Експерт: Ацетон в диня? Най-вероятно е случайно развален плод

Често плодовете и зеленчуците извън сезона се третират с химикали
Обновена: 8 юли 2023 12:00 | 8 юли 2023 11:31, Елка Василева
58
Експерт: Ацетон в диня? Най-вероятно е случайно развален плод
Снимка: архив, БГНЕС

Когато си купувате плод или зеленчук извън сезона, какъвто е случаят с дините в момента, на които не им е сезонът, най-вероятно те са третирани с химикал, който ускорява узряването. Това най-вероятно са турски дини. В Турция се използват доста химикали, които не са разрешени в ЕС. Това е едната възможност, но според мен е малко вероятна. Другата вероятност е просто вътре да е протекла спонтанна ферментация, която да развали динята.  Това заяви пред Нова тв доктор Сергей Иванов, молекулярен биолог и вирусолог от „Активни потребители”, коментирайки сигнала за диня с ацетон, който проверява БАБХ.

Още по темата
"Нека уточня, че няма ацетон в динята, а най-вероятно е развален продукт. Много често развалените продукти миришат по странен начин. На вкиснато много често. Миризмата на ацетон е просто тип ферментация. Със същия успех може да мирише на спирт, на парфюм или на нещо подобно. Съветът ми към хората е - когато ви мирише нещо на странно или на лошо, не го купувайте", посочи той.

Доктор Иванов обясни и че много често, когато плодове и зеленчуци се купуват от пазара извън сезона им, те най-вероятно са вносни.
 
"И когато ядете такива плодове и зеленчуци, очевидно нещо, което не може да очаквате, е да е нормален сорт. Нещо е направено, за да може той да расте рано. И много от тях са третирани с растежни регулатори, които ускоряват узряването. Но в случая най-вероятно са касае за най-масовия случай - просто за развален продукт, който е миришал на ацетон. В БАБХ едва ли ще открият нещо, защото твърде често бактериите, които предизвикват тази развала, това са доста нехарактерни бактерии, така че бих се учудил, ако излезе някакъв резултат", подчерта той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
CH3COCH3 преди 9 месеца
Ацетон се образува при ферментация на захарите, подслаждащи динята. Динята не съдържа фруктоза и глюкоза, а други монозахариди, даващи ацетондикарбоксилна киселина, а оттам - ацетон.
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Еврика. Човекът, един човек, отново откри ферментацията и алкохола. Той сподели на племето си тайната за алкохола. Племето пази тайната и продава алкохол на други племена и печели мидени черупки.
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
диня с мастика Е И БРЕ КУРОРТЕ
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пени ся не пени ся зобай динята че 10 лева струва :)))
36
0
 
8
 
! Отговори
Тест за диня преди 9 месеца
Сложете парче от меката част от диня в чаша с вода. Разбъркайте и наблюдавайте какъв цвят ще стане водата. Ако помътнее, динята е добра. Появата на розов оттенък говори за наличие на нитрати. Вгледайте се в цвета на влакната. Той трябва да е бял. Ако забележите, че е леко жълт - не купувайте! Ако откриете малко загнило място в центъра, много вероятно е динята да е била "инжектирана" с урина.
35
0
 
6
 
! Отговори
Химия преди 9 месеца
Нитратите в дините застрашават здравето, когато ги консумираме в омекнал вид или в процес на гниене. Те стават нитрити, които под въздействието на стомашните киселини и бактериите в червата преминават в опасните съединения, наречени нитрозамини. Те обострят вече съществуващи гастрити или създавали такива, канцерогенни са и дори могат да предизвикат рак на стомаха
34
0
 
5
 
! Отговори
Нитрати преди 9 месеца
Понякога нитратната диня може да предизвика натравяне. Най-уязвими са децата, защото в кръвта им нитратите се конкурират за кислород с хемоглобина. И вместо да пренася кислород, хемоглобинът смущава клетъчното дишане.При възрастните нитратите се натрупват в организма с течение на времето и така в даден момент предизвикват хронично отравяне.
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сред лято е, карпузите сега се ядът бе ей, а не през март.
32
0
 
5
 
! Отговори
Диня преди 9 месеца
Това е диня! Ако смеете купете си! Дано не попаднете на зле миришещо нещо, а за спомен да Ви остане само плащането и носенето на динята.
31
1
 
5
 
! Отговори
Те това е преди 9 месеца
Ами да, то това се знае от 100 години. И то с конска урина ако не знаеш, защото е по-силна и по-бързо зреят. Аз затова не купувам дини от пазара. Пъпеши също.
30
0
 
12
 
! Отговори
Мдааа преди 9 месеца
И аз си мислех, че това с урината е някакъв фолклор, но преди няколко дни по телевизията имаше репортаж по темата. Учени от БАН обясняваха научно, че инжектирането с урина наистина подпомагало по-бързото зреене на дините. Така че ако досега някой производител не е знаел този номер, вече ще да го е научил.
29
0
 
5
 
! Отговори
Тайна преди 9 месеца
Съвсем наскоро разбрах нещо, което ме шокира. При това от 3 независими източници, един от които човек, живеещ в район, където е пълно с бостани. Твърденията бяха подкрепени с колоритни примери и направо ме ужасиха. Бостанджиите инжектират дините с урина, за да зреят по-бързо. Основно децата до 4 годишна възраст реагират (чрез обриви, стомашни разстройства, повръщане) на подобни "добавки", защото горе-долу на тази възраст имунната система постепенно достига пълен капацитет.
28
5
 
2
 
! Отговори
Спомен преди 9 месеца
"Големите супермаркети пък бяха обвинени, че инжектират дините с изкуствена урина, синтезирана от аспартам и кемтрейлс."
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дините са инжектирани с конска урина, за да узреят по-бързо. Тази рецепта ми е известна от повече от 30 години.
26
0
 
5
 
! Отговори
Мдааа преди 9 месеца
Преди години купувах дини с малки дупчици като убождане от игла до опашката. Един познат ми каза, че ***, които отглеждали дини ги инжектирали с урина, за да зреят по-бързо.
25
7
 
9
 
! Отговори
Измишльотина преди 9 месеца
Кой ще използва ацетон и за какво? Да няма да убива врагове на Путин? Динята е ферментирала и е миришела на спирт. Но българинът е на принципа: пени се не пени, че го едем. Пари съм давал. Като е развалена я изхвърли бе човек и отиди да си искаш парите, да си търсиш правата. Като нормален човек, каквито не сме.
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Златната "локва" на Андреево нищо не правиха, ти си мислиш, че са пръскали всеки камион с внос ли? Те бяха заети да взимат пари и да не тестват за химикали. Химикалите също струват пари. И те да са пръскали плодове и зеленчуци на границите ни ли??? Хахаххахахаха
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В статията също така удобно се пропуска мястото, от което е закупена динята. Също и други маловажни въпроси като това, че масово по пазарите липсва информация за произхода на стоката, която се продава. Нооо, в същото време, ако някоя баба продава на пазара 3 кила тиквички от градината, тя вече е топ нарушител!
22
1
 
6
 
! Отговори
Сед бът тру преди 9 месеца
До АнонименБио лимоните ако минават граница също се пръскат с химикали... Био лимон ако си го наберете сами може да е 100% био иначе се пръска за вредители ако минава граница и той задължително.
21
0
 
17
 
! Отговори
Биотехнолог преди 9 месеца
Производителите на "кисело мляко" вече не използват Лактобацилус булгарикус използват разни термофилоси и млякото им е като крем -нито е кисело,нито е полезно.Само в Япония се произвежда масово български кисело мляко .Даже ни платиха 1 милион $ за да ползват бактерията навремето... Тук има само в някой малки мандри по селата където все още има следи от булгарикус.Лично анализирах 10 марки само в една имаше следи от булгарикус...