Теодора Димова: Връзката на всеки българин с Вазов е лична

Склонни сме всичко да омаловажаваме - това са бесовете в нас, каза писателката
Обновена: 11 юли 2023 11:56 | 11 юли 2023 11:51, Анисия Иванова
20

Една от най-четените български писателки - Теодора Димова, бе отличена с Вазовата награда за литература.

"Тази награда означава уникално вълнение. И това, че тя е организирана от община Сопот, че я получих в Сопот... Град Сопот е пропит от духа на Вазов, всеки негов жител е свързан по някакъв начин с тази огромна фамилия. Наградата е и ежегодно възпоменание на Иван Вазов. Връзката на всеки българин с Вазов е много лична", каза писателката в студиото на "България сутрин".

Димова посочи, че задължението на словото е непрестанно и няма как да се избяга от него - то е отговорност и трябва да бъдем внимателни с думите, които употребяваме.

По думите ѝ отношението ни към Вазов се променя с възрастта, то е на различни етапи и се изкачва все повече.

"Когато говорим за Вазов, най-силната характеристика е, че той е писал с изключителен мащаб, който не може да бъде разбран от първия и втория път. С течение на времето се приближаваме към Вазов все повече. Тази любов се пренася през поколенията, така че наистина всеки българин е свързан с него. Това го прави уникален не само за българската, но и за европейската и световна литература", изтъкна Димова пред Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че днес нямаме такива духовни авторитети, под чийто балкон да се стечем, за да слушаме словото.

"Склонни сме всичко да омаловажаваме и да се присмиваме. Това са бесовете в нас, които не успяваме да обуздаваме. Когато успеем да ги овладеем, ние наистина тръгваме напред. Една от задачите на словото и писателя е да помагат за овладяване на тези бесове", смята Теодора Димова.

Писателката сподели още, че най-ценната награда за нея е признанието от читателите и тяхната емоционална оценка.

"Най-ценно е, когато чувам, че някоя от моите книги им е помогнала да се променят с нещо за по-добро. Започвам всеки мой текст с чувството, че няма да се справя и ще се проваля. Вкарвам цялата си енергия и желание, че трябва да го напиша това. Усещането, че няма гаранция за нито един текст е здравословната формула за писане", коментира Димова.

Според нея Георги Господинов, отличен с наградата "Букър", е направил много повече от дипломатите ни за години наред работа, а името на България се споменава с добро и призът е признание за страната ни, не е само личен успех.

"Политиците носят своята отговорност пред хората", завърши Теодора Димова.

Очаквайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Т. Шмилев преди 9 месеца
в нашия език. Той ще се чуди какво значи стартирам, финализирам, кастинг, кайт, лонборд, алтернатива, лайк, копи пейс, копирайт, ивент, пействам, фешън, сейвам, съпортвам, селфи, френдли, джойнвам се, кринч, туториал, шервам, инициирам, кеш, О кей ли си, локация, ивент, превю, шоу и много други. Ех дядо Вазов, кажи ни накъде върви този наш прекрасен и богат български език. Ще се замени ли някой ден българската азбука на Кирил и Методий с латиницата, ще приемем ли за официален ангрийския език?
17
0
 
0
 
! Отговори
Т. Шмилев преди 9 месеца
тези дни чествахме годишнина от раждането на Вазов, общопризнатия патриарх на българската литература. Но ако той днес се събуди и слуша радио, гледа телевизия или чете вестници, сигурно ще си помисли, че на мястото на българия се е заселила друга нация. Вазов в своето творчество е използвал над 31000 различни думи, повече от използваните от кайто и да е друг наш класик, повече от използваните от Шекспир и други автори пишещи на английски. Но Вазов няма да разбере много от чуждиците, които масово
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И какво англосаксите получиха Украйна. Украинците 30 год. след СССР се наложи да направят Бандера нац. герой. Заради ЕС и НАТО забравиха че са яли хляб и сол с русите. Сега избиват всички които декларират че са руснаци по тия земи и се надпреварват кой колко е избил. Войната била започната от 2014 и затова избивали населението в Донбас. Толкова за промиването на мозъци и кукловодите от "белите" страни!
15
3
 
0
 
! Отговори
учуден преди 9 месеца
До: номер 10 (Точен) Като се пишеш такъв голям познавач на българските "националистически поети", би ли ми казал конкретно в Одеса е паметника на Христо Ботев? А кажи да разберем?
14
3
 
1
 
! Отговори
учуден преди 9 месеца
До: номер 10 (Точен) Абе човече, ти си бил много начетен бре??? Освен тезисите на ЦК на БКП и биографията на другаря Тодор Живков какво друго си чел всъщност???Аз вече казах накратко, обаче явно ще се наложи да повторя, да потретя, да натъртя, удебеля шрифта и още повече да внеса разяснения:Иван Вазов е живял и творил в Одеса! Ало! Одеса, в Украйна! Да, тогава е била Русия. Да, Вазов е бил русофил.Обаче говорим за имперска Русия, от която Украйна е част!
13
1
 
2
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 9 месеца
Такива бяхте " писателите " по времето на социализма и тоталитаризма на другаря Тодор Живков и такива си останахте и до ден днешен - подмазващи и *** на властта и лицемери по отношение на читателите .
12
1
 
0
 
! Отговори
учуден преди 9 месеца
До: номер 10 (Точен) Ако за тебе Вазов е "националистически поет", то проблемът е изцяло в твоята глава, и се опасявам че е нелечим. Никой не може да ти попречи да си мечтаеш за някакви "националистически поети", както и за въображаеми "невидими розови еднорози".Но Вазов няма нищо общо с твоите мечти, и същевременно е много повече от това.Но няма как да ти го обясня - няма да го разбереш.Впрочем, само един факт: Вазов е писал романа "Под игото" в Одеса. Да, в украинска Одеса!
11
2
 
2
 
! Отговори
Точен преди 9 месеца
Тук някои пишат, без изобщо да знаят отношението на Вазов или Ботев към Русия. Вазов през целия си живот е бил русофил, вкл. до смъртта си. А Ботев е изпитвал свръхуважение към някои руски творци и осъжда някои порядки в Русия. Но също е бил наясно, че без Русия не можем да отхвърлил турското робство. Не бива да се пише, без да си прочел всички писмени паметници.Иначе Димова няма нито морално, нито естетическо право да получи награда, отнасяща се до Иван Вазов.
10
3
 
3
 
! Отговори
Точен преди 9 месеца
Няма по-голям парадокс и подигравка от това най-националистическият български поет, писател и драматург да баде унизен с награда за глобалистката и крайно неуспешна "писателка" Теодора Димова. Явно, някой иска да унищожи българското в нашата литература за сметка на джендърско-либерални извращения.
9
2
 
0
 
! Отговори
ТИЯ АНОНИМНИ преди 9 месеца
Обсебени от некой с 200 са позор. И Вазов и Ботев изкараха русофилИ. Най големите наши поети. НЕ НОР... М***ЛН&ици.ииииии.
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вазов е отчаян русофил и има доста произведения където това се вижда и ти до степен да е част от ДНК на народа! Това няма как да се скипне днес. Разбира се, има и възмущение когано руснаците със сърбите и румънците нападат Добруджа през ПСВ. А Димова е един наш набеден Алексеевич... само дето няма как двама такива послушковци от България да вземат нобела и май за целта пробутват Господинов, който поде играта и днес е новия Левчев!
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Брат му на Иван Вазов, Владимир Вазов е посрещнат като победител в Лондон, битките край Дойран са епични за българите, не сме им давали дори да дишат на англичани, французи, сърби и гърци :)
6
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз не харесвам творчеството на Вазов. Също и на Шекспир. Какво ще направите?
5
2
 
8
 
! Отговори
SWAN преди 9 месеца
Теодора Димова, oт това, че ти обобщаваш всички (чрез заблудата Прибързано обобщение), не следва верността на тезата ти. Използването на заблуди за изграждане на фалшиво доказателство, е необходимо на измамниците, когато го правят умишлено, и на глупаците, когато го правят НЕумишлено. Избери си сама към кои принадлежиш! Аз като те гледам, ми изглеждаш от вторите :)))))))))))))))))))))))))))
4
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ще ме накарате да събера спомените и записките за всички изнасилвания на Вазов на обществени и необществени места. Милицията едно време ги беше събрала. Освен това е изключително подъл към своите колеги писатели. Вазов е първият руски скелет и до края на живота си е пропагандирал България да бъде руска.
3
6
 
4
 
! Отговори
Грейтхохълленд преди 9 месеца
Мани го тоя Вазов...та той е русофил.Ако беше жив форумните русофоби щяха да го разчекнат.
2
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Герои на Чалгария, не четете този русофил Вазов! Зиг Зеленски и Зиг зиг Кирчо и Кокорчо! Изгорете русофилските книги! Хайл Химлер Тагарев!
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много предвзета персона. И много крайна в угоднярството си на сегашните силни на дена.