Предложение на кабинета: Да не се плаща сметката в ресторанта, ако не бъде връчен касов бон

Проектобюджетът планира заплатите в заведенията да се изплащат само по банков път
29 юни 2023 19:57, Йоана Цонева
45

С проекта на бюджета се предлага фирмите с над 50 души персонал да плащат заплатите само по банков път, а при ресторантите правилото ще важи за всички, без значение колко служители имат. Друго предложение е клиентът да не плати сметката в ресторанта, ако не получи касов бон.

Николай работи като главен готвач в този ресторант в Бургас вече 10 години и досега си е получавал заплатата на ръка.

"На мен по-удобно ми е да си получавам парите в брой, но това, което разбирам, е че ние няма да имаме избор. Защо ни налагат още допълнителни, аз вече ги приемам като санкции, и нашата професия става все по-неблагоприятна за младите хора", коментира главният готвач Николай Тонев пред Bulgaria ON AIR.

От управата на ресторанта казват, че 95% от персонала иска да получава заплатите си на ръка.

"Ние не можем да въведем този начин на плащане, защото самите служители не го желаят, затова ние сме въвели те сами да си избират как да бъдат получени техните заплати, дали в банка, или в брой", коментира офис-мениджърът в ресторанта Росица Долапчиева.

В голяма част от ресторантите по морето работа е сезонна, има текучество на персонала и разчитат на ученици и студенти.

"На ръка е най-добре в брой, така предпочитам аз. По-удобно е като че ли, става на момента, няма такси", смята и сервитьорът Валентин.

Другото предложение в проектобюджета е, ако в ресторанта не ви издадат касова бележка, да си тръгнете без да си платите сметката.

"Това е хубава мярка, но трябва да важи за всеки бизнес. Няма логика да го отнася само един бранш. Като се въвежда, да се въвежда за всички. След като ще борим сивия сектор, най-правилното решение за борбата срещу сивия сектор може би е това, но не само върху едни бизнес. Във всеки бизнес най-вероятно има сив сектор", каза съпредседателят на Българската асоциация на заведенията Павлин Петров.

"Смятаме, че е задължително клиентът трябва да знае какво плаща, а и ще има положителен ефект към нелоялната конкуренция и съответно по-доброто събиране на данъци", смята Росица Долапчиева.

От финансовото министерство твърдят, че това е мярка за "изсветляване на сивата икономика".

"Пак ще има пари под масата, пак ще се намерят вратички. Който иска да е нелоялен, това няма да ги спре", смята Николай Тонев.

От Българската асоциация на заведенията настояват, преди да се приемат предложенията, да се направи среща с бранша, за да се избегне напрежението в сектора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз предлагам дупедатите да не получават заплати докато не вдигнат стандарта на живот на българина до това средностатистическия белгиец, германец или французин.
18
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Заплатата задължително по банков път означава, че насилствено те правят клиент на банка.
17
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това за заплати задължително по банков път не вярвам да мине. За мен е доста диксриминационно. Тези кокорчовци да помислят по-добре, как да стимулират хората сами да имат желание заплатите им да минават по банка. Само със забрани и наредби не стават нещата. Даже има обратен ефект. Амааа те са учили у Харвард все пак, как да им дадеш акъл на такива начетени ора.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 12 Животът е несправедлив, моето момиче. Свиквай :D Допускам, че не си се интересувала за начините на получаване на трудово възнаграждение, което си е твой личен проблем. А твоите проблеми са си твои.
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тия левиви хрантутници от НС бюджет приеха ли?
14
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ОСТАВКА на кабинета.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До До dmx Щото си висококвалифициран - плащай. За мен си наивен, да не кажа и друго, че ще ме блокират. Който знае как, не плаща и 20%, което между другото се нарича ДДС, а не трансфер на пари :))
12
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тия на коя планета са?
11
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не съм допускала, че е възможно да се получава заплата в брой. Това не е коректно спрямо останалите хора, които си плащаме всички удръжки, дори плащаме такси на банките за теглене от банкомат, както и абонамент за подръжка на картите. Ама той искал да получава на ръка заплатата си!?!? Кой не иска?
10
4
 
8
 
! Отговори
Ъ преди 10 месеца
Боже, какво важно решение! !!
9
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Глупости на търкалета" казваше един крадец, измамник и шарлатанин наречен КОКОРЧО.
8
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
*** си вярва, че щял да измами отработен мутраген укриващ данъци, ами ще ви играят театър пред вас и бележки и с касови апарати може и някой актьор да прави проверка от НАП на съседната маса но на държавата няма и стотинка да дадат бъдете сигурни!
7
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Браво, страхотна идея..
6
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо да не плащам, някакъв си ококорен гей ли ги измисля тези простотии? Шарлатаните окрадоха и фалираха държавата, като 9 милиарда изчезнаха за 9 дни ще ми казват как да плащам. Искат да събират повече приходи за да може още повече да крадат.
5
11
 
12
 
! Отговори
dmx преди 10 месеца
Не виждам как, който си е получавал заплатата в брой, ще спре да си я получава в брой. Най-много да спре и да си я декларира и да мине изцяло в сивия сектор. Така няма да плаща и никакви данъци. После като рухне икономиката ококорения човек, ще се окори още повече. Засега мисли да я изчисти от всякакви дребни *** и да остане само едрия бизнес, така ще има и повече за подкупи, а и данъци ще се плащат. Това, което остава от офшорните схеми, разбира се
4
2
 
13
 
! Отговори
Цар кеш преди 10 месеца
До зала Фестивална има едно заведенийце на наш чуек. Там отказват да сервират,ако сметката не се заплаща само и единствено в брой. Познайте защо. Това е и единственото в което никога не се е спазвала забраната за тютюнопушене. Представям си този как плаща заплати по банков път. Сигурно и пудрата захар така ще я плаща,по банка. Да има за сладкарите.
3
2
 
7
 
! Отговори
ТЕ МУТРИТЕ преди 10 месеца
САМО ТОВА ВИКАТ
2
17
 
9
 
! Отговори
Хмм преди 10 месеца
Те познавам хора, които да получават заплатата си в брой. Всички получават парите си по банков път. Разбира се не общувам с нискоквалифицирани бедняци и затова казвам, че не познавам хора, които да получават заплатата си в брой.
1
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това е добре имайки предвид големите радити сметки