Дори при неволно вдишване на фентанил за минута настъпва смърт

Антидот има, но не и в България, каза експерт
20 юли 2023 08:58, Елка Василева
39
Дори при неволно вдишване на фентанил за минута настъпва смърт
Снимка: bTV

„При отваряне на пратка с фентанил дори при неволно вдишване за една минута резултатът ще бъде летален“. Това каза Стефан Бакалов, началник на отдел „Борба с наркотрафика“ на Летище София, пред bTV.

Още по темата
Министерският съвет обяви създаването на нов орган, който да се бори с вноса и разпространението на наркотиците. През последните дни стана ясно, че изключително опасният наркотик фентанил вече е засечен в България и има няколко смъртни случая заради него.

„Още преди 5-6-години предприехме мерки служителите, които ежедневно отварят наркопратки, да работят с ръкавици и маски. Наистина при отваряне на пратка с фентанил и при вдишване за една минута резултатът може да бъде летален“, коментира Бакалов.

Фентанилът по дефиниция е силно обезболяващо, което се използва в хуманната и синтетичната медицина. Една от причините подземният свят да се насочи към този наркотик е, че от много малко количество има голяма печалба. „От 1 грам фентанил се правят 10 000 дози. Когато това се прави в лаборатория, всяка една доза е правилна. Когато се прави в домашни условия, няма как да бъде толкова прецизно“, обяснява Бакалов.

Антидот има, но не и в България. За последната година в Съединените щати благодарение на този антидот са спасени животите на 40 митнически служители.

Начините на трафикиране са няколко, като най-често се използват пощенски и куриерски пратки, тъй като не е нужно да бъдат изпращани големи количества, за да има печалба.

Няма как фентанилът да бъде разпознат визуално.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Отде ги извадихте тези пишман експерти, не знам просто...:))) Има бичета наркомани, които могат да понасят много, а това за антидота ме разсмя искрено, но това е от пишман експерт :))))
13
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всеки, който е пращал някога някаква пратка - било през пощата, било чрез транспортна фирма знае, че пратката се проверява ПРЕДИ изпращането й. И вместо да *** по телевизии и да правят изкуствени сензации - да бяха намерили подателя ПРЕДИ да се излагат. В мишите им мозъчета не им хрумва даже, че предупредиха дилърите и сега ще намерят нов начин. А можеше да се стигне до източника и да се прекрати. Ама от къде толкова мозък под фуражка?
12
1
 
0
 
! Отговори
дръкчека преди 9 месеца
не го засича и народа го пие без пари . като газа - всяко чудо за 3 дни . катуница не го пият , те са на ракия
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да благодарим на братска Америка ,за новата придобивка.По случайност,основната съставка се произвежда в Ухан и през Мексико,цап в САЩ .Статията е на DW.
10
1
 
3
 
! Отговори
Мда зле е работата преди 9 месеца
Сигурен съм, че ползвателите на тоя наркоттик, съвсем умишлено са отсъствали от предмета Химия в училище, ако въобще са стъпвали в училище! А техните дилъри, дали въобще са чували за химия и биология! Как ще се довериш, някой такъв да ти бърка смеси, доста мозък трябва да липсва! Като студенти имаше една поговорка "който смесва бира с водка, после ще смесва пясък със цимент", в случая меши коктейл с наркотици!
9
1
 
3
 
! Отговори
фентонал преди 9 месеца
само го поглеждаш и си труп . някой лекар ги продава на варненци и 120 умрели от фантинол и 260 от кебапчета за 860 лв. за брой
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Има прахоуловителни маски.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пишете и за стероидите! Вчера ги гледахме по новините. Народът се интересува откъде да си купи тест пропионат и станозолол.
6
3
 
3
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 9 месеца
"Антидот има, но не и в България." - мухахахах. Тоа' изби рибата с теслата. Явно налоксона е станал изключително дефицитен, направо недостъпен :). Колкото до фентанила - слаба ракия, има къде по-забавни от него, примерно карфентанил, те това е вече нещо силно.
5
3
 
5
 
! Отговори
баба Пена преди 9 месеца
Чай сега да ти обясня какво е синтетична медицина - значи това е едно такова, нали ме разбираш, едно особено , малко синтетично, минтетично, малко е заоблено, но понякога е квадратно....... леко овално, но пък е ръбово .....
4
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нашите презокеански партньори започнаха пратките от оръжия за Украйна и фентанил за братска Европа. В щатите спокойно можеш да си купиш такива наркотици от аптеките. Даже не е нужно да ти ги смесва някой с познания от "синтетичната медицина". Толкова много жертви има там от тези наркотици, но познайте в Америка фармацията и оръжията са най-мощните бизнеси. Тези които контролират и демократи и републиканци :))
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Стигнахме ги американците....честито.
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
торнадо отвя завода на Файзер в северна каролина
1
1
 
23
 
! Отговори
*_* преди 9 месеца
Извинете, какво е синтетична медицина??