-скоро да започнат да разследват всяка фирма, която плаща минимална работна заплата на служител с различна професия от чистач. Особено в големите градове. Ясно е,ще няма как в София,Пловдив,Варна и др градове някой да получава 850 лв на каквато и да е позиция. Ама нали повечето фирми са на "наши" хора и не се разследват
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 24 Обясни ми, дали ако плащам минимална в брой или по банка има разлика? Обясни си на себе си по-скоро, аз отговора го знам.
25
6
 
7
 
! Отговори
БезРаботодател преди 10 месеца
Който си получава заплатата по банков път е шмаmка. А оная къде не е знаела, че може в брой е подписала и документ, чието съдържание очевидно не е чела. Смятай кви хора има в нашата мила Родина. Затова такива дебели и изцъклени човечета ще ги клатят постоянно.
24
0
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 месеца
На всички ни е ясно, че на територията на която живеем няма никакво значение какво искаме. Ако имаш пари в банката плащаш, затова че тя ги ползва и може да се окаже в един момент , че твоите пари ги няма. За който не знае Путин е виновен. Напоследък това е модерно.
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Добра идея за ресторантите..например лятото от години реват че плащали по два бона и нагоре заплати и нямало желаещи да работят. Е да, ама не, гледам по договор заплащането на морето е 750 лв масово, другото явно е в сивия сектор, или лъжат че давали големи заплати . Не може цените на макс, а да крият доходи и да лъжат в осигуровките на персонала.
22
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само ресторантите ли? Всички! И да задължат всички търгаши да имат пос терминал и да приемат безусловно и безлимитно картови разплащания.
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Сата НАТОсега разбрахме, че си женско ха ха ха
20
6
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 10 месеца
Не съм допускала, че е възможно да се получава заплата в брой. Това не е коректно спрямо останалите хора -----////------ Тоест, "няма само аз да страдам"? А що не си...