Предупреждение: До 1,5 г. може да останем без Спешна помощ

Управляващите трябва да чуят в какво спешно положение сме, посочи Красимир Митов
14 юли 2023 09:29, Красимир Ангелов
80

От синдикат "Защита" излязоха на протест пред Народното събрание с искане за повишаване заплатите в Центровете за спешна помощ. Преди дни те протестираха пред Министерството на здравеопазването със същите искания.

"Протестите още не са започнали, това е едно предупреждения само за пореден път от две години насам. Управляващите трябва да чуят в какво спешно положение сме. Диалог има, първо се срещнахме с министъра, чиято позиция беше коренно променена от първата среща", каза председателят на синдикат "Защита" Красимир Митов в студиото на "България сутрин".

Още по темата
По думите му първо има недостиг от 1500 човека. "От тези, които работят, повече от половината са в напреднала пенсионна възраст и липсват млади хора. След година, година и половина страната може да остане без Спешна помощ. Или ще остане на книга както някои други институции. Има лошо заплащане, лоши условия за труд. С изключение на ГЕРБ вчера на протеста всички парламентарни групи категорично казаха, че ще подкрепят исканията на медиците. Ако наистина е така, протести няма да има, но ако не ни чуят, протестите ще продължат в цялата страна", закани се Митов.

"Тази цифра от 60 млн. лева са я смятали депутатите, ние не сме я споменавали. Ние просто искаме някакво дългосрочно решения, защото няма яснота какво ще има утре. В тази цифра влиза и издръжката на самите Центрове по спешна медицинска помощ. От 8 години бюджетът, с който се работи, е същият. Цената на всичко е нараснала с 150-200% , а държавата не е отпуснала нито един лев допълнително. Вчера бяхме поканени от г-н Митев, който е член на бюджетната комисия от ПП-ДБ, той беше загрижен, но не  беше запознат с проблемите. Той каза, че ще говори с финансовия министър Асен Василев и днес отново ни покани на среща. Явно има развитие", допълни Митов.

Някои от основните искания са поне 50% увеличение на заплатите, актуализация на парите за храна, дрехи и нощен труд, но Красимир Митов твърди, че са готови на компромиси стига желанията им да бъдат чути.

"Да не забравяме, че след няколко месеца ще се вкара и следващият бюджет. Готови сме на компромиси. Линейките не са специализирани. Това са бусове, които са пригаждани за линейки. Материалната база е в окаяно състояние. Трябва ни свежа вълна от млади хора, защото се се работи много часове извънреден труд. Понякога по 72 часа", каза Красимир Митов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Проблемът с дългото чакане на линейка все още продължава, а председателят на синдикат "Защита" допълни, че малките населени места също са застрашени.

"В София имаме информация, че се чака 3 часа за линейка. В по-малките населени места е друг проблемът - липсват лекари поради ниското заплащане. Балчик например се обслужва от един екип, хората от други филиали отиват там на извънреден труд. Един проблем, за който има развитие е за категорията труд. Тя им беше отнета и до сега никой не поемаше ангажимент, но министърът на здравеопазването каза, че се е заел със случая", каза той.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
лекар до 52 преди 9 месеца
Работил съм и тогава и сега.По соц времето като имаше режим на тока беше ужас! Една нощ точно стигнахме до адреса и угасна тока в квартала. КАЧИХ СЕ В ТЪМНОТО НА ЕТАЖА И С УЖАС РАЗБРАХ,ЧЕ СЪМ В ДРУГ ВХОД! ТОГАВА НЕ БЕ КАТО СЕГА С НЕЩО ДА МОЖЕШ ДА СИ СВЕТНЕШ!Още като студент имах луминисцентна лампа на батерии и още от тогава та и до днес си повтарям мисълта,че ако сега живеем по добре от хората в пещерите го дължим на инженерите,а не на политиците!
53
0
 
0
 
! Отговори
лекар преди 9 месеца
От 33 години работя в спешна помощ.Остават ми още няколко.И след това не знам кой ще работи.Млади колеги не идват.Фелдшери няма защото училищата за фелдшери са затворени отдавна.Сестри и да дойдат-бягат защото работата е тежка.Шофьори-и да дойдат,то е само докато си намерят друга работа.От друга страна ако работиш в болница и някой пациент се влоши викаш на помощ от другите отделения някого.В спешнапомощ-няма кого да викнеш.Шофьрът може да ти откъсне санпласт или да подготви банка . И дотук.
52
1
 
1
 
! Отговори
Янко преди 10 месеца
Трябва да им изпълнят исканията те заслужават.изнесоха и ковида .господа депутати гласувай те за техните искания.
51
0
 
1
 
! Отговори
456 преди 10 месеца
Тежка и много напрегната професия,но само за онези които наистина са отговорни.Да им вдигнат заплатите,но да са по-компетентни,а не да претупват визитите си!
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По времето на лошият социализъм постоянно се чуваха линейки които създаваха излишен шум. Хората не можеха да си умрат спокойно. А сега по времето на добрата демокрация линейките постепенно замлъкнаха и вече е тихо и хората могат да си умират на спокойствие без да им се нарушава умирането.
49
1
 
1
 
! Отговори
Фики преди 10 месеца
50% увеличение на заплатите!? И от къде ще дойдат тези пари?
48
0
 
3
 
! Отговори
Св преди 10 месеца
Честно, не мога да разбера кой учи и иска да учи за лекар. Кое семейство ще си даде детето след дълги години учение, после на такова мъчение в работата. Само единици са доходни и са много малко гениалните доктори. Другите доктори и сестри си е жива мъка.
47
2
 
1
 
! Отговори
Да де преди 10 месеца
До българинаИ къде емигрират...в Русия ли. Май не
46
0
 
7
 
! Отговори
йух преди 10 месеца
За сметка на това имамe инфлуенсъри и тиктокъри
45
0
 
3
 
! Отговори
суровата истина преди 10 месеца
Закривай таа територия къде има българи не вирее нищо
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
абонирайте се към охрана 161 в София , предлагат спешна помощ, пристигат много бързо!
43
1
 
14
 
! Отговори
така е за жалост преди 10 месеца
младите са в голямате си част мързеливи, прости и неабициозни. Който има нещо в главата и иска да успее в живота бързо се ориентира и голяма част бягат. Няма кой да се изучи за лекар 7години в лишения и после да взема мизерна заплата при 24часови смени
42
0
 
13
 
! Отговори
Ванката преди 10 месеца
Бюджетът за цялата ЦСМП е пет пъти по-малък от този на парламента!!! 400млн. за НС и 80млн. за спешната помощ!
41
8
 
5
 
! Отговори
за какво преди 10 месеца
ви е спешна помощ,здравеопазване,това са дреболии,ще ходите на пилона да се лекувате,толкова ви е комарския мозък,само не разбирам при това умствено ниво защо българите живеят като богове и всичко им пада от небето, снищо не са заслужили този охолен и безгрижен живот
40
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Медицинска помощ може и да нямаме, ама Поршета, банани и ластични дънки всеки момент може да се купят.
39
6
 
9
 
! Отговори
Тодор Живков преди 10 месеца
Епа яште банани и бегайте свободно на запат бе!
38
3
 
13
 
! Отговори
бял мафиот преди 10 месеца
Нека им се увеличат заплатите, заслужават! Но какво ще правим с тези, които забърсват по 30-40клв за месец? При това в държавно-общински болници. Къде денем тези които са заклещени на 2-3-4 длъжности, като началник клиника, завеждащ катедра, главен специалист, професори в 6 факултета, умбали, и др., от всякъде не капи, а тече. Огромни суми се източват от НЗОК. Протестът е разбираем, но погрешно насочен.
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В армията има 6000 вакантни бройки. Прехвърлете Спешна помощ към ВМА. По този начин ще се решат много проблеми с категория труд, отпуски, заплащане и т.н. Мутафчийски е доказал,нче може да въвежда ред. В момента който служителите от СП придобият статут на служители на МО- нападенията срещу тях ще се разследват от Военна полиция и ще се наказват от Военен съд. Който е служил, знае това какво значи. А и с техния бюджет, автоматично постигаме прословутите 2%/ за отбрана.
36
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
30 години демокрация направи болниците да приличат на филми от зомби апокалипси, иначе ни караха да носим парцали за да отцелеем
35
2
 
22
 
! Отговори
Nqkoi преди 10 месеца
Да освободят 70% от ненужната и раздута администрация и ще могат да дадат добри заплати на лекарите, учителите и други служители които имат нужда. Обаче както знаем администрацията е електората на двете най-големи партии и никога няма да се случи.