Адв. Марковски: Момичето е обезобразено, 400 шева и счупен нос са средни телесни повреди

Съдебният експерт е гледал единично всяко порезно нараняване, посочи юристът
31 юли 2023 09:05, Анисия Иванова
145

400 шева, счупен нос и обръсната глава, нарязано момиче с макетно ножче - след всичко това констатацията на съдията е лека телесна повреда. Очаквано и разбираемо обществото веднага се опълчи и излиза на протести в цялата страна.

"Съдията по действащия Наказателно-процесуален кодекс не е задължен да приеме констатациите на съдебномедицинската експертиза", коментира адвокат Димитър Марковски в ефира на "България сутрин".

По негови думи не е често разминаването между констатацията на прокуратурата и съдията.

"Когато един квалифициран прокурор си въведе конкретно обвинение по Наказателния кодекс, то е подкрепено с комплекс от множество доказателства. Имало е съдебномедицинско заключение, което е квалифицирало телесните повреди като леки такива", допълни адвокатът.

Марковски обясни и какви е разликата между леката и средна телесна повреда. "Леката телесна повреда е правно положение, което се преследва по частно-правен път по действащия Наказателен кодекс. Единственото изключение прокуратурата да поддържа обвинение за лека телесна повреда е, когато тя е извършена чрез така наречените хулигански подбуди. Средната телесна повреда е тежко умишлено престъпление по смисъла на закона и се наказва с лишаване от свобода за една до шест години", каза Марковски.

Според него в този случай става въпрос за причинени няколко средни телесни повреди. "Въобще не може да става въпрос за лека телесна повреда. Множеството 400 шева обективно говорят, че това момиче е тежко обезобразено. Обезобразяването на лицето и на части на тялото представлява средна телесна повреда", каза още адвокатът.

По негови думи данните за счупения нос трябва да се изследват от съдебния лекар, за да се разбере дали това увреждане на носните костици не ограничава носното дишане на пострадалото момиче, което също представлявало средна телесна повреда.

"Съдебният експерт е гледал единично всяко порезно нараняване, като той е трябвало да направи една съвкупна оценка на всичките порезни рани, които са нанесени с макетното ножче", обясни Марковски, като засегна и темата за липсата на съдебни медици у нас.

"Ако момичето е загубило много кръв, лекарят трябва да отговори на друг въпрос - дали това състояние не е представлявало временна опасност за нейния живот и без своевременна медицинска адекватна намеса дали е имало риск за нейния живот. Ако се установи, че такъв риск е бил наличен, това състояние също се явява поредна средна телесна повреда", посочи той.

Събеседникът отбеляза, че съдията има правомощия, които са строго субективни. "Неговото вътрешно убеждение по закон трябва да се осланя на забраните доказателства по делото", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

"Наказателно-процесуалният кодекс е достатъчно добре формулиран, в никакъв случай не трябва да се ограничават правомощията на съда, не бива да се преминава от частно към общо. Съдията трябва да има свободата на волята си, когато става въпрос за това по вътрешно убеждение и доказателства да взема решенията по всяка едно наказателно дело", категоричен е адвокат Марковски.

Запитан какво щеше да стане, ако обществото не се беше надигнало в случая, той отговори: "Щеше да бъде лошо, защото без намесата на медиите и случаят да придобие популярност и шум, нещата можеше да си останат в такова първоначално положение. Прокуратурата нямаше да се ангажира толкова бързо".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
7
 
! Отговори
Ега ти психопатите преди 9 месеца
Тук се напълни с псипоопати и агресори. Някакви маниаци раздаващи правосъдие със зверства. Ужас пълно и с комунисти дето живеят във времената на народен съд и белене.
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
След изявлението на Гьонева и колегите и следва, че съдебният лекар е дал такава експертиза, т.е. лека телесна, и те друго няма как да отсъдят, делото било незабавно и не могат да го задържат, за да изискат допълнителни изследвания на момичето, защото дойде ли същото заключение, тоя ще съди тях. Дано журналистите открият и доктора да обясни как 400 нареза/шева са лека работа.
37
20
 
4
 
! Отговори
Браво преди 9 месеца
Тук като чета какви заплахи има от вас към пострадалият подлуден мъж травмиран психически от тая млада сексуално активна жена. Форумните агресори тук гледат само едностранно нещата избива ви агресия и простоотия и на практика не сте способни на същото както на мъжът станал жертва в капана на тая жена дето го е въртяла и правила разни мръсни номера, за да изкара извън релси един мъж. Почти всяка глупава и нагла жена е способна на такива неща. На всеки от вас може да се случи.
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Добре, че не са го писали битов инцидент. Ало Ваньо, обажда се Мишо Бирата, звъня от едно ЕГН...
35
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако този го хвана и с макетно ножче му направя 20 разреза по цялото тяло и за комфорт му счупя носа, няма да ме съдят и ще си живея спокойно?! Ще е справедливо да има 400 шева, да го сметне за нищожно и дори да не се оплаква!
34
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 31..Като ти чета написаното Вие сте призвани да сте в затвора...ако има нормална държава...
33
8
 
7
 
! Отговори
Йосиф преди 9 месеца
От всичко ми е най-интересно ЗАЩО ТРЯБВА ДА ВЯРВАТЕ НА ЕДИН ИЗМАМНИК - АДВОКАТ КАТО ДИМИТЪР МАРКОВСКИ !!!Този човек ви лъже за да ви вземе парите всички престъпници които са хванати с доказателства на мястото на събитието са в затвора просто обещава неща които няма как да станат за да ви вземе парите. ЖАЛЪК ДОЛЕН ЧОВЕК И АДВОКАТ ИЗМАМНИК ТОВА Е МАРКОВСКИ !!!
32
1
 
10
 
! Отговори
V for V преди 9 месеца
Средна телесна ... представи си на този адвоцат детето да го направят така , на съдиите децата също .... Преди години на един пернал немски евро депутат бяха афганистанци изнасилили дъщерия му. Прави се на ударен за да си запази паричките и мястото . Продайници и с грам достойнство са всички в правитества и съдебни органи . Тряба да са в панделата а не на тези места
31
1
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
Този, ако така обезобрази моята дъщеря ще го гръмна.
30
0
 
14
 
! Отговори
адвокат Марковски преди 9 месеца
Ще падат пари с чували покрай това дело!Да живей правосъдието!
29
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоест излиза че медиите трябва да вършат работата на съдебната система с 1.2 млрд. годишна държавна издръжка?
28
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен,к.16 Ние обсъждаме тези 400 шева от гледна точка действията на двамата дежурни - прокурорът от РП - Стара Загора и съдийката от РС от същия град. Прокурорът обвинил изверга в нанасяне на средна телесна повреда, само че забравил, че нарязванията са цели 400 броя, преди това момичето е било пребито и накрая косата й обръсната, което говори за садизъм. Съдийката пък решила, че раните са повърхностни, т.е. 400-те нарязвания нямат значение, нито пребиването, гаврата със живота на жертвата
27
5
 
11
 
! Отговори
ами преди 9 месеца
Изключително много се съмнявам дали този шпрингел щеше да говори така,ако го бяха наели за адвокат на този саидст..............
26
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Според нашето законодателство трябва да те убият, за да осъдядят някого. Нама "щеше да ме убие". Това ми го е казал юрист. Ако не е успял да те убие, значи да нямаш претенции. А защо те е нападнал така, какви са му били намеренията? Това е без значение. Щом не си мъртъв-трай си.
25
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 31, абсолютно! Време е тази сбирщина да бъде забранена в България! Доказаха, че един нормален нямат в редиците си. Тази сбирщина е заплаха за държавата!
24
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кирил Петков нали ви направи съдебна реформа, от какво се оплаквате сега?
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 27, а ту въпреки *** ота та си! Днес, що не му изтрихте на тоя *** коментара, а? Защо продължавате да цензурирате мнения осъждащи глу павите хора, а оставяте цинизми?
22
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
400 шева са премного за човек, изпаднал в дълбок гняв. Такова действие говори за садизъм! И това нещо дежурният прокурор и съдийката не са го знаели?! Независимостта на съдебната власт е необходима ако действително прокурори,съдии, следователи са качествени и честни, с достойнство хора. Когато отсъждат както им хрумне или както им изнася, такива хора нямат място в съдебната власт! Та те разполагат със съдбите на хора и са длъжни да наказват тези,държащи се като джелати! 400 шева!
21
8
 
12
 
! Отговори
До22 преди 9 месеца
Не е очаквала е как да не се досети че човек с десетки криминални прояви ще постъпи така то близко до акъла ама, тя явно е нямала,
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това адвоката на момчето ли е?