Защо Германия вече не е толкова привлекателна за българите?

Липсата на източноевропейци създава проблеми в икономиката
27 юли 2023 20:39, Красимир Ангелов
163
Защо Германия вече не е толкова привлекателна за българите?

През 2022 г. в Германия са пристигнали 60 000 българи, но са я напуснали 40 000. Тенденция е все по-малко източноевропейци да имигрират във Федералната република, което създава сериозни проблеми за икономиката, пише в свой материал DW.

В Германия продължават да имигрират повече хора от ЕС, отколкото я напускат, но интересът на европейците е далеч по-малък в сравнение с годините преди пандемията. През 2022 година във Федералната република са пристигнали 480 хиляди граждани на Европейския съюз. Същевременно 340 хиляди са я напуснали, сочат данните на Федерална служба за миграция и бежанци.

Най-много имигрират в Германия от България, Румъния и Полша

Ръстът в имиграцията е 2,8% в сравнение с 2021 година, но преди шест години разликата между броя на имигриралите в Германия и напусналите я е била шест пъти по-голяма.

Най-много европейци се местят в Германия от България, Румъния и Полша. Въпреки това броят на източноевропейците, които емигрират към Федералната република, намалява. През 2022 година в Германия са пристигнали 160 хиляди румънци, 80 хиляди поляци и 60 хиляди българи. В същото време са я напуснали 110 хиляди румънци, 55 хиляди поляци и 40 хиляди българи.

Към 2015 година ръстът на българите, които живеят в Германия, е бил двойно по-голям. Най-голям пък е спадът при хърватите, които от 2013 година са част от Европейския съюз, а от 2023-а - и от Еврозоната и Шенген. През 2015 година в Германия са имигрирали 39 хиляди повече хърватски граждани, отколкото са я напуснали. През 2022-а този брой е бил едва 3300.

Основните причини са икономика и демография

Експертите изреждат няколко причини за този драстичен спад. От една страна, много от европейците, които са искали да живеят и работят в Германия, вече са го направили. В страната живеят над пет милиона граждани на други държави от ЕС. Освен това в повечето източноевропейски страни в последните години се отбелязва сериозен ръст на икономиката.

В същото време обаче държавите от Източна Европа страдат от сериозна демографска криза, а основното младите са тези, които емигрират, отбелязва "Зюддойче Цайтунг".

Тенденцията все по-малко източноевропейци да искат да работят в Германия се отразява тежко на местната икономика, която страда от недостиг на кадри. Затова германските власти предприемат мерки да направят пазара на труда по-привлекателен и достъпен за квалифицирани кадри от държави извън ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ислямизация. Вечер не е реално да излезеш на разходка или кафе. Освен ако не сте 4-5 човека по якички. Германия умря както и Франция
118
0
 
3
 
! Отговори
Куку преди 9 месеца
Кризата е на вратата, ИТ казаха, че само те ще оцелеят.
117
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
250 000 евро за 70кв.м.30 000 евро нотар такси,ремонт баня 20 000 евро,10 000 боядисване,ламината си го слагаш сам и се молиш да ти дойде реда на полската или румънска бригада строители,защото немска няма.
116
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тук се твърди че освен Европа и САЩ са станали ГЕТО- а аз се чудех защо Мексико са се заградили с двуметрова стена- а то да не би някой американец да прескочи нелегално в Мексико и сега Русия било най превликателното място- от месеци всички мигранти са тръгнали към Русия.
115
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Защото -Гето казваш- я пусни ГУГЪЛ МАПС и разгледай немското "гето", а сега се прехвърли в Раша- е те там да видиш гето- крайни квартали, малки градчета и селца, а сега разгледай същите в Раша- лично предпочитам немското гето- минимална заплата 4000лв, минималната заплата в Руското гето- 300лв- а сега отвори KAUFLAND.de и виж цени колкото нашите даже някъде по евтини- а ти отиди да си помогнеш в раша.....въпрос на избор.
114
1
 
7
 
! Отговори
Тихомир преди 9 месеца
Нема страшно, требе само да издържат още 18 годинки. Тъммнокожите ***, дето ги пусна баба Меркел дотогава ще са направили поне един милион малки, църни мамунчета на русите германки (дето умират за черно) и ще има работна ръка в изобилие. Геополитика, кво да прайш.
113
2
 
11
 
! Отговори
Защото преди 9 месеца
Германия стана гeт0
112
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Германия стана непривлекателна заради гостите на Меркел. На източноевропейците не им е приятно да работят, а по улиците да гледат шляещи се неграмотни нищоправци, на които Германия дава по 4 интеграционни години, в рамкитена които тези вегетират на гърба на данъкоплатците без да са длъжни да започнат работа. И понеже имаме горчивия опит с едни хрантутници от етнос, сходен с този на гостите на Меркел, гледаме да се дистанцираме докато е време.
111
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
" Защо Германия вече не е толкова привлекателна за българите?" - Защото БАБА МЕРКЕЛ каза добре са дошли ИСЛЯМИСТИТЕ В ЕВРОПА с Идил. После , ЗАЩО източните европейци не искат в Германия. ХЕМ ВЪПРОС , ЧЕ ДАЖЕ МУ ЗНАТЕ ОТГОВОРА АМА ПУСТА АМНЕЗИЯ
110
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защото вече Русия е привлекателна!
109
9
 
2
 
! Отговори
ББ преди 9 месеца
...Свободата Санчо...няма Свобода и Справедливост в ЕС...руски обслужващ персонал са,ограбен и зависим съм от мафиоти назначени за партии...ЕС се превръща във фашистка...мога да говоря със всеки...отчаяна съм...няма да продам Свободата си дадена ми от Бог...не признавам налаганите ми санкций и грабежи в полза путин,ЕС добре ли ви плати путин да подадете...Справедливоста...Солидарността...ценностите на ЕС???Война е...Света и Народите ни са готови!!!
108
8
 
2
 
! Отговори
ББ преди 9 месеца
от шРьодер ...през юнкер...меркел...ЕС е руска провинция!!!ЕС налага руски методи и деления Народите на ЕС!нима българите получават земеделски субсидий като...нидерландците?нима румънските Граждани на ЕС са равноправни???ЕС е превърната от кгб в мафиотска!!!Бог да пази САЩ и Свободният!!!без война няма да минем...не пазете ...продажният ЕС...позорният ограбващ Народите си,строящият руски потоци...убиващ производителите на храни...храната ще ...ви убие преди...климатичните!!!лицемерие е!!!
107
1
 
14
 
! Отговори
Хуй преди 9 месеца
Мен пък Мюнхен ми хареса. Сега е станало много скъпо, но пак е по-чисто и уредено от Франция. Даже Париж е като град от третия свят в сравнение. Никога нищо не е като хората и все тонва или пнва е извън строй. Една безкрайна суматоха и за капак трябва да се крием в кварталите за бели. А понеже новофеансетата са диви и престъпни, държавата в безпомощност решава проблема със забрани. При последните изтъпления спираха градския транспорт в 9 навсякъде, въпреки че се буйстваше главно по гетата им.
106
0
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 9 месеца
До Спасов: И като се събудиш или ще си nonикaн, или nocpaн..
105
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
До Германец/60 Ц. Първо, че си им гост и не е възпитано, второ... на харизан кон..., нали знаеш?!
104
22
 
11
 
! Отговори
Мара преди 9 месеца
Ако Путин не беше затворил границите - цяла Русия щеше да мигрира към Германия. В Германия има Мерцедеси, а в Русия - само ръждясали Москвичи.
103
19
 
15
 
! Отговори
Спасов преди 9 месеца
Германия има некои проблеми но е 1000 пъти по-добре от Русия. България ще стане много богата след като скъса с Русия и това ще е скоро.
102
19
 
13
 
! Отговори
Джо преди 9 месеца
Путин загуби войната отдавна. Скоро ще го гръмнат и Руската империя ще се разпадне.
101
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Учете руски и китайски .. западна Европа и САЩ губят войната Путин ги удари в гръб в Африка и Южна Америка.. И запада няма от къде вече да граби , а ако трябва да плаща за всичко ще умре от глад..
100
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
от Целия запад вече нищо не става ..А Германия си търси данъкоплатци , данъци и осигуровки плащат човеците..