Хиляди посрещнаха първото юлско слънце на морето с Юрая Хийп

Мигът, в който светлината се изправя срещу тъмнината
Обновена: 1 юли 2023 19:32 | 1 юли 2023 17:06, Анисия Иванова
134
Хиляди посрещнаха първото юлско слънце на морето с Юрая Хийп
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Хиляди хора от цялата страна посрещнаха първото юлско слънце или както сме свикнали да наричаме този ден - "Джулай морнинг". И тази година традицията бе спазена и мнозина посрещнаха първите слънчеви лъчи на морския бряг.

Посрещането на юлското утро на брега на морето е свързано с безброй истории за свободата на духа. А всичко е започнало от Варна през лятото на 1986 г.  

Хипи фолклорът разказва, че Тяната, млад хипар тогава, по-късно легенда, дал идеята. Докато бил в казармата, му се паднало да стои на пост именно в нощта на 30 юни срещу 1 юли. Тогава си обещал, че ще направи така, че повече никой да не посреща този изгрев сам.

Китари, касетофони с батерии, поезия, дълги коси и "По пътя" на Керуак – това са спомените на хората, които заставали там на брега. Днес празникът за посрещането на юлското слънце е мъничко бягство от всекидневието, срещи с приятели и задължително "Джулай Морнинг" на Юрая Хийп.

"Това е утро, в което посрещането на новия ден е по-специално. Мигът, в който светлината се изправя срещу тъмнината. За хората, свързани с морето, това е невероятно. Празник на усещанията, на емоциите".

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мигът, в който светлината се изправя срещу тъмнината. Това казва всичко. Форумните киселяци да си пишат каквото щат, те са само един-двама, но затова пък са неуморни и изглежда, че нямат друга работа освен целоденонощно да висят тук.
121
0
 
5
 
! Отговори
Стар хипар преди 10 месеца
Който помни Дейвид Байрон и Кен Хенсли ,знае за какво и кога става дума . Дъвкането на темата от хора родени през и след 80те е безмислено !.......И остана само Мик Бокс от оригинала!!!
120
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Робите тъгуват за свободата в България с Джулай морнинг в последните 33 години.
119
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Джулай морнинг - измислихме си празник различен от официалните празници, който след 1989 стана доста популярен, но и се официализира.
118
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 119 - 3-4 лв до 1984 г. После, от 1985 докъм 1988 доларът се разменяше за 5-7 лв. След това се появиха чейнчаджиите пред "Магура". Отделен е въпросът за талоните, които работилите зад граница получаваха, когато искаха да теглят от валутните си депозити, за да пазаруват от Кореком. Заради Голямата екскурзия на турците, вече не даваха на българите да теглят долари, а им даваха талони, които бяха валидни само в Кореком.
117
2
 
1
 
! Отговори
До 'Бил Гейтс&# преди 10 месеца
Пишеш глynocтu. След ВСВ победителите първо изнесли камионите на България (които са били най-вече немски), голяма част от леките автомобили (европейски) и целия (немски) машинен парк от тогавашните ни фабрики, които са били около 200. И са заменили всичко това със съветски коли и машини. Когато се оказало, че те не са на същото ниво, руснаците на шега използвали един новосъздаден пословичен израз - "Девушки сделали". В смисъл, че по време на войната в заводите са работели само жени.
116
1
 
3
 
! Отговори
До Анониме 118 преди 10 месеца
Пишеш общи приказки. Не помниш или се правиш, че не помниш времето на Горбачов, когато именно за интелигенцията се пишеше, че по времето на социализма била "самый затурканый" слой на обществото. Тази дума обозначава понятието "някой, на когото непрекъснато се карат и е все виновен". В стремежа си да създадат интелигенция, произхождаща от работническата класа (а не като прослойка на тази класа) напълниха ВУЗ-овете с тройкаджии от селата и с работници под 30 г.-членове на БКП. Резултатът го знаем
115
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Всичко винаги е имал - доларът на черно беше най-много 4 лв, средата на 80-те
114
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 116 До Анонимен 111 - 'да демонстрираш простащина и да псуваш интелигенцията" - нямаше нищо такова. Интелигенцията беше уважавана, сигурно под влияние на Русия, където винаги е имало силна интелигенция с голямо влияние. Освен това, според тогавашната идеология, инт. се определяше като прослойка на работническата класа. Така че не си прав, а и няма начин да си прав
113
2
 
2
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 10 месеца
До коментар 116Виждам че сте недоволен от това , ме СССР ви е хранил и буквално изградил икономиката тогава , Е сега от септември отварям първата си фабрика развъдник за Комари , не е оповестена за да не се стряскате, но страшната миризма ще се раздуха от вятъра до селцето, естествено вие не може да се оплачете защото всичко е скрито. Само хубави неща те очакват сега ще си по болен и по смачкам, а да , и скакалци ти се мелят вече в храната от месец януари тази година. Поздрави Бил Гейтс
112
4
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 111 преди 10 месеца
Напротив, през соца се толерираше така наречената работническа краса и за да станеш неин член бяха достатъчни само две неща - да те мързи да учиш и даром да вземеш диплома за основно образование, а после, като те "квалифицират" за няколко месеца и ти дадат разряд, беше много важно да демонстрираш простащина и да псуваш интелигенцията. Това, че работиш като с две леви ръце и крадеш от завода каквото можеш, не беше страшно. СССР изкупуваше всичките ни бokлyцu, за да не рухне икономиката ни.
111
2
 
0
 
! Отговори
хах преди 10 месеца
защо алкохола и цигарите са легални а коката не пълна глупост трябва да си е леголно да се бодеме на воля
110
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Песента я пее Дейвид Байрон в оригинал,мноого по добър от Лоутън.
109
0
 
3
 
! Отговори
Тодор Тодоров преди 10 месеца
До Анонимен 93: песента е от 1970(или 1971), тогава покойният Джон Лоутън (с Т) не беше в групата. А иначе песента е една от най-големите в рока.
108
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До IQ 3.14 - Просто моето ай кю е доста повече от твоето, та си спомням доста работи. А и много други си спомнят, не само аз. Помня също, че такова просташшко възпитание също не се толерираше. Та ти щеше да повтаряш класа с намалено поведение със сигурност... Докато при "демокрацията" може дори и в редакция да работиш... :))
107
0
 
0
 
! Отговори
читалище заря преди 10 месеца
от всичките, цитирам, "мнозина", нашио е успел да снима на автомат песък, вода и некв тюлен. другия път жигула комби с хасковска регистрация
106
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До IQ 3.14 - Много точно ти е ай кюто...:))
105
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 48 - През соца не арестуваха за свирене и пеене, просто ти трябва си пеел ужасно грозно и фалшиво, та горките полицаи не са имали друг начин да те накарат да млъкнеш, освен да те пратят в участъка :)) И те душа носят, трябвало е да пожалиш слуха им :)) Сигурно досега имат травма от твоето пеене
104
6
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 10 месеца
По времето на спокойния и миролюбив соц, да сте посрещнали джулая в трудов лагер, металисти изтрещели
103
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дъртите *** скубят коси и хейтят