Експерт: Ацетон в диня? Най-вероятно е случайно развален плод

Често плодовете и зеленчуците извън сезона се третират с химикали
Обновена: 8 юли 2023 12:00 | 8 юли 2023 11:31, Елка Василева
58
Експерт: Ацетон в диня? Най-вероятно е случайно развален плод
Снимка: архив, БГНЕС

Когато си купувате плод или зеленчук извън сезона, какъвто е случаят с дините в момента, на които не им е сезонът, най-вероятно те са третирани с химикал, който ускорява узряването. Това най-вероятно са турски дини. В Турция се използват доста химикали, които не са разрешени в ЕС. Това е едната възможност, но според мен е малко вероятна. Другата вероятност е просто вътре да е протекла спонтанна ферментация, която да развали динята.  Това заяви пред Нова тв доктор Сергей Иванов, молекулярен биолог и вирусолог от „Активни потребители”, коментирайки сигнала за диня с ацетон, който проверява БАБХ.

Още по темата
"Нека уточня, че няма ацетон в динята, а най-вероятно е развален продукт. Много често развалените продукти миришат по странен начин. На вкиснато много често. Миризмата на ацетон е просто тип ферментация. Със същия успех може да мирише на спирт, на парфюм или на нещо подобно. Съветът ми към хората е - когато ви мирише нещо на странно или на лошо, не го купувайте", посочи той.

Доктор Иванов обясни и че много често, когато плодове и зеленчуци се купуват от пазара извън сезона им, те най-вероятно са вносни.
 
"И когато ядете такива плодове и зеленчуци, очевидно нещо, което не може да очаквате, е да е нормален сорт. Нещо е направено, за да може той да расте рано. И много от тях са третирани с растежни регулатори, които ускоряват узряването. Но в случая най-вероятно са касае за най-масовия случай - просто за развален продукт, който е миришал на ацетон. В БАБХ едва ли ще открият нещо, защото твърде често бактериите, които предизвикват тази развала, това са доста нехарактерни бактерии, така че бих се учудил, ако излезе някакъв резултат", подчерта той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 22 - фреона не мирише и затова се слага а него и друго, за да мирише при изтичане на фреон. А това, което има по лимоните от години насам - няма миене. За кекс с лимонова *** взимам само био лимони, иначе ще се отровим.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 11 На Данон и сметана и кисело мляко и други нетрайни млечни съм вадила кофички след 6 месеца забутани назад в хладилника и нищо им няма. Само ако видиш, датата ще знаеш, че не трябва да го ядеш. Е, трябва да знаеш, че не трябва да го ядеш и на един ден, щом може да трае толкова - явно няма нищо истинско в техните продукти.
18
1
 
8
 
! Отговори
Амонимен преди 10 месеца
До АнонименФреона не мирише ,едно време имаше амоняк в старите хладилници,той миришеше на урина .Иначе всички плодове в света се третират преди износ за да не се разпространяват вредители.Документа за фумигация е задължителен за целия свят. Мийте ги теа лимони госпожа .
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Може с червена автобоя да са ги оцветили!
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Преди година и нещо даже викнах хладилен техник убедена, че имам теч на фреон - така миришеше на химикали в хладилника и променяше вкуса на всичко в него.Оказа се, че са третирани с химикали лимони в една от кутиите, които като са тръгнали да се разлагат и изпускали химикалите пръскани по кората.
15
1
 
6
 
! Отговори
Ацетон няма,а има.. преди 10 месеца
некъдърници масово на всякъде.Вдигнете заплатите на държавните служители ,че работят или само корумпирани схемаджии или пълни невежи-за 900 лв толкова.Динята изгнила не може да бъде ама как на мен гнила диня уве!И точно сега е сезона на дините в Диярбекир и Иранско...
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да бе, ние дините ги ядем с корите и не знаем как изглежда и мирише разваления плод и как мирише ацетона! Каквито експертите, такива и проверяващите...
13
0
 
7
 
! Отговори
Биотехнолог преди 10 месеца
Накратко за статията : 10 реда бля-бля-бля и накрая "да уточня ,че няма ацетон" просто динята е изгнила и ферментирала" ,а лаборантките в агенцията ( на 800 лв заплата) са толкова зле ,че не могат да различават алкохол ?
12
0
 
9
 
! Отговори
Отврат преди 10 месеца
Ами да ги проверяват на границата! Защо допускат да влиза стока, пълна с химикали. Инжектирането на дини с урина е често срещано явление. Гадост. За това не ям дини от случайни производители.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В урината може да има ацетон!
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Голям експерт, ставало дума за развален плод...Защо не публикувате и снимките на крачетата на детето, яло динята и петната, в следствие от това! Смешници, нулев контрол над храните и ***, с които са пълни, а после философстват можело ли е да ацетон, не можело ли! Човек вече да го е страх с какво храни децата си, да не говорим, че всичко ни струва скъпо и прескъпо (за жалост и в преносен смисъл).
9
1
 
6
 
! Отговори
кви 2 месеца преди 10 месеца
До Анонимен 7 От половин година държа в хладилника кисело мляко и нищо му няма!
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кат не ги копувахти пресни за 6 лева през фенфуари, копувайте ги сега за лефпидисе.
7
2
 
11
 
! Отговори
баси експерта преди 10 месеца
Аз,без да съм експерт,знам че дините се инжектират с урина от гладни крави за бързо узряване!Ако тоя "експерт" го инжектирам с една кожена инжекция дали ще узрее по-бързо!?
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Моята мериши на мастика.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Упс Череши ферментира за 1-2 дни. Трябва да чакаш 2-3 месеца след като спре ферментацията и тогава пиеш ракията.
4
3
 
5
 
! Отговори
Упс преди 10 месеца
Просто Вкисната отвътре. И череши също се вкисват когато стоят по- дълго на слънце.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Христо Проблема е че и на късните инжектират, защото тогава се засушава.
2
5
 
14
 
! Отговори
Христо преди 10 месеца
Ранните дини стават черввни благодарение на животинска урина която се инжектира.Урината съдържа карбамид благодарение на който тя узрява.Не купувайте ранни дини.
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не купувайте даже и ако не мирише.

Спонсорирани публикации