Лекар: Не пропускайте имунизациите и профилактичните прегледи

БЛС договори изключително добър пакет за профилактика
11 юли 2023 16:00, Анисия Иванова
36

Има риск от избухване на морбили и други заразни заболявания. За това предупреди зам.-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски. Според него трябва да се навакса с имунизационния календар.

"Опитваме да обхванем всички подлежащи от списъците, започваме да ги издирваме за ваксини. Обикновено заедно с децата идват и родителите, виждаме кой от тях подлежи на периодична имунизация за тетанус и дифтерия, която е на всеки 10 години. При децата имаме задължителен имунизационен календар, там е ваксината за морбили, която правим на година и един месец и на 12 години. Тя е много необходима в момента, защото с мигрантския поток идват деца с неясен статус и това повишава риска за нашите деца", коментира общопрактикуващият лекар и член на УС на БЛС д-р Гергана Николова в "България сутрин".

От думите ѝ стана ясно, че България е страната с най-ниско ваксинационно покритие срещу някои опасни заболявания, а при децата имаме едва 3% обхват от подлежащите на ваксина, които биха могли да се предпазят от рак в много области.

"Две години бяхме в пандемия и спряхме имунизациите. На нашите плещи лежи отговорността тези две години да бъдат наваксани сега. Не можем да си позволим да продължим изоставането от темпа. Активно издирваме необхванати деца да бъдат ваксинирани, натоварването е голямо. Темповете тази година са добри, ще постигнем добро ваксинационно покритие", заяви д-р Николова пред Bulgaria ON AIR.

Tя не може да си обясни защо нямаме нагласата сами да се погрижим за своето здраве, посещавайки редовно личния си лекар за профилактични прегледи.

"Винаги го отлагаме. Вчера звънях на пациент за имунизация и профилактичен преглед. Той каза: "Сега не искам преди морето да ми намериш нещо". Аз няма да открия заболяване, което ти нямаш. Миналата година БЛС договори изключително добър пакет за профилактиката. Отивайки на профилактичен преглед, се открива нещо в начална форма, а тогава тези заболявания, колкото и страшно да звучат, се лекуват", каза още д-р Николова.

По думите ѝ има прогрес в разбирането, че трябва да се отделят повече финанси за доболничната помощ.

"Пари за здраве трябва да има, защото за държавата е много важно да има здрава нация. Това е въпрос за националната сигурност", подчерта общопрактикуващият лекар.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
3
 
! Отговори
Хм преди 10 месеца
До Амишете в САЩ- Пробвайте с нова лъжа. Те и индианците живеят доста еко-био живот, но щом пристигат бледоликите... и излиза, че индианците измират много повече от тях от инфекциозни болести. същото вашеже и за бразилското население в Амазония, което уж живее много природосъобразен живот, а пък нивата на смъртност там бяха доста по-високи. В интерес на истината, Амишите, като затворена общност, е нормално да имат ниски нива на болести по обясними причини. Ако и вие се изолирате...
32
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Лекари няма. Има пробутвачи на фармацевтични отрови. Ако могат да те зарибят цял живот да ги гълташ им е идеално. Какво лечение е това?
31
0
 
2
 
! Отговори
Още преди 10 месеца
Се влачи с убитите си селски изчадия внучки
30
0
 
0
 
! Отговори
Тая преди 10 месеца
Тъпанарка кво си вьобразява няма що рапьрка кара златно Пежо кво общо имаме ние с тебе и с убитата ти селска рода
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тия първо да излезат да аи признаят за страничните ефекти на мрна генната терапия, за хилядите пострадали и убиити и тогава да търсят някакво доверие в хората!
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не минава
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Повече имунизации няма да има! Фарма мафията се прецака жестоко сковид измамата!!
26
7
 
4
 
! Отговори
ШиЗиО преди 10 месеца
пр0дажници! Забравихте ли през ковиТ пЛандемията как хора умираха на стълбите и пред рецепция за да преядете с ковиТ бонусчетата на Ботокса и ген Годжи?!? Вие сте виновни, мекотелите от БЛС,които допуснахте да се вихри у нас ковиТ фашизЬма!
25
3
 
7
 
! Отговори
Изкуствен интелект преди 10 месеца
До АнонименДо 21 - еха, по-голяма лъжа не успяхте ли да измислите? ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ родители пропищяли? Нима? Не мислите ли, че десетки-хиляди инвалидизирани деца трудно биха останали скрити? Хора, моля, мислете по-адекватно лъжите си.... поне малко по-реалистична цифра да бяхте изпраскали. То значи всяко дете в България е инвалидизирано :)
24
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бустерните дози срещу COVID не се харчат много, затова се опитват да пробутат от другите :)
23
5
 
0
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 10 месеца
като не искахте да си биете спутник, сега ше си биете морбили, щот орионци резко го закръшиха
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Game of billions
21
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Точно ваксата за морбили прави най-много поразии. Десетки хиляди родители пропищяха, лекарите се правят, че не чуват, вмести да потърсят проблема и да го отстранят. А да, играят милиарди. Като не чуват, и ние няма да чуваме. Аре бегай.
20
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сега са им платили да рекламират Гардасил, ваксината против ЧВП, която инвалидизира и уби хиляди момичета по света, твърдейки, че това е ваксина против рак, което е долна лъжа! Не им вярвайте! Лъжат за пари.
19
0
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 10 месеца
чекте че ми не стана ясно баш, за селсепт нема пари, а за профилактични прегледи има, такале?
18
3
 
16
 
! Отговори
къш, птицо! преди 10 месеца
Тая Г. Николова много добре я помним от пландемията - всеки Божи ден се влачеше по студиата да ни плаши.
17
1
 
9
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 10 месеца
са ше падне едно изписване на фиктивни направления и после ше си накупуват новага г-классе и ше почнат да викат че нема за хлеб
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Махнете здравния данък и ще имаме пари за прегледи. И как ще правиш прегледа като трябва да зимаш отпуска и шефа на те пуска. Не може да си почине и отпуската му отива за опашки за прегледи да виси и плаща.
15
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И какви са тия "профилактични прегледи", като за едно направление за изследване се молиш на лекаря като на Бог, само дето от Бога имая по-голям шанс за направление. Добре, че за сега има как да си плащам, а тия дето не могат как да си я направят "профилактиката"?
14
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Петата колона щом чуе за ваксини веднага се впуска в злословене.